Seçimlerde nerede oy kullanacağım?

Tutuklu olanlar oy kullanabilir mi?

Yapılan değişiklikle oy kullanma hakkı sadece ikamet adresinin bulunduğu bölgedeki cezaevinde olanlara tanındı 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde tutuklu ve hükümlülerin nasıl oy kullanacağına ilişkin düzenleme değişti. Artık yalnızca, ikamet adresinin bulunduğu bölgedeki cezaevlerinde olanlar oy kullanacak.

Yurtdışındaki Türk vatandaşları hangi seçimlerde oy kullanır?

Yurt dışında oy kullanmak için hangi şartları taşımak gerekiyor. Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve yurt dışı seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı Cumhurbaşkanı seçimi, milletvekili genel seçimi ile halkoylamasında oy kullanabilir (298/6).

Mavi Kart ile oy kullanabilir mi?

Mavi kart sahipleri, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun “Çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişilere tanınan haklar” başlıklı 28. maddesi gereğince, seçimlerde oy kullanamazlar.

Yüksek Seçim Kurulu nereye bağlı?

Yüksek Seçim Kurulu (Türkiye)

Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu
YSK
Kuruluş 21 Şubat 1950)
Yargı Üst yargı organı
Yer Ankara

Kimler oy veremez?

Kimler oy kullanamaz?

  • Silâhaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir),
  • Askeri öğrenciler,
  • Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar (Ek: 10.6.1983 – 2839/44 md. Değişik: 27.10.1995–4125/2 md.).

1982 Anayasası’na göre tutuklular oy kullanabilir mi?

Türkiye’de ise 1982 Anayasasının 67. maddesinin beşinci fıkrası gereğince taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç, ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerin oy kullanması mümkün değildir.

Yurt dışındaki vatandaşlar ne zamandan beri oy kullanıyor?

Diasporaların kendi anavatanlarındaki seçimler için oy kullanmaları 150 yıllık bir geçmişe sahiptir. Bilinen ilk yurtdışı oy, 1862’de Wisconsin eyaletinde yapılan seçimler sırasında Amerikan İç Savaşı nedeniyle cephede bulunan askerler tarafından kullanılmıştır.

Yurt dışında kaç kişi oy kullanıyor?

24 Haziran Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için yurt dışında 1 milyon 486 bin 408 seçmen oy kullanarak rekora imza attı.Seçmenlerin 1 milyon 357 bin 676’si dış temsilciliklerde oy verirken, 128 bin 732 Türk vatandaşı da gümrük kapılarında oy kullandı.

18 den gün alınca oy kullanılır mı?

Oy kullanma yaşı kaçtır? Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.

Yüksek Seçim Kurulu kimlerden oluşur?

Yüksek Seçim Kurulu, yedi asıl ve dört yedek üyeden oluşur. Üyelerin altısı Yargıtay, beşi de Danıştay Genel Kurullarınca kendi üyeleri arasından gizli oyla ve üye tamsayılarının salt çoğunluğuyla altı yıllık görev süresi için seçilir. Süresi biten üye yeniden seçilebilir.

Yüksek Seçim Kurulu üyeleri nerede yargılanır?

Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divanda yargılanırlar. Yüce Divanda, savcılık görevini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı veya Cumhuriyet Başsavcıvekili yapar.

Oy kullanmak için 18 yaşını doldurmak gerekir mi?

Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve yurt dışı seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı Cumhurbaşkanı seçimi, milletvekili genel seçimi ile halkoylamasında oy kullanabilir (298/6).

Oy kullanma yaşı 18 ne zaman oldu?

Türkiye’de seçme yaşı 1982 Anayasası ise 21 yaşını dolduran vatandaşlara seçme hakkı tanıdı. 1987 yılında seçme yaşı 20’ye, 1995 yılındaki anayasa değişikliğiyle de seçme yaşı 18’e indirildi. Dolayısıyla gençler karar mekanizmalarına katılımda çağdaş dünyadaki akranlarıyla aynı haklara kavuşmuş oldular.

Kasıtlı suçtan mahkum olanlar oy kullanabilir mi?

Bu hakların kullanılması kanunla düzenlenir. Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.

Kimler genel seçimde oy kullanamaz?

Kimler oy kullanamaz?

  • Silâhaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir),
  • Askeri öğrenciler,
  • Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar (Ek: 10.6.1983 – 2839/44 md. Değişik: 27.10.1995–4125/2 md.).