Sebepsiz zenginleşmeden doğan iade borcunun kapsamı nedir?

Sebepsiz zenginleşmeden doğan iade borcunun kapsamı hangi unsura göre değişiklik gösterir?

BK 63/1’e göre iyiniyetli zenginleşenin iade borcunun kapsamı, fiilen elde ettiği değil, fakat iadesinin talep edildiği anda malvarlığında mevcut olan, henüz elden çıkarmadığı zenginleşme ile sınırlıdır. İyiniyetli zilyet elinden çıkarmış olduğu zenginleşmeyi, ikame bir değer girmemişse iade etmek zorunda değildir.

Sebepsiz zenginleşmeden doğan iade talebinin hukuki niteliği nedir?

Sebepsiz zenginleşme davaları, alacak hakkına dayanan, kişisel nitelikte davalardır. … Şahsi niteliği haiz olması sebebiyle de sadece sebepsiz zenginleşme nedeniyle geri verme borcu altında bulunan kişiye ve ölümü halinde mirasçılarına karşı açılabilir. Üçüncü kişilere karşı sebepsiz zenginleşme davası açılamaz.

Sebepsiz zenginleşmeden doğan borçlar nelerdir?

Sebepsiz Zenginleşmeden Doğan Borç İlişkileri. «Haklı bir sebep olmaksızın, bir başkasının malvarlığından veya emeğinden zenginleşen, bu zenginleşmeyi geri vermekle yükümlüdür. Bu yükümlülük, özellikle zenginleşmenin geçerli olmayan veya gerçekleşmemiş ya da sona ermiş bir sebebe dayanması durumunda doğmuş olur.»

Sözleşmeden doğan iade yükümlülüğü nedir?

Sebepsiz zenginleşmeden doğan geri verme yükümlülüğü esasen, sebepsiz zenginleşenin; zenginleşmeye konu şeyin geri istendiği esnada elinde bulunan kısmını iade etmesini ifade etmektedir. Bu anlamda iyi niyetli zenginleşen iadenin istendiği tarihte elinde ne bulunuyorsa onu iade etmekle yükümlü tutulmuştur.

Sebepsiz zenginleşmenin unsurları nelerdir?

Haklı bir neden olmaksızın bir kimsenin başkasının mal varlığından veya emeğinden ötürü zenginleşmesine sebepsiz zenginleşme denmektedir. Yani bir kişinin malvarlığında artış meydana gelirken diğer kimsenin malvarlığında azalma olmalı ve bu artış ve azalmanın arasında bir illiyet bağı bulunmalıdır.

Sebepsiz zenginleşmeden doğan alacak hangi süre içerisinde zaman aşımına uğrar?

Yeni 6098 sayılı TBK. 82.maddesi şöyledir: “Sebepsiz zenginleşmeden doğan istem hakkı, hak sahibinin geri isteme hakkı olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her hâlde zenginleşmenin gerçekleştiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.

Iade talebinin hukuki dayanağı nedir?

Kesinleşmiş mahkûmiyet kararları bakımından iade talebinin kabul edilebilmesi için hükmolunan cezanın en az dört ay hürriyeti bağlayıcı ceza olması gerekir. İadesi istenen kişinin birden fazla suçu bulunması hâlinde, bunlardan bazılarının cezası belirtilen sürelerin altında olsa dahi birlikte iadeye konu edilebilir.

Sebepsiz zenginleşme nedir örnek?

Sebepsiz zenginleşme, “haklı bir sebebe dayanmaksızın, bir kişinin malvarlığından veya emeğinden zenginleşme” şeklinde tanımlanır. Buna göre birinin malvarlığında oluşan sebepsiz zenginleşme ve diğerinin malvarlığında oluşan sebepsiz fakirleşme nedeniyle, iki taraf arasında kanuni bir borç ilişkisi meydana gelir.

Sözleşmenin ihlali nedir?

Sözleşmenin ihlali de tarafların sözleşme özgürlüğü sınırları içerisinde belirlemiş oldukları sözleşme şartlarından birine yahut birkaçına uymamalarına denmektedir. Diğer bir ifadeyle sözleşmenin ihlali taraflardan birinin sözleşmede var kurallardan birine yahut birden fazla maddesine aykırı davranmasına denmektedir.

Borcu sona erdiren durumlar nelerdir?

Buna karşılık dar anlamda borcu sona erdiren sebepler; ifa, ifa imkânsızlığı, ibra, süreli sözleşmelerde sürenin dolması, yenilme, takas, zamanaşımı ve borçlu ve alacaklı sıfatlarının birleşmesidir.

Sebepsiz zenginleşme sayılmayan durumlar nelerdir?

Sebepsiz Zenginleşme Sayılmayan Durumlar Nelerdir? Zamanaşımına uğramış bir borcun ödenmesi. Ahlaki bir görevin yerine getirilmesi nedeniyle ödeme yapılması. Hukuka veya ahlaka aykırı bir amaç için ödemede bulunulması.

Borç ilişkisinin temel unsurları nelerdir?

Her borç ilişkisinde alacaklı (dâin), borçlu (medîn) ve edim (mevzû) olmak üzere üç temel unsur bulunur. Bunlara borcun tarafları, borcun konusu ve borcun sebebi denilmektedir. Borcun taraflarını, edimi yerine getirmekle yükümlü olan borçlu ile, lehine edimde bulunulacak alacaklı oluşturmaktadır.

Sebepsiz zenginleşmede zamanaşımı kaç yıl?

Borçlar Kanunu’nun 82. Maddesine göre, “Sebepsiz zenginleşmeden doğan istem hakkı, hak sahibinin geri isteme hakkı olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve herhalde zenginleşmenin gerçekleştiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.

Zamanaşımı şartları nelerdir?

Müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda 25 yıl, Yirmi yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasını gerektiren suçlarda 20 yıl, 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda 15 yıl, 5 yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda 8 yıl.

Iadede Hususilik kuralı nedir?

Hususîlik (özellik) kuralı: Dolayısıyla şahıs iade edildikten sonra (iade kararından önce işlenen) başka bir suçunun veya mahkumiyetinin bulunduğu anlaşılırsa bu suç nedeniyle iade edilen devlette yargılama yapılamaz veya mahkumiyet hükmü infaz edilemez. Bu prensibe ‘hususilik kuralı‘ denilmektedir.