Şekil hafızalı alaşımlar nerelerde kullanılır?

Şekil hafızalı alaşımlar nerede kullanılır?

Şekil Hafızalı Alaşımlar Nerede Kullanılır? İleride her alanda kullanılması düşünülen bu alaşımlar, günümüzde elektronik aygıtlar, uzay araçları, gözlük çerçeveleri, biyomedikal uygulamalarda, robotikte kullanılır.

Nitinol nerelerde kullanılır?

Nikel-Titanyum alaşımları özellikle biyomalzeme olarak kullanılmaktadır. Şekil hafızalı olma özelliği ve elastik olması sayesinde kırılmış çene kemiklerinde ve kafatası kemiklerinin sabitleştirilmesinde, canlı doku protezlerinde, omurgaların yerleştirilmesinde, diş implantlarında da kullanılabilmektedirler.

Hafızalı metaller nerelerde kullanılır?

Işık, ısı gibi bir dış etkiyle kendiliğinden şekil değiştirebilen malzemeler uzay araştırmalarında, robot teknolojilerinde ve sağlık alanında sıkça kullanılıyor. Örneğin hafızalı metaller tıkalı kalp damarlarının açılmasını sağlayan stentlerin üretiminde kullanılan malzemelerden biridir.

Nitinol ne zaman bulundu?

Nikel-Titanyum alaşımını yani kısaca NiTi’nin ilk keşfi 1962 yılında gerçekleşmiştir. ABD Deniz Harp Savaş Araç Gereçleri Laboratuvarında metalurjist olan William James Buehler ve meslektaşları ilk kez Nikel-Titanyum alaşımını keşfetmişlerdir. Keşfettikleri bu alaşıma NİTİNOL adını vermişlerdir.

Şekil hafızalı polimerler nelerdir?

Şekil hafızalı polimerler (ŞHP), dış uyarıcıların etkisi ile (ısı, ışık, manyetik alan, elektriksel alan, pH gibi) şekil, renk gibi makroskobik özelliklerini değiştirebilen ve uyarıcı etki ortadan kaldırıldığında geçici şeklinden kalıcı şekline dönebilen akıllı polimerlerdir.

Şekil hafızalı metaller nelerdir?

Nitinol (Nikel-titanyum, Ni-Ti olarak da bilinir) belki de en çok bilinen şekil hafızalı alaşım olsa da; bakır, çinko ve alüminyumdan (Cu-Zn-Al) yapılan alaşımlar da dahil olmak üzere pek çok şekil hafızalı alaşım vardır: Bakır, alüminyum ve nikel (Cu-Al-Ni); demir, mangan ve silikon (Fe-Mn-Si); ve birkaç tane daha.

Nitinol alaşımı nedir?

Nikel ve titanyum elementinin eşit oranda bulundukları metallerarası bileşiğe Ni-Ti alaşımı adı verilmiştir. Bu alaşım, şekil hafıza ve süperelastiklik özelliklerinden dolayı ilgi çekicidir. Bu alaşıma NİTİNOL adı verilmiştir [3- 5].

Şekil hafızalı malzeme nedir?

Şekil hafızalı alaşımlar; martensitik yapıda iken belli bir dış kuvvete maruz kalmaları sonucu değişen orijinal şekillerini, östenit faz sıcaklığına geçtiklerinde büyük oranda geri kazanabilen alaşımlardır (en:shape memory effect).

Hafızalı çelik nedir?

Hafızalı metaller, tıkalı damarların açılmasını sağlayan stentlerin üretiminde kullanılan malzemelerden biridir. Boru şeklinde üretilen stentler tıkalı olan damara yerleştirilir. Tıkalı damarın içine konulan bu stent, vücut sıcaklığının etkisiyle ısınır ve şekil değiştirir, bu sayede tıkalı damarın açılmasını sağlar.

Bir malzemeyi akıllı yapan nedir?

Akıllı malzemeler sıcaklık, nem, basınç, ortamın asitlik derecesi (PH), elektriksel ve manyetik alan gibi çevresel veya dışarıdan uygulanan etkiler karşısında istenilen tepkilerin alınabildiği malzemelerdir.

Titanyum manyetik mi?

Titanyum klor gazı, klorid solüsyonları ve organik asitlerin çoğu ile birlikte, seyreltik sülfürik ve hidroklorik aside karşı dirençlidir. Element paramanyetiktir (mıknatısla zayıf etkileşim gösterir) ve elektriksel ve ısıl iletkenliği düşüktür.

Şekil hafıza etkisi nedir?

Şekil hafıza etkisi tek yönlü ve çift yönlü olabilir. Malzemenin sadece ısıtma ile östenit faza geçiş yapması tek yönlü, ısıtma ile östenit faza geçiş ve tekrar soğutma ile martensit faza geçiş yapması ve bu işlemin birçok kez tekrar edilebilmesi ise çift yönlü şekil hafıza etkisi olarak tanımlanır.

Akilli polimer nedir?

Akıllı Polimerler Bazı polimerler; nem, ısı, pH, ışık, manyetik alan gibi çevresel faktörlere karşı mekanik özelliklerini yani renk-transparanlık, iletkenlik, su geçirgenliği gibi özelliklerini ya da doğrudan şekillerini değiştirerek yanıt verirler. Bu polimerlerAkıllı Polimer” olarak adlandırılır.

Süperelastisite nedir?

Alaşım östenit fazda iken, herhangi bir sıcaklık değişimi olmaksızın, sadece uygulanan stresin ortadan kalkması sonucu malzemenin orijinal formunu tekrar kazanması ise süperelastisite(en) olarak tanımlanır.

Akıllı metal nedir?

Akıllı malzeme türlerinden biri olan hafızalı metaller ısı etkisiyle şekil değiştirirler ancak tekrar ilk sıcaklıklarına ulaştıklarında başlangıçtaki hallerine dönen, başka bir değişle ilk şekillerini hatırlayan metallerdir.