Sayıştay kime bağlı olarak çalışır?
Sayıştayı kim denetliyor?
Sadece 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 69. maddesine göre, Sayıştayın denetlenmesi; her yıl TBMM adına TBMM Başkanlık Divanı tarafından görevlendirilen ve gerekli mesleki niteliklere sahip denetim elemanlarından oluşan bir komisyon tarafından, hesaplar ve bunlara ilişkin belgeler de esas alınarak …
Sayıştay Başkanlığı hangi bakanlığa bağlıdır?
Sayıştay (Türkiye)
Türkiye Cumhuriyeti Sayıştay Başkanlığı | |
---|---|
Yargı | Yargısal nitelikli anayasal kuruluş |
Yer | İsmet İnönü Bulvarı, No: 45, 06520 Çankaya, Ankara |
Oluşum türü | Kamu mali denetimi Hesap yargısı |
Yıllık bütçe | ₺412.090.000 (2020) |
Sayıştay kime karşı sorumludur?
“Sayıştay; a) Kamu idarelerinin mali faaliyet, karar ve işlemlerini hesap verme sorumluluğu çerçevesinde denetler ve sonuçları hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisine doğru, yeterli, zamanlı bilgi ve raporlar sunar.
Sayıştay üyeleri kaç yıl görev yapar?
Çalışma Şekli. Temyiz Kurulu; Sayıştay Genel Kurulunca, Rapor Değerlendirme Kuruluna seçilenler dışında kalan daire başkanları ile üyeler arasından dört yıl için seçilecek dört daire başkanı ve her daireden seçilecek ikişer üyenin katılımı ile kurulur. Her yıl Kurul üyelerinin dörtte biri yenilenir.
Sayıştay cumhurbaşkanlığını denetler mi?
1) Cumhurbaşkanlığı Türkiye Cumhuriyeti’nin en üst mevkilerinden bir tanesidir. Yasama ve yürütmenin yer aldığı bu organın gelir ve giderlerini de sayıştay organı denetlemektedir. Sayıştayın denetlemiş olduğu Cumhurbaşkanlığı denetlemesi Türkiye Cumhuriyeti adına yapılmaktadır.
Kitlerin denetimini kim yapar?
Türkiye’de KİT’lerin Tabi Olduğu Mevzuat KİT’lerin denetimi ise Anayasanın 165 inci maddesi uyarınca 02/04/1987 tarihinde çıkarılan 3346 sayılı “Kamu İktisadi Teşebbüsleri ile Fonların Türkiye Büyük Millet Meclisince Denetlenmesinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun”la düzenlenmiştir.
Sayıştay anayasanın hangi bölümde düzenlenmiştir?
sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlama” görevi 1982 Anayasası‘nda da mevcuttur. Üstelik bu kez Sayıştay, 1961 Anayasası‘nın aksine “Yürütme” bölümünde değil doğrudan “Yargı” başlığı altında düzenlenmiştir.
Sayıştay denetçisi ne kadar maaş alır?
1.DERECE KADROLU DENETÇİ MAAŞI; 5750 dir. Sayıştay denetçileri yeterlilik sınavını geçtikten sonra yeminli mali müşavirlik sınavına girebilirler. Sınavı kazandıktan sonra 8 yıl aha çalıştıkları takdirde yeminli mali müşavir ruhsatı alabilmektedirler.
Sayıştay yargıyı denetler mi?
Ayrıca, 6085 sayılı Kanun’a göre Sayıştay, kamu kurumlarının hesap ve işlemlerini denetleyip kesin hükme bağlamak, kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve hükme bağlama işlerini yapmakla görevli olup Sayıştayın görüş verme gibi bir görevi bulunmamaktadır.
Danıştay ve Sayıştay uyuşmazlığında kimin kararı esas alınır?
Danıştay ile Sayıştay Kararları Arasındaki Uyuşmazlık Hali Uyuşmazlığın bulunmadığı hakkındaki Sayıştay kararına karşı 52 nci maddede belirtilen ilgililerce Danıştaya başvurulduğu takdirde, bu hususa ilişkin Danıştay kararına uyulur.
Sayıştay savcısını kim atar?
Sayıştay Başsavcısı, 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve eki (I) sayılı cetvel uyarınca 4 yıllık süreyle Cumhurbaşkanı kararıyla, Sayıştay Savcıları ise anılan Kararname ve eki (II) sayılı cetvel uyarınca herhangi bir süre şartı olmaksızın Cumhurbaşkanı onayıyla atanmaktadır.
Sayıştay üyelerini kim seçer?
Sayıştay Üyelerini Kim Seçer? Sayıştay organının üyelerinin belirli kısmını Sayıştay meslek mensuplarına bağlı olanlar, belirli kısmını ise Maliye bakanlığı mesleğine mensup olan kişiler tarafından seçilmektedir. Öyle ki sayıştay üyelerinin beşte 3’ü sayıştaylık mesleğine mensup olan diğer üyeler tarafından seçilir.
Sayıştay vakıf üniversitelerini denetler mi?
SAYIŞTAY‘ın DENETLEYEMEDİĞİ KURUMLAR : Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, Köy, Futbol federasyonu, Vakıf üniversiteleri, Tcmb dış harcamalarını ve sermayesinin %50’den azı devlete ait kuruluşları.
Kitlerin denetimini kim yapar 2020?
TBMM KİT Komisyonu tarafından yapılır.
Kitlerin denetimini kim yapar 2021?
KİT’lerin, TBMM’ce denetimi, 3346 sayılı Kanun’un 3 üncü maddesi uyarınca, otuz beş üyeden oluşturulan, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu” tarafından yapılmaktadır.