Sağlık ocağında pansuman yapılır mi?

Sağlık ocağında ne yapılır?

Aşı, bebek, çocuk, gebe, lohusa, okul izlemleri, kanser-obezite-kronik hastalık izlemleri ve taramaları yapılır. Erişkin bağışıklama gerekli risk gruplarında yapılır. Sağlık konusunda eğitimler verir ve halkı bilinçlendirir. Aile planlamasında yardımcı olabilir.

Reçeteli iğne nerede yaptırılır?

Enjeksiyonu/İğneyi yapmakta yetkin kişiler ve kurumlar vardır. Bunlar hemşirelik ve dengi okullardan mezun olmuş kişiler, doktorlar, sağlık bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış kurumlar(tıp merkezleri, poliklinikler, hastaneler, evde bakım merkezleri, sağlık kabinleri gibi) yer almaktadır.

Enjeksiyon pansuman nedir?

Yaraları hariçten gelebilecek travmatizmalardan, enjeksiyon ve tahrişlerden korumak, ifraz edilen maddeleri emmeye, kanayan bir yeri sıkıştırmaya yardım için kullanılan steril gaz, hidrofil pamuk ve sargıdan ibaret materyale denir.

Misafir hasta nedir?

İl Dışından gelen vatandaşlarımız, istediği Aile Hekimlerine muayene olabileceklerdir. Bu kişiler misafir hasta olarak kabul edileceklerdir. “Misafir Hastaların” sağlık kayıtları kendi doktoruna elektronik ortamda iletilecektir.

Sağlık ocağında hangi testler yapılır?

Aile Sağlığı Merkezimizde Yapılmakta Olan Tetkikler:

  • Kan şekeri ölçümü
  • Evlilik için kan tahlilleri.
  • Gebelik ( hamilelik) testi.
  • Kolesterol ve yağ ölçümü testleri.
  • Kansızlık demir eksikliği için tahliller.
  • Folat (folik asit) testi.
  • Guatr tahlilleri.
  • Karaciğer, safra , böbrek fonksiyon tahlilleri.

Aile hekimliği nedir ne iş yapar?

Aile sağlığı merkezini yönetir, birlikte çalıştığı ekibi denetler ve hizmet içi eğitimlerini sağlar, İlgili mevzuatta birinci basamak sağlık kuruluşları ve resmi tabiplerce kişiye yönelik düzenlenmesi öngörülen her türlü sağlık raporu, sevk evrakı, reçete ve sair belgeleri düzenler.

Her sağlık ocağında iğne yapılır mı?

Aile Sağlığı Merkezimizde hafta içi mesai saatleri arasında enjeksiyon ve pansuman işlemlerinizi ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz. Lütfen başvurunuzu yaparken doktorunuzun yazdığı reçeteyi yanınızda bulundurunuz. Reçetesi yanında olmayan kişilerin enjeksiyonları yapılmamaktadır.

Kalçadan iğne nereye yapılır?

Kalçadan yapılacak enjeksiyonda uygun yer tespiti için iğne yapılacak hastanın kuyruk sokumundan sağ ya da sol tarafa doğru ve omurgasına dik olarak bir çizgi çizilir. Bu çizginin ortasın dikine bir başka çizgi daha çizilir ve bu sayede kalçanın bir tarafı dört kısma ayrılmış olur.

Pansuman ilaçları nelerdir?

Sulu pansuman için sık sık kullanılan sıvılardan birkaçı: serum fizyolojik, borik asitli su, barrow solüsyonu ve rivanol solüsyonudur.

Yara pansumanı nasıl yapılır?

Yaranın deri ile kaplı etrafı silinir. Açık yaranın içi kesinlikle antiseptik ile temizlenmez. Yara içi, enjektöre çekilen ve basınçlı püskürtülen serum fizyolojik ile yıkanır ya da serumla ıslatılmış steril gazlı bezle çok yumuşak bir şekilde silinir.

Misafir aile hekimi sağlık raporu verir mi?

Vatandaşın sürücü raporundan yararlanması için kendi aile hekimine gitmesi gerekmektedir, misafir hasta olarak sürücü raporu alınamamaktadır. Hekimin izne ayrılması durumunda yerine bakacak olan hekimin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yönetim web ekranları üzerinden yetkilendirilmesi gerekmektedir.

Aile hekimi olmayanlar ne yapmalı?

Aile hekimi kaydı olmayan kişiler en yakın İlçe Sağlık Müdürlüğüne bizzat müracaat ederek veya “E-nabız” sistemi üzerinden Aile hekimi kaydını yaptırabilirler.

Aile hekimliğinde D vitamini testi yapılıyor mu?

Her hekim Vitamin D tetkiki isteyemeyecek… 1. basamak sağlık tesislerinde 25-Hidroksi Vitamin D ve 1,25-Dihidroksi Vitamin D tetkikleri istenmeyecek, özetle Aile Hekimleri bu tetkiki isteyemeyecek… 2. ve 3. basamak sağlık tesisleri yani tüm hastanelerde ise her hekim isteyemeyecek.

Sağlık Ocağında kan testinde nelere bakılır?

Aile Sağlığı Merkezimizde bakılabilen tetkikler:

  • Kan sayımı(Hemogram)
  • Biyokimya.
  • Tiroid fonksiyon testleri.
  • Gebelik testi.
  • Kan grubu tayini.
  • Hepatit markerları
  • Bulaşıcı hastalıklar(VDRL, HIV)
  • Vitaminler.

Aile hekimi hangi hastalıklara bakıyor?

Aile Hekimliği, çocuk, genç, yaslı tüm bireylere hem koruyucu hem de tedavi edici sağlık hizmetleri sunan uzmanlık dalıdır. Aile hekimleri dahili, jinekolojik, çocuk sağlığı, ruhsal sorunlarla ilgili temel hastalıkları tedavi edici ve koruyucu sağlık bilgilerine sahip uzman doktorlardır.