Sayıştayın vermiş olduğu yargısal kararlara karşı nereye başvurulur?
Sayıştay ile Danıştay arasındaki Uyuşmazlik nasıl çözülür?
Vergi, benzeri mali yükümlülükler ve ödevler hakkında Danıştay ile Sayıştayın kesinleşmiş kararları arasındaki uyuşmazlıklarda, Kanun’un 52’nci maddesinde belirtilen ilgililerce yargılamanın iadesine ilişkin esas ve usuller dairesinde başvuruları üzerine Sayıştay kararı yargılamanın iadesi yoluyla görüşülerek …
Sayıştay anayasada hangi bölümde?
sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlama” görevi 1982 Anayasası‘nda da mevcuttur. Üstelik bu kez Sayıştay, 1961 Anayasası‘nın aksine “Yürütme” bölümünde değil doğrudan “Yargı” başlığı altında düzenlenmiştir.
Sayıştay TBMM’yi denetleyebilir mi?
Anayasamıza ve 6085 sayılı Sayıştay Kanununa göre Sayıştay‘a; Merkezî yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarının bütün gelir, gider ve mallarını Türkiye Büyük Millet Meclisi adına denetleme, … Kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve hükme bağlama işlerini yapmak görevleri verilmiştir.
Sayıştay kararlarına yargı yolu açık mı?
Sayıştay 1982 Anayasasında yüksek mahkemeler arasında sayılmamış olsa da Sayıştayın yargı görevlerini yerine getirerek verdiği kararlara karşı idari yargı yoluna başvurulamayacağından Sayıştay adeta bir yüksek hesap mahkemesi statüsüne sokulmuştur (Günday, 2002:373).
Anayasa Mahkemesi ile Danıştay arasında çıkan görev uyuşmazlığını kim çözer?
Uyuşmazlık Mahkemesi; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile görevlendirilmiş, adli ve idari[2] yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeye yetkili ve bu kanunla kurulup görev yapan bağımsız bir yüksek mahkemedir.
Danıştay sadece bir yüksek mahkeme midir?
Danıştayın temel görevi, İdare Mahkemeleri ile vergi mahkemelerinden verilen kararlar ve ilk derece mahkemesi olarak Danıştayda görülen davalarla ilgili kararlara karşı temyiz istemlerini incelemek ve karara bağlamaktır. … Yani Danıştay, sadece hukuki denetim yapan bir yüksek mahkemedir.
Sayıştayı kim denetliyor?
Sadece 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 69. maddesine göre, Sayıştayın denetlenmesi; her yıl TBMM adına TBMM Başkanlık Divanı tarafından görevlendirilen ve gerekli mesleki niteliklere sahip denetim elemanlarından oluşan bir komisyon tarafından, hesaplar ve bunlara ilişkin belgeler de esas alınarak …
Sayıştay meslek mensupları kimlerdir?
MADDE 10 – (1) Sayıştay mensupları şunlardır: a) Meslek mensupları, 1) Sayıştay Başkanı, 2) Daire başkanları ve üyeler, 3) Sayıştay denetçileri. b) Başsavcı ve savcılar, c) Yönetim mensupları.
Sayıştay cumhurbaşkanlığını denetler mi?
1) Cumhurbaşkanlığı Türkiye Cumhuriyeti’nin en üst mevkilerinden bir tanesidir. Yasama ve yürütmenin yer aldığı bu organın gelir ve giderlerini de sayıştay organı denetlemektedir. Sayıştayın denetlemiş olduğu Cumhurbaşkanlığı denetlemesi Türkiye Cumhuriyeti adına yapılmaktadır.
Sayıştay kararlarına itiraz edilir mi?
Yani denetim Meclis adına yapılıyor ki, bu son derece önemli, bu yaptığı denetimler sonucunda hazırladığı raporlar TBMM’ye sunuluyor.” Sayıştay‘ın kesin hüküm niteliğinde kararları olduğunu bildiren Hikmet Sami Türk, bu kararların yazılı bildirim tarihinden itibaren 15 gün içinde bir kez itiraz konusu olmasının mümkün …
Sayıştay denetimi yargısal mıdır yoksa değil midir?
Sayıştay‘ın yargısal görevleri arasında; gelir, gider ve mal işlemlerini ve işlemlere dair sayman hesaplarını incelemek ve sorumlularının hesap ve işlemlerinin yasal düzenlemelere uygunluğuna veya kamu zararının sorumlulardan tazminine karar vermek yer almaktadır.
Adli yargı ile idari yargı arasındaki uyuşmazlığı kim çözer?
Uyuşmazlık Mahkemesi; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile görevlendirilmiş, adli ve idari[2] yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeye yetkili ve bu kanunla kurulup görev yapan bağımsız bir yüksek mahkemedir.
Yargı kolları arasında çıkan uyuşmazlıkları kesin olarak çözme yetkisi nereye aittir?
Uyuşmazlık yargısı alanında görevli yargı mercii uyuşmazlık mahkemesidir. Uyuşmazlık Mahkemesi Anayasanın 158. maddesinde bir yüksek mahkeme olarak düzenlenmiştir. Uyuşmazlık Mahkemesi adli ve idari yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözümlemeye yetkili bir yüksek mahkemedir.
Danıştay Yüksek Mahkeme mi?
Anayasa’da öngörülen Yüksek Mahkemelerden biri olan Danıştay, Anayasanın 155’inci maddesine göre, yürütme organına yardımcı bir inceleme, danışma ve karar organı olmanın yanısıra, yönetimin yargı yoluyla denetlenmesinde etkin ve önemli görev yapan bir yargı kuruluşudur.
Danıştay 1 dairesi ne iş yapar?
İdare Mahkemeleri ile vergi mahkemelerinden verilen kararlar ve ilk derece mahkemesi olarak Danıştayda görülen davalarla ilgili kararlara karşı temyiz istemlerini inceler ve karara bağlar.