Şanlıurfa’nın Kurtuluşu hangi tarihte?

Urfa’daki Kuvayi Milliye birliklerini liderliğini yaparak Fransızları şehirden çıkaran kişi kimdir?

Hacı Mustafa Hacıkamiloğlu başkanlığında oluşturulan Kuva-i Milliye ordusu 7 Şubat 1920’de şehirdeki Fransız komutana bir ültimatom vererek 24 saat içinde Urfa‘yı boşaltmalarını istedi.

Urfa’daki kahramanımız kimdir?

Ali Saip Ursavaş
Lakabı Urfa Kahramanı”
Doğum 1887 Revandiz, Kerkük, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 26 Eylül 1939 (52 yaşında) Adana, Türkiye
Bağlılığı Osmanlı (1908-1919) Türkiye (1919-1926)

Urfaya Şanlı ünvanını kim verdi?

Vali Abdullah Erin, burada yaptığı konuşmada, Urfalıların Kurtuluş Savaşı’nda işgale karşı gösterdikleri kahramanlıklar dolayısıyla kente TBMM tarafından “Şanlı” unvanının verilmesinin kararlaştırıldığını hatırlattı.

Urfa hangi ülkeyle mücadele etmiştir?

İngiltere, Birinci Dünya Savaşı ‘nda işgal ettiği Urfa Antep ve Maraş ‘ı Paris Konferansı ‘nda alınan kararlar sonrasında Fransa ‘ya bırakmış ve bu şekilde oralardan çekilmiştir.

Ali Saip Bey hangi ildedir?

1920 yılının Aralık ayında Fransızlara karşı Urfa’da bulunan aşiretlerin örgütlenmelerini sağlamıştır. Ali Saip Bey‘in Urfa bölgesinde gösterdiği üstün başarı sebebi ile kendisine vermiş olduğu hizmetler sebebi ile kırmızı yeşil şeritli İstiklal Madalyası verilmiştir.

Fransızların Urfa’dan atılmasında önemli rol üstlenen kahraman kimdir?

Siverek halkının ve Müdafayı Hukuk Cemiyeti’nin tam desteğini alan Ali Saip Bey, 6 Şubat’ta halktan oluşturulan kuvvetle Urfa‘ya doğru hareket etti. Ertesi gün Karaköprü’ye ulaşan Ali Saip Bey, ”Kuvayımilliye Kumandanı Namık” imzasıyla Fransızların 24 saat içinde Urfa‘yı boşaltmaları için bir ültimatom gönderdi.

Urfa’da hangi kahramanlarımız yer alır?

Eşraftan Hacı Bedirağazâde Halil Ağa. Jandarma Tabur mülhakı İzmirli Adil Hulusi Efendi. Takım kumandanlarından Mülazım-ı Evvel Hüseyin Pertev Efendi. Jandarma Çavuşu Sofi oğlu Hacı Mustafa Çavuş.”

Urfa’da hangi kahramanlarımız yer almıştır?

Polis komiserliğinden müstafi Arabi katibizade Şakir Efendi, Güllüzade Osman Efendi, esnaftan Şellizade Ali Ağa, tüccardan Nebozade Hacı İmam Efendi, eşraftan Hacı Bedirağazade Halil Ağa, Jandarma tabur mülhakı İzmirli Adil Hulusi Efendi, takım kumandanlarından mülazımı evvel Hüseyin Pertev Efendi ve “Jandarma Çavuşu …

Maraş’a Kahraman Urfa’ya Şanlı Antep’e Gazi unvanı niçin verilmiştir?

Maraş şehri yine Milli Mücadeledeki fedakarlığından ötürü TBBM tarafından 7 Şubat l973 tarihinde de “Kahramanlık” payesiyle de ödüllendirilir. Kahramanmaraşlı 1925 yılından beri her yıl kurtuluş günü olan 12 Şubat Bayramında İstiklal Madalyasını Şanlı Bayrağına törenle takarak, geçmişini yadeder.

Urfa iline Şanlı ismi ne zaman ve niçin verilmiştir?

Şanlıurfa. Kurtuluş Savaşı sırasında kenti işgal etmek isteyen düşmana karşı halkıyla topyekun direniş göstererek 11 Nisan’da kurtuluşu ilan eden ve TBMM tarafından “Şanlı” unvanı verilen Urfa‘da, 99 yıldır bu tarih “gurur günü” olarak kutlanıyor.

Antep kurtuluş mücadelesi esnasında hangi ülke ile mücadele etti?

Antep Kuşatması, Kuvâ-yi Milliye ile Fransa arasında gerçekleşen, Kuvâ-yi Milliye’nin 10 ay süren direnişinin ardından 9 Şubat 1921 tarihinde şehrin Fransızların eline geçmesiyle sonuçlanan kuşatma.

Şahin Bey nerede mücadele etti?

Trablusgarb Harbi’ne gönüllü katılan Şahin Bey, Balkan Savaşları’nda Çatalca Cephesi’nde, Galiçya’da 15’inci Kolordu’da, Sina Cephesi’nde de düşman birliklerine karşı kahramanca savaştı. Tehlikeli vazifelere gönüllü katılan, vatanseverliği ve gayretleriyle dikkati çeken Şahin Bey, rütbesini teğmenliğe yükseltti.

Rahmiye Hanım nerede savaşmıştır?

Rahmiye Hanım gönüllü olarak Kuvay-i Milli’ye bağlı IX. Tümen’e katılarak, Fransız askerlerinin ele geçirdiği Osmaniye yakınındaki demiryolu tünelini patlatmış ve bölgedeki Fransız güçlerinin cephane ikmalini büyük sekteye uğratmıştı.

Urfa’da milli bir teşkilat kurarak Fransızlara karşı mücadele eden kahramanımız kimdir?

Bundan tam 98 yıl önce, Kuva-yi Milliye kuvvetleri, Ali Saip Bey komutasında Fransızlara karşı yiğitçe karşı koyarak Urfa‘nın kurtuluşunu kesinleştirdiler.

Adana kahramanı kim?

Ali Yaver bey, Kilikya olarak da bilinen Adana ve Tarsus bölgesini Fransız işgalinden kurtarmak için oluşturulan ulusal kuvvetler (Kuva-yı Milliye) kapsamında 41. Alay Topçu Yüzbaşısı olarak Pozantı´da Adana Mıntıka Komutanlığı Karargâh Heyeti´nde yer almıştır.