Sayıştaya ihbar nasıl yapılır?

Sayıştayı kim denetliyor?

Sadece 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 69. maddesine göre, Sayıştayın denetlenmesi; her yıl TBMM adına TBMM Başkanlık Divanı tarafından görevlendirilen ve gerekli mesleki niteliklere sahip denetim elemanlarından oluşan bir komisyon tarafından, hesaplar ve bunlara ilişkin belgeler de esas alınarak …

Sayıştayın vermiş olduğu yargısal kararlara karşı nereye başvurulur?

iv) Sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamakla görevlendirilmiş olan Sayıştay‘ın ilgililer hakkında zimmete hüküm veren “sui generis” bir alt idare mahkemesi olarak kabulünün gerektiği ve kararlarının temyizen Danıştay’da görüleceği yönünde karar vermiştir**.

Sayıştayın görev ve yetkileri nelerdir?

Kamu idarelerinin mali faaliyet, karar ve işlemlerini hesap verme sorumluluğu çerçevesinde denetler ve sonuçları hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisine doğru, yeterli, zamanlı bilgi ve raporlar sunar.

Teşebbüsler Sayıştay denetimine tabi mi?

(6) 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, 3346 sayılı Kanun ve diğer kanunlarda Başbakanlık Yüksek Denetleme Kuruluna yapılmış olan atıflar Sayıştaya yapılmış sayılır.

Sayıştay denetçisi ne kadar maaş alır?

1.DERECE KADROLU DENETÇİ MAAŞI; 5750 dir. Sayıştay denetçileri yeterlilik sınavını geçtikten sonra yeminli mali müşavirlik sınavına girebilirler. Sınavı kazandıktan sonra 8 yıl aha çalıştıkları takdirde yeminli mali müşavir ruhsatı alabilmektedirler.

Sayıştaya nasıl girilir?

Sayıştay denetçisi olmak isteyen adayların öncelikle, ÖSYM’nin düzenlediği eleme sınavına girmeleri gerekiyor. Sayıştay denetçisi olmak için ilk aşama bu eleme sınavı oluyor. Bu sınavadan başarılı olmak adına en az 70 puan alınması gerekiyor. İkinci aşama ise yazılı sınavdır.

Sayıştayın yaptığı denetime ne denetimi denir?

(2) Sayıştay; kamu idarelerinin mali faaliyet, karar ve işlemlerini hesap verme sorumluluğu çerçevesinde denetler. … (3) Sayıştay denetimi, düzenlilik denetimi ve performans denetimini kapsar. Sayıştay incelemesi, Sayıştayın kesin hükme bağlama ve denetim dışında kalan diğer çalışmalarıdır.

Sayıştay cumhurbaşkanlığını denetler mi?

1) Cumhurbaşkanlığı Türkiye Cumhuriyeti’nin en üst mevkilerinden bir tanesidir. Yasama ve yürütmenin yer aldığı bu organın gelir ve giderlerini de sayıştay organı denetlemektedir. Sayıştayın denetlemiş olduğu Cumhurbaşkanlığı denetlemesi Türkiye Cumhuriyeti adına yapılmaktadır.

Kitlerin denetimini kim yapar?

Türkiye’de KİT’lerin Tabi Olduğu Mevzuat KİT’lerin denetimi ise Anayasanın 165 inci maddesi uyarınca 02/04/1987 tarihinde çıkarılan 3346 sayılı “Kamu İktisadi Teşebbüsleri ile Fonların Türkiye Büyük Millet Meclisince Denetlenmesinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun”la düzenlenmiştir.

Sayıştay ile Danıştay arasındaki Uyuşmazlik nasıl çözülür?

Vergi, benzeri mali yükümlülükler ve ödevler hakkında Danıştay ile Sayıştayın kesinleşmiş kararları arasındaki uyuşmazlıklarda, Kanun’un 52’nci maddesinde belirtilen ilgililerce yargılamanın iadesine ilişkin esas ve usuller dairesinde başvuruları üzerine Sayıştay kararı yargılamanın iadesi yoluyla görüşülerek …

Sayıştay Başkanlığı hangi bakanlığa bağlıdır?

Buna göre, Adalet Bakanlığı, merkezi yönetim kapsamındaki genel bütçeli bir kamu idaresidir.

Sayıştayın yargı yetkisi var mı?

Sayıştay, sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlama görevi yönünden yargısal bir faaliyet icra etmektedir.

Sayıştay mesleği nedir?

Sayıştay Yasası’na göre meslek mensupları arasında yer alan denetçilik bir KARİYER MESLEK tir. … Yargısal yetki ile donatılan ve Anayasamızın yargı bölümü altında yer alan Sayıştay, TBMM adına kamu dış denetimini yürütmesi nedeniyle tüm dünya Sayıştayları gibi yüksek denetim örgütü kimliğine sahiptir.

Sayıştay vakıf üniversitelerini denetler mi?

SAYIŞTAY‘ın DENETLEYEMEDİĞİ KURUMLAR : Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, Köy, Futbol federasyonu, Vakıf üniversiteleri, Tcmb dış harcamalarını ve sermayesinin %50’den azı devlete ait kuruluşları.

Kamu iktisadi teşebbüsleri Sayıştay denetimine tabi mi?

Kamu iktisadi teşebbüsleri, tüzel kişiliğe sahip, 233 sayılı KHK’de saklı tutulan hususlar dışında özel hukuk hükümlerine tabi, Sayıştay denetimine ve Devlet İhale Kanununun hükümlerine tabi olmayan, sorumluluklan serına ‘1eleri ile sınırlı kuruluşlardır.