Scapula kemiği nerede?

Skapular bölge neresi?

Kürek kemiği latince scapula kemiği olarak adlandırılan üç kenarı, üç köşesi ve iki yüzü olan, göğüs kafesinin arka yüzüne oturan yassı bir kemiktir.

Scapula görevi nedir?

Scapula, göğüs kafesinin arka tarafında olan, kolu gövdeyle ve omuz üstü köprücük kemiğiyle birleştiren yassı şeklindeki geniş kemiktir. Kolumuzun gövdemizle birleşmesini sağlamasından dolayı büyük öneme sahiptir. Bu kemik sayesinde, kollarımızı rahatlıkla kullanabiliyoruz.

Scapula ne ile eklem yapar?

Spina scapula‘nın dış yana doğru olan uzantısı omuz çıkıntısı (acromion) adını alır. Bu çıkıntı klavikula ile eklem yapar.

Sırtta kemik çıkıntısı neden olur?

İnsan yaşlandıkça sırt ve boyun omurgamızı oluşturan kemik ve kıkırdaklar ilerleyici bir dejenerasyona maruz kalır ve bazen bunun sonucunda osteofit adı verilen düzensiz kemik çıkıntılar oluşur.

Skapula hareketleri nelerdir?

Skapular hareketler 3 hareket bileşeninin kompozisyonu şeklindedir; yukarı-aşağı doğru rotasyon (lateral-medial rotasyon), internal-eksternal rotasyon, anterior-posterior tilt [2]. Omuz kompleksi içerisinde klavikula, gövde ile skapulayı bağlayan bir köprü gibi davranır.

Kürek kemiği ağrısı nasıl geçer?

Sürekli devam etmeyen ve nefes almayı engellemeyen kürek kemiği ağrıları, genelde kendiliğinden ve zaman içerisinde geçer. Özellikle düzenli egzersiz yapılması ve yürüyüş ağrıların giderilmesi noktasında oldukça etkendir. Tabii sırt ile diğer eklemleri zorlayacak bazı hareketlerden uzak durmak gerekir.

Skapula nedir tıp?

Kürek kemiği ya da omuz kemiği (Latince scapula tekil, scapulae çoğul), göğüs kafesinin arka kısmında bulunan, kolun gövdeye bitiştiği humerus kemiği ile omuz üstü köprücük kemiğini birleştiren yassı geniş kemik.

Skapular kaslar nelerdir?

Üst trapezius, alt trapezius, pektoralis minör ve serratus anterior gibi skapular kaslar, skapulayı omuz hareketleri için en uygun pozisyona yerleştirmek için kuvvet çiftlerini oluşturmak üzere sinerjistik ( sinerjist: çalışan kasla aynı yönde işi yapan diğer kastır.) olarak çalışırlar.

Parietale ne demek?

Os Parietale (Duvar kemik) Kafatasının üst yan duvarını oluşturan çift kemiktir. Kafatası kubbesinin (calvaria-kalvarya) büyük bir bölümünü oluşturur. Dörtkenarlı, dört köşeli yassı bir kemiktir.

Sternum nedir anatomi?

Sternum veya göğüs kemiği, sağ ve sol kaburga kemiklerini bir arada tutan göğüs kafesi kemiği. İman tahtası olarak da bilinir. Yassı kemikler grubunda yer alır. Manibrum sterni, corpus sterni ve processus xiphoideus kısımlarından oluşur.

Sırtta çıkıntı nedir?

Kifoz, diğer bir adıyla kamburluk, sırt ve göğüs bölgesinde görünen rahatsızlıklardan biridir. Kifoz hastasına yandan bakıldığında baş vücuda göre biraz daha öndedir ve sırtta çıkıntı fark edilirken bel çukuru normalden fazladır. Omurgada eğrilik olarak kendini gösteren bu hastalığın dereceleri vardır.

Kürek kemiği çıkıntısı neden olur?

Kemiği yerinde tutan kasların zarar görmesi durumunda kürek kemik çıkıntısı oluşmaktadır. Kürek kemik çıkıntısı, kürek kemiğini çevreleyen kasların zayıflığı ya da sinirsel bağlantısının kaybolması sonucu meydana gelmektedir. Hastalık, kanat scapula (winged scapula) veya scapula alata olarak da adlandırılmaktadır.

Scapula hangi hareketleri yapar?

Skapula ve humerusun koordineli hareketi etkili omuz fonksiyonu için bir anahtar niteliğindedir [1]. Skapular hareketler 3 hareket bileşeninin kompozisyonu şeklindedir; yukarı-aşağı doğru rotasyon (lateral-medial rotasyon), internal-eksternal rotasyon, anterior-posterior tilt [2].

Kanat skapula nasıl geçer?

Kanat skapula tedavi yöntemleri cerrahi ve cerrahi olmayan tedaviler olarak ikiye ayrılır. Cerrahi girişimler skapulotorasik füzyon, skapuler stabilizasyon olarak sayılabilir.

Kürek kemiği ağrısı neden olur?

Kırık veya çıkık durumunda da ağrı şiddetlidir. Başka bir neden ise uzun süre aynı pozisyonda durmaktır. Uzun süre aynı pozisyonda oturanlar veya ayakta uzun süre aynı pozisyonda duranlarda da sağ kürek kemiğinde ağrı olabilir. Sağ kürek kemiğinin diğer bir nedeni ise akut kolesistit yani safra kesesi iltihabıdır.