Sayıştay nedir ne iş yapar?

Sayıştay hangi kurumları denetler?

Sayıştay Ne İş Yapar? Sayıştay esasında devlete bağlı olarak bütün mali organları denetler. Bütün gelir giderleri hesaplar ve Türkiye Cumhuriyeti’ne bildirir. Türkiye Cumhuriyeti adına yapmış olduğu bu denetlemeleri de kanunlarla inceler.

Sayıştay hangi organ?

Sayıştay, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda düzenlenen mali yargı organıdır.

Sayıştay hangi davalara bakar?

SAYIŞTAYIN YETKİLERİ (Madde 6) (3) Sayıştay, denetimine giren kamu idarelerinin işlemleriyle ilgili kayıtları, eşya ve malları, işleri, faaliyetleri ve hizmetleri görevlendireceği mensupları veya bilirkişiler tarafından yerinde ve işlem ve olayın her safhasında incelemeye yetkilidir.

Sayıştay mesleği nedir?

Sayıştay Yasası’na göre meslek mensupları arasında yer alan denetçilik bir KARİYER MESLEK tir. … Yargısal yetki ile donatılan ve Anayasamızın yargı bölümü altında yer alan Sayıştay, TBMM adına kamu dış denetimini yürütmesi nedeniyle tüm dünya Sayıştayları gibi yüksek denetim örgütü kimliğine sahiptir.

Sayıştayı kim denetliyor?

Sadece 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 69. maddesine göre, Sayıştayın denetlenmesi; her yıl TBMM adına TBMM Başkanlık Divanı tarafından görevlendirilen ve gerekli mesleki niteliklere sahip denetim elemanlarından oluşan bir komisyon tarafından, hesaplar ve bunlara ilişkin belgeler de esas alınarak …

Sayıştay TSK yı denetler mi?

Sayıştay TSK denetiminde düzenlilik denetimi adı altında mali tab- loları, gelir, gider ve mallarının yasal düzenlemeler ile uygunluk ve kamu (yüksek) denetimi yapmaktadır.

Sayıştay meslek mensupları kimlerdir?

MADDE 10 – (1) Sayıştay mensupları şunlardır: a) Meslek mensupları, 1) Sayıştay Başkanı, 2) Daire başkanları ve üyeler, 3) Sayıştay denetçileri. b) Başsavcı ve savcılar, c) Yönetim mensupları.

Sayıştay denetçisi ne kadar maaş alır?

1.DERECE KADROLU DENETÇİ MAAŞI; 5750 dir. Sayıştay denetçileri yeterlilik sınavını geçtikten sonra yeminli mali müşavirlik sınavına girebilirler. Sınavı kazandıktan sonra 8 yıl aha çalıştıkları takdirde yeminli mali müşavir ruhsatı alabilmektedirler.

Sayıştay bir mahkeme midir?

Gelinen son nokta itibariyle, Anayasa Mahkemesi‘ne göre Sayıştay, so- rumluların hesap ve işlemleri kesin hükme bağlama görevini ifa eder- ken bir yargı organı yani mahkemedir.

Sayıştay nedir nasıl olunur?

Sayıştay Denetçileri mesleğe sınavla alınırlar ve denetçi yardımcısı adayı olarak göreve başlarlar. Denetçi Yardımcısı Adaylığı ve Denetçi yardımcılığı süreçlerinde alınan kapsamlı eğitimlerin sonunda yeterlilik sınavında başarılı olan kişiler Denetçi unvanını almaya hak kazanırlar.

Kitlerin denetimini kim yapar?

Türkiye’de KİT’lerin Tabi Olduğu Mevzuat KİT’lerin denetimi ise Anayasanın 165 inci maddesi uyarınca 02/04/1987 tarihinde çıkarılan 3346 sayılı “Kamu İktisadi Teşebbüsleri ile Fonların Türkiye Büyük Millet Meclisince Denetlenmesinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun”la düzenlenmiştir.

Yargı organlarını kim denetler?

Üst mahkemesi Yargıtay olan adli yargıda hukuk ve ceza mahkemesi davalarına bakılmaktadır. Üst mahkemesi Danıştay olan idari yargıda idari mahkemeler ve vergi mahkemeleri görevlidir. Yargı organları arasındaki uyuşmazlıkları çözmekle görevli yüksek mahkemedir.

Sayıştay Baroları denetler mi?

Aynı Anayasa maddesine göre meslek kuruluşları üzerinde Devletin idarî ve malî denetimine ilişkin kurallar kanunla düzenlenir. … Bununla birlikte, söz konusu kuruluşlar Sayıştay denetimine tabi değildir.

Sayıştay Üyesi kaç kişidir?

Çalışma Şekli. Bir başkan ile altı üyeden kurulu daireler birer hesap mahkemesidir. Daireler, bir başkan ve dört üye ile toplanır, hüküm ve kararlar oy çokluğuyla verilir.

Sayıştay olmak için hangi bölüm okunmalı?

Sınava; hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt içi veya yurt dışındaki en az dört yıllık fakülte veya yüksekokullardan birini bitirmiş olanlar başvuru yapabileceklerdir.