Samsun adının anlamı nedir?
Samsun ne anlama gelir?
Samsun‘un eski ismi Amisos’tur. Bunu İyonyalılar (Miletliler) kurmuşlardır. Selçuklu Türkleri bu şehri fethedince yeni bir şehir kurmuşlar ve bu şehre Samsun ismini vermişlerdir.
Samsuna Neden Samsun denilmiş?
İsmin İbranice kökenli olduğunu savunan görüşe göre İbrani lider Samson, Karadeniz kıyılarına kadar gelip bir kent kurmuş ve kente kendi ismini vermiştir. Diğer bir görüşe göre ise isim Nuh’un oğullarından biri olan Sam’dan türemiştir.
Samsun soyu nereden gelir?
Samsun tarihi, tarih öncesi dönemde Eski Taş Çağı’na kadar uzanır ve buradaki ilk yerleşik topluluğun izlerine günümüzden yaklaşık 7 bin yıl önce rastlanmıştır. Yerleşim geçmişi MÖ 60.000 yılına dek uzanan Samsun‘a yerleşen ilk topluluk MÖ 5000-3500 arasında buraya gelen Kaşkalardır.
Samsun’un özellikleri nelerdir?
Samsun genellikle ılıman bir iklime sahiptir. Ancak sahil şeridi ve iç kesimlerinde iklim iki ayrı özellik gösterir. Sahil şeridinde (Merkez ilçe, Terme, Çarşamba, Bafra, Alaçam, 19 Mayıs, Tekkeköy ve Yakakent) Karadeniz ikliminin etkileri görülür. Bunun için sahil şeridinde yazlar sıcak, kışlar ılık ve yağışlı geçer.
Atakum ismi nereden gelir?
Atakum‘un eski ismi, Matasyon, bölgenin o zamanların Mısır asıllı meşhur Ermeni tütün tüccarları Matossian’lara ait olmasından geliyor. Bölge Matossian’ın bahçesi olarak biliniyordu. Osmanlı döneminde Atakum arazileri Mısırlı Ermenilerden olan Matossian ( Matosyan ) ailesine aitti.
Samsun neyi ile meşhur?
Samsun ilimizin en meşhur yiyecekleri ve içeceklerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- Mısırlı Fasulye Çorbası
- Haluçka.
- Baklalı Sarma.
- Mantarlı Pilav.
- Yazı Pancarı Yemeği.
- Kocakarı Gerdanı Tatlısı
- Kağıtta Hamsi.
- Bafra Pidesi.
Samsun’un ilk ismi nedir?
Amisos’un işgali sırasında bura yakılmıştır ve o olaydan sonra adı Kara Samsun olarak kalmıştır. Samsun‘un ismi birçok kez değişmiş. Samsun‘un ismi Enete, Simisso, Amisos ve son olarak Samsun şeklinde değişmiştir. Samsun‘un ilk isimleri Türkçe değil çünkü yerleşen ilk insanlarda Türk değillerdi.
Samsun neden soğuk?
Sahil şeridinde Karadeniz ikliminin etkileri görülür. Bunun için sahil şeridinde yazlar sıcak, kıslar ilik ve yağışlı geçer. İç kesimler buradaki dağların etkisinden dolayı kışlar soğuk, yağmur ve kar yağışlı, yazlar ise serin geçer.
Samsunlular çingene mi?
Samsun ve Bafra’da iskân edilenlerin tamamı drama şehrinden gelmiştir. Samsun‘da daha yoğun bir nüfusa sahiplerdir. Bafra’da ise sayıları 500 civarındadır.
Samsun eski ismi nedir?
XII.ve XIII. asırlardaki Türk kaynaklarında Samsun ismi kullanılırken aynı tarihlerdeki Batı kaynaklarında ise “Sampson” adı kaydedilmektedir. Gerek Samsun gerekse Sampson kelimelerinin Amisos’tan tahvil edildiği şüphesizdir.
Samsun’un tarihi ve doğal güzellikleri nelerdir?
Samsun Doğal Güzellikleri
- Kabaceviz Şelaleleri. Samsun şehir merkezinden yaklaşık olarak 45 km uzaklıkta bulunan Kabaceviz Şelaleleri, Samsun‘un Çarşamba ilçesinde bulunmaktadır. …
- Akalan Şelaleleri. …
- Adapark. …
- Yeşilırmak Doğal Yaşam Parkı …
- OMÜ Göleti. …
- Tavşan Dağı …
- Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti. …
- Güvercinlik Göleti.
Atakum Kent Meydanı nerede?
Türkiş mevkiinde, Seyfi Demirsoy İlkokulunun yanındaki 15 bin metrekarelik alanda yapımını sürdürdüğümüz Atakum Kent Meydanı, ilçemizin prestijini artıracak. Kent ve doğa yaşamının birleştiği, güzel bir meydan olacak olan Atakum Kent Meydanımız, Samsun Cumhuriyet Meydanından 1,5 kat daha büyük olacak.
Samsun Atakum hangi parti?
İl genelinde ise toplam 17 ilçenin 13’ünde Adalet ve Kalkınma Partisi adayları seçilmiş olup Milliyetçi Hareket Partisi adayları Alaçam ve Asarcık’ta yarışı önde tamamlamış; Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti de Atakum ile İlkadım’da belediyeleri kazanmıştır.
Samsunun neyi meşhur hediyelik?
Dağ köylerinde yünlü dokumalar, Havza ilçesine bağlı köylerde pamuktan gömleklik, yünden kazak, denilen şalvar dokumalar bilinen el sanatları arasında yer alır.
- Ahşap Dekoratif Eşya.
- Ahşap oyuncaklar.
- Asarcık Armudu.
- Atatürk Heykeli (Biblo)
- Ayvacık Cicim Kilimi.
- Bafra Kaymaklı Lokumu.
- Bafra Nokulu.
- Bafra Zembili.
Samsunun neyi meşhur yerleri?
Samsun‘a Geldiğinizde Mutlaka Tatmanız Gereken Lezzetleri
- Zevahir Restoran’da:Tirit. Samsun’un yerli halkına neyi meşhur diye sorduğunuz zaman duyacağınız cevaplardan biri kesinlikle “tirit” olur. …
- Kardeşler Lokantası’ndan:Çakallı Menemeni. …
- Çarşamba Lezzet Diyarı’ndan:Çarşamba Kıvratması …
- Samsun Pidesi.