Şambaba nereden gelir?

Şambaba nerenin tatlısı?

Başta İzmir olmak üzere Batı Anadolu’ya özgü bir tatlıdır. İzmir Şambalisi adıyla coğrafi işaret almıştır. Ramazan aylarında özellikle yapılmaktadır.

Şambali mi Şambaba mı?

Halk arasında şambali, şambaba ya da şam tatlısı olarak bilinen bu şerbetli tatlı türü, özellikle Ramazan döneminde yoğun ilgi görmektedir. Her ne kadar adında Suriye kenti Şam‘ın adı geçiyor olsa da geleneksel Türk mutfağının en sevilen örneklerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Şambali nerenin meşhur?

Şambaba veya Şam tatlısı olarak da bilinen şambali şerbetli bir sokak tatlısıdır. Özellikle İzmir’de camekanlı motorlarda satılanları meşhurdur. Adından da tahmin edileceği gibi Suriye’nin Şam kentine özgü bir tatlıdır. Ülkemizde Antakya, Adana, Trakya, İzmir ve Ege bölgelerinde kendine yer edinmiştir.

Sam Tatlisinin Dagilmamasi icin ne yapilir?

Ana malzemesi irmik olan Şam tatlısını yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli püf noktası hamurunun yağsız oluşudur. Böylece Şam tatlısı o benzersiz kıvamına ve lezzetine kavuşur. Eğer hamuruna yağ koyarsanız kek gibi süngersi bir kıvam elde edersiniz, bu da tatlınızı Şam tatlısı olmaktan çıkarır, revani olur.

Şambali ismi nereden gelir?

Şambali, adı her ne kadar Ortadoğu çağrışımı yapsa da Balkan kökenli bir lezzet. Balkanların ünlü lezzeti revani ile Ortadoğu’nun ulu lezzeti Halep tatlısının savaş yıllarının zorlu koşullarına ayak uydurulması sonucu doğmuş.

Sokak şambali tatlısı nasıl yapılır?

İrmik, su ve şekeri karıştırma kabına alıp 15-20 dakika kadar mikserle çırpıyoruz. Burada amaç şekerin erimesi. karbonat ve kabartma tozunu da ekleyip bir 5 dakika kadar daha çırpıyoruz. Pişireceğimiz kalıba hiç yağ sürmeden 3-4 yemek kaşığı kadar irmik serpiyoruz. Hazırladığımız harcı döküp üstünü düzlüyoruz.

Şambali şerbeti sıcak mı dökülür soğuk mu?

Tatlı sıcak, şerbet soğuk olmalıdır. Bunun amacı ise sıcak tatlının soğuk şerbeti daha rahat çekmesi ve hamur yapısının bozulmamasıdır.

Şam tatlısı tadı nasıl?

irmik içeriği sebebiyle revaniye benzetilse de, bambaşka lezzeti olan bir tatlıdır. şam tatlısı revani gibi süngerimsi, kek kıvamında olmaz. dişe daha bir sert gelir. rayihası da daha bir güzeldir. güney, güneydoğu illerinde sokakta, tatlıcıda vesairede dilim dilim satılır. her bir dilim bir adet fıstıkla süslenmiştir.

Şambali tatlısı ismi nereden gelir?

Şambali, adı her ne kadar Ortadoğu çağrışımı yapsa da Balkan kökenli bir lezzet. Balkanların ünlü lezzeti revani ile Ortadoğu’nun ulu lezzeti Halep tatlısının savaş yıllarının zorlu koşullarına ayak uydurulması sonucu doğmuş.

Şambali tatlısı nasıl yapılır Malzemeler?

ŞAMBALİ TATLISI YAPILIŞI: Derin bir kaba irmik, toz şeker, yoğurt, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip ve karıştırın. Karışımı yağladığınız fırın tepsisine boşaltın Hamurun üzerine fıstık sıralayın. 200 derecede ( 40 dakika) kızarana kadar pişirin. Şerbet için 2 su bardağı suya 3,5 su bardağı şeker ilave edin.

Şam tatlısı nasıl kabarır?

Şambali tatlısının orijinalinde karbonat mutlaka kullanılır. Tatlıyı kabartma tozu kullanmadan sadece karbonatla yapacaksanız bir yemek kaşığı yoğurda karıştırdığınız karbonatı tatlının hamuruna ilave edebilirsiniz.

Şambaliye yumurta konur mu?

Tatlınızın lezzetini artırmak için üzerine fıstık ya da tarçın ekebilirsiniz. Dondurma ve “Halep işi” diye adlandırılan şekliyle arasına kaymak koyularak yapılan Şambali tatlısı da çok nefis olur. Yumurta ve toz şekeri çırpın. Yoğurt, irmik, un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin, kek kıvamında iyice karıştırın.

Hazir Sambali tatlisi nasil yapilir?

Şambali Tatlısı (Hazır Tadında ) Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. İrmik, şeker, süt ve karbonat güzelce karıştırılır.
  2. Margarin ile yağlanmış tercihen alüminyum tepsiye yayılır.
  3. Üzeri elle düzeltilir ve 2 saat dinlendirilir.
  4. Bu süre içinde irmik iyice sütü çekecek ve hamurumuz biraz daha katılaşacak.
  5. Bu arada şerbet ocağa konulur.

Şambali tarifi nasıl yapılır?

Şambali tatlısının hamuru için; çukur bir kap içine 1 su bardağı yoğurt, 1 su bardağı toz şeker koyun. Üzerine 1 su bardağı un, yarım paket vanilya, 1 çay kaşığı karbonat ekleyin. Son olarak 2 su bardağı da irmik koyun. Tüm hamur malzemeleri kaşık yardımı ile iyice karıştırın.

Şambali tatlısının şerbeti ne zaman dökülür?

Şerbet soğuk, tatlı sıcak olmalıdır. Bunun gayesi hamur yapısının bozulmaması ve sıcak tatlının soğuk şerbeti daha kolay çekmesidir. İlk sıcaklığı geçince pişen tatlının üzerine soğuyan şerbet dökülür.