Şam fıstığı hangi şehirde yetişir?

Şam fıstığı nerede yetişir?

Ana vatanı Ortadoğu olan Antep fıstığı, ülkemizde başta Gaziantep olmak üzere; Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır illerimizde yetişir. Dünyada Türkiye, Hindistan, İran, Irak Meksika, Amerika, Çin, Yunanistan, Suriye’de Antep fıstığı yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Antep fıstığının anavatanı neresidir?

Antep fıstığı ağacının ana vatanı Orta Doğu ve Orta Asya’dır. Arkeolojik kanıtlar Antep fıstığının MÖ 6750 tarihlerinde tüketilmiş olduğunu göstermektedir.

Antep fıstığı en çok nerede yetişir 2021?

Fıstık, literatürdeki adıyla (pistachio) sakız ağacıgiller familyasından yenebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı. TÜİK verilerinde görüldüğü üzere, en fazla Antep fıstığı üretimi Şanlıurfa’da yapılmaktadır.

Çam fıstığı ile Antep fıstığı aynı mı?

Antep fıstığı, ağaçgillerin sakız ağacı meyvesinin kabuklu bölümünden elde edilmektedir. Türkiye’de Şam fıstığı ya da çam fıstık olarak da ifade edilmektedir. Antep fıstığı ismini Gaziantep‘te yaygın olarak yetiştirilmesinden almaktadır.

Şam fıstığı en çok nerede yetişir?

Türkiye’de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir. Gaziantep’i Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır illeri takip eder. Orta Doğu meyvesi olduğundan Şam fıstığı olarak da bilinir.

Şam fıstığı nasıl yetişir?

Şam fıstığı yetiştirmek için kavrulmamış çiğ haldeki çekirdek gerekir. Çekirdek toprağa ekilerek filizlendirilir. Tabanı su tutan çok nemli topraklar, şam fıstığı ağacının yetişmesi için uygun değildir. Şam fıstığı ağacı, çok fazla sulama gerektirmez.

Antep fıstığı nereye ait?

Gaziantep Antep fıstığı üretiminde 1. Sırada yer alır. Şanlıurfa, Adıyaman, Siirt, Kahramanmaraş, Kilis, Batman, Manisa, Mardin, İzmir, Mersin, Çanakkale ve Diyarbakır sırayla Antep fıstığı yetiştiren illerdir. Antep fıstığı yemesi en keyifli yemişlerden biridir.

Fıstık Antep’in mi Urfa’nın mı?

Abdullah Kılıç, fıstığın bilinenin aksine Gaziantep’in değil Şanlıurfa’ya ait bir ürün olduğunu söyleyerek, “Fıstık Şanlıurfa’ya ait bir üründür, çünkü bu topraklarda yetişiyor. Şanlıurfa’da fıstık en çok Bozova, Hilvan ve Birecik ilçelerinde yoğun olarak yetişiyor.

Türkiye’de en cok fıstık nerede yetişir?

Türkiye‘de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir. Gaziantep’i Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır illeri takip eder. Orta Doğu meyvesi olduğundan Şam fıstığı olarak da bilinir.

Antep fıstığı hangi toprakta yetişir?

Antep fıstığı ağacı en çok kumlu ve kireçli topraklarda ve yazları sıcak geçen bölgelerde yetişmektedir.

Şam fıstığı ile Antep fıstığı arasındaki fark nedir?

Türkçede hatalı şekilde şam fıstığı diye de adlandırılan, fıstıklarını sonbaharda veren Antep fıstığı ağacı, Sakızağacıgiller’dendir. Pistacia vera L., nam-ı diğer ”Antep fıstığı” ticari alanda değere sahip olup, kuruyemiş olarak alınıp satılan ve meyveleri yenen bir ürün olarak kabul edilir.

Çam fıstığı nerede kullanılır?

Türk mutfağında dolmalık fıstık olarak da bilinen çam fıstığı; börek, helva, salata, tatlı, pasta, pilav, dolma gibi pek çok farklı yemeğin yapımında sıklıkla tercih edilmektedir. Çam fıstığından elde edilen yağ; mayonez ve margarin yapımında, tatlıcılıkta ve kozmetik sektöründe kullanılmaktadır.

Antep fıstığı en çok nerede yetişir 2020?

Gaziantep Antep fıstığı üretiminde 1. Sırada yer alır. Şanlıurfa, Adıyaman, Siirt, Kahramanmaraş, Kilis, Batman, Manisa, Mardin, İzmir, Mersin, Çanakkale ve Diyarbakır sırayla Antep fıstığı yetiştiren illerdir.

Şam fıstığı hangi iklimde yetişir?

Antep fıstığı meyvesi, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk geçen iklimlerde yetişir.

Antep fıstığı nasıl toprakta yetişir?

Antep fıstığı ağacı en çok kumlu ve kireçli topraklarda ve yazları sıcak geçen bölgelerde yetişmektedir.