Şathiye nedir ve örnek?

Şathiye nedir kısaca özeti?

Şathiye, Dini ve tasavvufi halk şiirinde mizahi manzumelerdir. Şathiyeler, mutasavvıf şairlerce söylenmiş ya da yazılmış, tasavvufi inançları dile getiren, anlaşılması yorumlanmasına bağlı şiirlerdir. Tasavvufi konuları işleyenleri şathiyat-ı sûfiyâne adını alırlar.

Şathiye nedir özellikleri maddeler halinde?

Tasavvuf anlayışı çerçevesinde Tanrıyla senli benli bir biçimde sohbet edercesine söylenen nazım türüdür. Şathiyatlara (şatiyelere) iğneleyici ve gülmeceli bir üslup hâkimdir. Kaygusuz Abdal bu nazım şeklinin güzel örneklerini vermiştir.

Nutuk nedir ve örnekleri?

Nutuk: Tekke – Tasavvuf Edebiyatı Nazım Türü Nutuk, tarikata yeni giren dervişlere, tarikat derecelerini, tarikat adâbını öğretmek için söylenmiş şiirlerdir. Türkmen Alevi ve Bektaşilerinin, aşık tarzı halk edebiyatı nazım türü olan nefese verdiği isimdir. Türün en önemli temsilcisi Kaygusuz Abdal’dır.

Şathiye hangi tarikat?

3. Şathiye: Genellikle Bektaşî şairleri tarafından söylenir. Bu tarz şiirlerde tasavvufa bağlı görüşler, şaşırtıcı bir alaycılık içerisinde dile getirilir. 16. yüzyılda yaşamış olan ve Bektaşi şairi olan Azmi Baba’nın yazdığı bu şiir, şathiye örneğidir.

Koşma nedir kısaca anlamı?

Koşma, Âşık Edebiyatı nazım biçimidir. Genellikle hecenin 8’li ve 11’li kalıplarıyla yazılan; en az üç, en fazla altı dörtlükten oluşan bir nazım biçimidir. * aaaa, bbba, ccca … şekillerinden birisi olabilir. Koşmalar yapılarına ve ezgilerine göre çeşitli adlar alır.

Nefes nedir ve özellikleri?

Nefes, Türk Edebiyatı’nda, İslami temellere bağlı Âşık Halk Edebiyatı nazım şekillerinden ilahilerin Alevi-Bektaşi aşıklarınca yazılanlarına denir. Konusu genellikle tasavvuftaki vahdet-i vücud, Alevi-Bektaşi ilkeleri, tarikat kurallarıyla ilgilidir. Dili sade bir Türkçe olan nefesler biçim olarak koşmaya benzer.

Şathiyenin genel özellikleri nelerdir?

  • Şathiyelerde en ciddi konular bile mizahi bir üslupla dile getirilir. …
  • Şathiyelerin büyük çoğunluğu gazel şeklinde, ”aa, xa, xa” kafiye dizilimiyle yazılır.
  • Bu tür şiirlerde Ene’l Hak inancı esastır. …
  • Tarih boyunca birçok şathiye şeriat hükümlerine aykırı kabul edilmiş ve yasaklanmıştır.

20 May 2021

Türk Dili ve edebiyatı nutuk Nedir?

Nutuk, bir topluluğa, hedef kitleye, söylevde bulunmak için, hitabet sanatını da kullanarak, edebi anlamda değeri bulunan türlere denmektedir. Yani nutuk türünün temel amacı belli bir topluluğa hitap etmesidir.

Nutuk nedir 7 sınıf?

Türkçede bu kelime daha çok “bir topluluğa karşı söylenilen söz, hitabet” karşılığında kullanılmaktadır. Dinleyenleri coşturmak ve belli bir amaca yöneltmek; onlara bir duyguyu, bir düşünceyi, bir isteği, bir ülküyü aşılamak; önemli açıklamalarda bulunmak için yapılan etkili, coşkulu konuşmalara Söylev (Nutuk) denir.

Devriye ve şathiye nedir?

Pirlerin ve mürşitlerin, tarikata yeni giren dervişlere tarikat derecelerini ve tarikat adabını öğretmek için söyledikleri şiirlerdir. Daha çok Bektaşi tarikatında söylenir. Şekil yönüyle koşmaya benzer.

Şathiye günah mi?

Netice itibariyle dini emirlerlerle ve dinin inanç esaslarıyla alay eden şathiyeler küfür sayılmıştır.

Koşmanın aşk ve doğayla ilgili olan türüne ne denir?

Divan edebiyatı denilince nasıl ki akla gazel geliyorsa halk edebiyatı denildiğinde de akla gelen ilk şiir türü koşma olmaktadır. Özellikle koşmanın aşk ve güzellik konularını dile getiren güzelleme çeşidi gazele tema olarak çok benzemektedir.

Koşmayı kim buldu?

Tarihi bulgulara göre yarış koşuları İrlanda’da Tailteann Oyunları`nın düzenlendiği M.Ö. 1829 yılına kadar dayanmaktadır. Buna karşın ilk defa M.Ö. 776 yılında Olimpiyat Oyunları’nda kayıtlara geçmiştir.

Nefes nedir kısaca tanımı?

Nefes, Türk Edebiyatı’nda, İslami temellere bağlı Âşık Halk Edebiyatı nazım şekillerinden ilahilerin Alevi-Bektaşi aşıklarınca yazılanlarına denir. Konusu genellikle tasavvuftaki vahdet-i vücud, Alevi-Bektaşi ilkeleri, tarikat kurallarıyla ilgilidir. Dili sade bir Türkçe olan nefesler biçim olarak koşmaya benzer.

Bektaşilikte nefes nedir?

Alevi-Bektaşi şairlerince söylenen âyin-i cem’lerde, diğer toplantılarda kendine has bir beste ile okunan, böyle okunmak için yazılmış şiirlere nefes denir. Şekil itibarı ile koşmalar gibi dörtlüklerle yazılır. Konusu ekseriya tasavvuf, tarikat akideleri ile ilgilidir. İçlerinde lirik mahiyet gösterenleri de vardır.