Şeftali hangi ilde meşhur?

Şeftali hangi ilde meşhurdur?

Marmara Bölgesinde yer alan Bursa, en fazla şeftali yetiştirilen ilimizdir. Bursa’da son beş yılda her yıl ortalama olarak 170 – 200 bin ton şeftali üretiliyor.

Şeftali hangi yöreye ait?

Şeftali (Prunus persica L.), gülgiller (Rosaceae) familyasından bir yaz meyvesi. Ilıman iklimi seven bir bitkidir. Genellikle 30 yıl yaşar. Şeftalinin anavatanı Çin’dir Bu meyvenin botanik adına (Prunus Persica L.)

Şeftali hangi bölgede yetişir?

Şeftali yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgeler içerisinde üretimin I’u ve ağaç sayısının A’i ile Marmara Bölgesi (özellikle Bursa) başta gelmektedir.

Şeftali nerede yetişir il?

Dünyadaki şeftali üretimi

Şeftali (ve nektarin) üretimi, 2018
Türkiye 0.78
ABD 0.70
İran 0.64
Şili 0.31

Şeftali nerede yetişir Il?

Şeftali Ağacı Nerede Yetişir? Türkiye’de şeftali tarımı en çok Akdeniz bölgelerinde ve Bursa’da yapılıyor. Ilıman iklimin hakim olduğu pek çok bölgede şeftali yetiştirilebiliyor. Şeftalinin ana vatanının Çin olduğu düşünülüyor.

Pamuk ve şeftali nerede yetişir?

Öncelikle adana, Adanadan sonra hatay, içel ve Antakya çevrelerinde pamuk üretimi yaygındır. Marmara bölgesinde balıkesir, bursa ve çanakkalenin çevresindede üretim yapılmaktadır. Doğu Anadolu bölgesinde dağlık bölgelerde yapılmaktadır. Doğu anadoluda elazığ ve ığdırın çevrelerinde yapılmaktadır.

Şeftali hangi iklimde yetişir?

Sıcak iklimlerde 1500m.’ye kadar yetiştiği görülebilir. Ülkemizde; sıcak iklim Akdeniz Bölgesi, ılıman iklim Marmara Bölgesi ve soğuk iklim olan Doğu Anadolu Bölgesi’nde yetişebilmektedir. Ülkemizde çok geniş bir ekolojide yetiştirilmektedir.

Şeftali nasıl bir iklimde yetişir?

Şeftali bir ılıman iklim meyve türüdür. Kış mevsiminde dinlenmeye girer ve yapraklarını döker. Şiddetli kış soğukları, düşük yaz sıcaklığı ve ilkbahar donları şeftalinin ekonomik olarak yetiştirilmesini önleyen iklim faktörleridir. Kış soğuklarına göre ilkbaharın geç donları şeftali yetiştiriciliğinde daha önemlidir.

Şeftali hangi koşullarda yetişir?

Şeftali değişik iklim şartlarına uyabilen bir meyve türüdür. Ekvatorun kuzey ve güneyinde 25-45 enlem dereceleri arasında yetiştirilebilmektedir. Normal yetişebilmesi için en uygun rakım 500-600 m. arasıdır. Sıcak iklimlerde 1500m.’ye kadar yetiştiği görülebilir.

Pamuk hangi şehre aittir?

Türkiye’de pamuk en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Yoğun olarak ise Şanlıurfa ve çevre illerde yetiştirilir.

Pamuk nerede hangi bölgede yetişir?

Türkiye’de pamuk en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ve şehir olarak en çok Şanlıurfa’da üretilir. Şanlıurfa’da üretilebilmesi GAP projesi ile gerçekleşmiştir. Akdeniz bölgesinde ise başta Adana olmak üzere Mersi, Kahramanmaraş ve Hatay çevresinde üretim yapılır.

Şeftali ağacı ne kadar soğuğa dayanır?

Şeftali yetiştiriciliğinde düşük kış sıcaklıkları, çeşidin kış soğuklama ihtiyacı, ilkbahar donları ve düşük yaz sıcaklığı önem kazanmaktadır. Kış sıcaklığının -18°C, -20°C’ye düştüğü yerlerde gözler ve sürgünler donar. Sıcaklık -25°C’ye düştüğünde ağaçlar donar.

Şeftalinin yetiştirme koşulları nelerdir?

Şeftali için en uygun topraklar; süzek, killi, kumlu, çakıllı, milli, derin ve çabuk ısınan alüviyal topraklardır. Toprak PH derecesi 6-7 olmalıdır. Yeterli gübreleme ve sulama yapıldığında kumlu topraklarda da yetiştirilebilir. Toprak tabakası derinliği 1 m. den fazla olan topraklar en uygun yetiştiricilik ortamıdır.

Şeftali nerede ve nasıl yetişir?

Şeftali, farklı iklim şartlarına uyabilen meyve türlerinden birisidir. Ekvatorun güney ve kuzeyinde 24-25 enlem dereceleri arasında yetiştirilen bir meyvedir. Ülkemizde sıcak iklim Akdeniz ve Ege Bölgesi, mutedil Marmara Bölgesi ve soğuk iklime sahip Doğu Anadolu Bölgesinde yetiştiriciliği yapılır.

Şeftali hangi iklimi sever?

Şeftali bir ılıman iklim meyve türüdür. Kış mevsiminde dinlenmeye girer ve yapraklarını döker. Şiddetli kış soğukları, düşük yaz sıcaklığı ve ilkbahar donları şeftalinin ekonomik olarak yetiştirilmesini önleyen iklim faktörleridir. Kış soğuklarına göre ilkbaharın geç donları şeftali yetiştiriciliğinde daha önemlidir.