Sebepsiz zenginleşmenin unsurları nelerdir?
Sebepsiz zenginleşme sayılmayan durumlar nelerdir?
Sebepsiz Zenginleşme Sayılmayan Durumlar Nelerdir? Zamanaşımına uğramış bir borcun ödenmesi. Ahlaki bir görevin yerine getirilmesi nedeniyle ödeme yapılması. Hukuka veya ahlaka aykırı bir amaç için ödemede bulunulması.
Sebepsiz zenginleşmeden doğan borcun şartları nelerdir?
- Sebepsiz Zenginleşmenin Şartları
- a) Borçlunun malvarlığında bir zenginleşme meydana gelmiş olmalıdır.
- b) Bu zenginleşme bir başkasının malvarlığından veya emeğinden meydana gelmiş olmalıdır.
- c) Zenginleşme ile zenginleştirici olay arasında illiyet bağı bulunmalıdır.
- d) Zenginleşme haklı bir sebebe dayanmamalıdır.
Sebepsiz zenginleşme nedir örnek?
Sebepsiz zenginleşme, “haklı bir sebebe dayanmaksızın, bir kişinin malvarlığından veya emeğinden zenginleşme” şeklinde tanımlanır. Buna göre birinin malvarlığında oluşan sebepsiz zenginleşme ve diğerinin malvarlığında oluşan sebepsiz fakirleşme nedeniyle, iki taraf arasında kanuni bir borç ilişkisi meydana gelir.
Sebepsiz zenginleşme hangi madde?
Madde 77 – Haklı bir sebep olmaksızın, bir başkasının malvarlığından veya emeğinden zenginleşen, bu zenginleşmeyi geri vermekle yükümlüdür. Bu yükümlülük, özellikle zenginleşmenin geçerli olmayan veya gerçekleşmemiş ya da sona ermiş bir sebebe dayanması durumunda doğmuş olur.
Borç olmayan şeyin ödenmesi sebepsiz zenginleşme sayılır mı?
Geçerli bir hukuksal neden bulunmadan, hukuksal bir neden gerçekleşmeden ya da hukuksal neden sona erdikten sonra bir işlem yapılması ve borç olmayan bir edimin ödenmesi gibi durumlarda ortaya çıkar.
Sebepsiz zenginleşmeden doğan iade talebinin hukuki niteliği nedir?
Sebepsiz zenginleşme davaları, alacak hakkına dayanan, kişisel nitelikte davalardır. … Şahsi niteliği haiz olması sebebiyle de sadece sebepsiz zenginleşme nedeniyle geri verme borcu altında bulunan kişiye ve ölümü halinde mirasçılarına karşı açılabilir. Üçüncü kişilere karşı sebepsiz zenginleşme davası açılamaz.
Sebepsiz zenginleşmeden doğan iade borcunun kapsamı nedir?
Sebepsiz Zenginleşme Dayalı İade Borcunun Kapsamı Nedir? Sebepsiz zenginleşen, zenginleşmenin geri istenmesi sırasında elinden çıkmış olduğunu ispat ettiği kısmın dışında kalanı kural olarak geri vermekle yükümlüdür. … Bu anlamda sebepsiz zenginleşen kişinin iyi niyeti, malın elden çıkarılması anına dek devam etmelidir.
Sebepsiz zenginleşme davası hangi hallerde açılır?
Sebepsiz Zenginleşme Davası Hangi Hallerde Açılabilir?
- Zenginleşmenin geçerli olmayan veya gerçekleşmemiş ya da sona ermiş bir sebebe dayanması durumunda doğmuş olur.
- Sebepsiz zenginleşme davası açılabilmesi için karşı tarafın haksız bir sebep ile zenginleşmiş olması gerekmektedir.
Sebepsiz zenginleşme davası kime açılır?
Sebepsiz zenginleşme nedeniyle dava bir kişi üzerinden zenginleşen kişilere karşı açılabilir. Bir başkasının emeğini kullanarak ya da başkasının sahip olduğu malları aracılığı ile kazanç sağlamak yasal değildir. Bu kişiler elde ettikleri kazancı geri vermekle yükümlüdür.
Iyiniyetli sebepsiz zenginleşen nedir?
Sebepsiz zenginleşen, zenginleşmenin geri istenmesi sırasında elinden çıkmış olduğunu ispat ettiği kısmın dışında kalanı kural olarak geri vermekle yükümlüdür. … Bu anlamda sebepsiz zenginleşen kişinin iyi niyeti, malın elden çıkarılması anına dek devam etmelidir.
Sebepsiz mal kazanmadan doğan borcun talebi nedir?
Sebepsiz zenginleşmeden doğan borç ilişkisinde haklı bir sebep olmaksızın başka bir şahıs aleyhine zenginleşen kimsenin malvarlığında meydana gelen artışın (zenginleşmenin) aynen veya nakden iadesi söz konusudur.
Sözleşmeden doğan iade yükümlülüğü nedir?
Sebepsiz zenginleşmeden doğan geri verme yükümlülüğü esasen, sebepsiz zenginleşenin; zenginleşmeye konu şeyin geri istendiği esnada elinde bulunan kısmını iade etmesini ifade etmektedir. Bu anlamda iyi niyetli zenginleşen iadenin istendiği tarihte elinde ne bulunuyorsa onu iade etmekle yükümlü tutulmuştur.
Iade talebinin hukuki dayanağı nedir?
Kesinleşmiş mahkûmiyet kararları bakımından iade talebinin kabul edilebilmesi için hükmolunan cezanın en az dört ay hürriyeti bağlayıcı ceza olması gerekir. İadesi istenen kişinin birden fazla suçu bulunması hâlinde, bunlardan bazılarının cezası belirtilen sürelerin altında olsa dahi birlikte iadeye konu edilebilir.
Sebepsiz zenginleşmeden doğan borçlarda alacaklının sahip olduğu hakkın türü nedir?
Bütün bu açıklamalara göre, sebepsiz zenginleşme alacaklıya, ikinci derecede (tali nitelikte) bir dava hakkı temin eder.
Sebepsiz zenginleşme davası kaç yıl sürer?
Borçlar Kanunu’nun 82. Maddesine göre, “Sebepsiz zenginleşmeden doğan istem hakkı, hak sahibinin geri isteme hakkı olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve herhalde zenginleşmenin gerçekleştiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.