Şehzade Mustafa gercekten ihanet etti mi?
Şehzade Mustafa nerede boğuldu?
Şehzade Mustafa‘nın boğdurulduğu mekânın, o dönem “Ereğli yakınlarında” denilen günümüzde Konya’ya bağlı Karapınar İlçesinin İlbizlik yaylası çevresinde Güney Meke ismi ile anılan tarihi bölge olduğunu da böylece öğrenmiş olduk.
Şehzade Mustafa nasıl boğuldu?
Şehzade çadıra girer girmez cellatlar üzerine çullandı, Mustafa direndi. Bir perdenin arkasında bekleyen Zal Rüstem Ağa, Şehzade‘nin arkasından dolanarak boynuna kement atarak boğdu. Kanunlar gereği Hanedan ailesinden birinin kanı dökülemeyeceği için Şehzade Mustafa boğularak idam edildi.
Şehzade Mustafa’nın mektubu doğru mu?
Şehzade, öldürüleceğini bilmediğinden, böyle bir mektup kaleme almış olamaz. Belli ki senaristler, kendi tarihini kitap yerine dizilerden öğrenenlere “acı bir sürpriz” daha yapmışlar, daha fazla etkilenip gözyaşı dökmeleri için böyle bir mektup uydurmuşlar. Kısacası, tarihi olarak böyle bir mektup yok.
Şehzade Mustafa ölmeseydi ne olurdu?
Şehzade Mustafa ölmeseydi, devlet içerisinde karışıklık çıkabilirdi. Kanuni bunu düşünerek oğlunu boğduruyor. Kanuni devlet hayatında devletin dirliğini tehlikeye düşürecek olaylara ve taht kavgalarına hiçbir zaman izin vermedi. Şehzade Mustafa olayında da vermedi.
Şehzade Mustafa neden yeniçeri?
Yeniçerilerin gözbebeğiydi Şehzade Mustafa, aynı zamanda ordu içerisinde çok seviliyordu. Öyle ki ona biraz ilerlemiş yaşından da ötürü ‘Sultan Mustafa‘ da denirdi. Dedesi Yavuz Sultan Selim’e benzetilen, mertliği ile, savaş meydanlarındaki komuta yeteneği ile öne çıkan Şehzade Mustafa‘yı ordu bu yüzden benimsemişti.
Kanuni mahidevranı sevdi mi?
tam adı “mahidevran gülbahar sultan” olan kanuni‘nin ilk gözdesidir. daha sonra hürrem sultan’ın kanuni üzerindeki entrikalarının kurbanı olmuş, önce gözdelikten düşmüş, daha sonra oğlunun ölüm haberini almıştır. oğlunun ölümünde sonraki hayatını bursa’da genel olarak fakir bir biçimde sürdürmüştür.
En iyi Şehzade kimdir?
zamanın yaşlıları tarafından dedesi yavuz sultan selim’e benzetilen şehzade mustafa, kanuni’nin oğulları arasında mertliği ve komuta yetenekleriyle padişahlık yarışında öne çıkan, güçlü biri.
Şehzade Mustafa Mezarı neden Bursada?
Babasından sonra tahta çıkması beklenen Mustafa‘nın 1553 yılında kendisinin yerine geçeceği düşüncesiyle babası Kanuni Sultan Süleyman tarafından boğdurulmasının ardından geri kalan hayatını fakir bir şekilde oğlunun mezarının bulunduğu Bursa’da geçirdi.
Yavuz Sultan Selim oğluna zehirli kaftan gönderdi mi?
Bizler kardeşlerimizin tırnağına zarar gelmesin diye uğraşıyorken, koskoca padişahlar kardeşlerini veya evlatlarını öldürtebiliyorlar. Allah’ım esirgesin. Yavuz Sultan Selim zehirli kaftanla kardeşini öldürttüğü gibi, oğlu Kanuni Sultan Süleyman için de zehirli kaftan yaptırmış göndermiş.
Şehzade Mustafa isyanı hangi padişah döneminde?
Osmanlı İmparatorluğu bırakılan Mustafa, II. Murad’ın saltanatının başında Düzmece Mustafa İsyanı olarak bilinen isyanı çıkardı. Mustafa, 1422’de yakalandı ve idam edilerek isyan sonlandırıldı…
Şehzade Mustafa kiminle evli?
Rumeysa SultanŞehzade Mustafa / Eşi (e. ?–1553)
Şehzade Mustafa’nın türbesinde ne yazıyor?
Şehzade Mustafa‘nın türbesi 1555 veya 1556’da kardeşi II. Selim tarafından yaptırılmış olup türbedeki kitabede, “Şah Selim bin ilan Süleyman emr edüp oldı hoş bu ravzâ-i cennet-nümâ / Dedi tarihin Edâyî bendesi merkad-i gülzâr-ı Sultan Mustafa” dizeleri bulunmaktadır.
Şehzade Mustafa iran şahına mektup yazdı mı?
Kanuni, Şehzade‘yi izletiyordu. Şehzade‘nin İran Şahı‘na yazdığı mektuplar ele geçirildi. Mektuplarda, “Babam yaşlandı, tahta benim geçmem gerekli, dedem Yavuz Sultan Selim gibi…” yazıyordu. Sultan Süleyman, Şeyhülislam Ebussuud Efendi’ye de danışarak mahkeme kararı aldırdı ve oğlunun idamına karar verdi.
Şehzade Mustafa padişah olsaydı ne olurdu?
Şehzade Mustafa‘nın okyanuslara büyük bir ilgisi vardı. O yıllarda Amerika’da keşfedilmişti. Okyanuslara açılmak istiyordu. padişah olsaydı Osmanlı donanması okyanuslara açılabilirdi.
Şehzade Mustafa neden çok seviliyordu?
Yeniçerilerin gözbebeğiydi Şehzade Mustafa, aynı zamanda ordu içerisinde çok seviliyordu. Öyle ki ona biraz ilerlemiş yaşından da ötürü ‘Sultan Mustafa‘ da denirdi. Dedesi Yavuz Sultan Selim’e benzetilen, mertliği ile, savaş meydanlarındaki komuta yeteneği ile öne çıkan Şehzade Mustafa‘yı ordu bu yüzden benimsemişti.