Sema ayini nasıl ortaya çıkmıştır?

Sema âyini nasıl yapılır?

Mevlana’ya da Şems-i Tebrizi öğretmiştir. Aslında daha derin bakıldığında Mevlevi dervişlerinin zikir ayinidir. Ney gibi çalgıları eşliğinde, kollarını iki yana açıp, sağ avucunu gökyüzüne, sol avucunu yeryüzüne döndürerek Hakk’tan alıp halka dağıtarak yaptıkları ayin olarak özetlenebilir.

Sema âyini neden yapılır?

Selâm, insanın kulluğa dönüşünü anlatır. Tören, okunan Kur’an-ı Kerim ve dualarla bitirilir. Gökler âleminin bir sembolü olarak Mevlevî Sema‘sında semazenler dönerken, semazenbaşı aralarında gezinir ve semazenlerin birbirlerine olan mesafesinin korunmasını sağlar.

Semazenin dinimizdeki yeri nedir?

Sema’, sembolik olarak, kâinatın oluşumunu, insanın âlemde dirilişini, Yüce Yaratıcı’ya olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip “İnsan- ı Kâmil” e doğru yönelişini ifâde eder. Sema’ eden canlara Sema’zen denilmiştir. Mevlevilikte dönmek tabiri yoktur.

Semazenin hareketlerinin anlamı nedir?

Semazenlerin sağ eli göğe , sol eli yere bakar. Bunun anlamı sağ eli Hak ‘tan alır, yere dönük sol elle halka verir. Bu şekilde yeniden doğuş tamamlanmış olur. Tabi ilahi doğuş.

Mevlevilikte mukabele neden yapilir?

Tasavvufî anlayışta mukabele, tarikata girmiş kişilerin toplu olarak bir araya gelmeleri ve zikir yapmalarıdır (Arpaguş 2009: 243). Tekkelerde tören, muhiblerin katılımını sağlamak amacıyla -o dönemde tatil olduğu için- Cuma günleri yapılırdı (Gölpınarlı 2006: 340, Arpaguş 2009: 244).

Mevlevilikte mukabele neyi sembol eder?

Günümüzde de sema mukabelesi Allah’a yakın olabilme düşüncesiyle yapılan bir zikirdir. Semazen sema yaparken sağdan sola kalbinin etrafında zikir eder. Bu zikirde de dervişler manevi huzura ulaşırken onu izleyenler de aynı etki ile maneviyattan hissedar olurlar.”

Sema Töreni hangi tasavvufî yorumla ilgilidir?

Mevlana’nın anıldığı törenlerde icra edilen sema ayini, Mevleviliğin temel felsefesini yansıtan önemli sembolleri içeriyor. Sema genel olarak, kainatın oluşumunu, insanın alemde dirilişini, Allah’a olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip “insan-ı kamil”e doğru yönelişini ifade ediyor.

Hz Mevlana neden dönmüştür?

Neden Döner ? Sema sözlük anlamı gök evren anlamındadır fakat mevlevilik’te işitmek anlamına gelir. O dönme hareketi insanın oluşumunu ve yüce allaha ulaşmayı kainatın oluşumunu ve inşanın kainatta dirilişini sembol eder.

Semazen dini bir şey mi?

Semazenler, İslam dini içerisinde önemli ayinlerin birini gerçekleştirmekte olan kişilerdir.

Sema dönüşü nedir?

Sema veya Sama, (Arapça: سماع ), sufinin musiki nağmelerini dinlerken sesi ve anlamı işitmesi, vecde gelip hareket etmesi ve kendinden geçip dönmesi anlamında bir tasavvuf terimi. … Sema sırasında genellikle dervişler döne döne raks ettikleri için semaya “devir ve deveran” (dönmek) da denilmiştir.

Mevlananın duruşu neyi ifade eder?

“Sema” lügatte “İşitmek” manasında kullanılmıştır. Sembolik olarak ta, kainatın oluşumunu, insan oğlunun alemde dirilişini, Allah’ a olan Aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip İnsan-ı Kamil ‘e doğru yönelişini ifade eder.

Mukabele neyi sembolize ediyor?

Mukabelenin sözlük anlamı karşılık vermek, karşılıklı okumak, yüz yüze olmaktır. Halk arasında ise İslam dininin kutsal kitabı olarak kabul edilen Kur’an-ı Kerim’i ezberden ya da yüzüne bakarak okuyan bir kişiyi takip etmenin adı, mukabeledir.

Mukabele hangisini sembolize eder?

Mukabele, Cebrail (a.s)’ın her sene Ramazan ayında gelip Kur’an’ı Hz. Peygamber (s.a.s) ile karşılıklı müzakere etmelerini, birbirlerine okumalarını ifade eder.

Mukabele neyi sembol eder?

Kelime, ikinci anlam olarak başkaldırma ve karşı gelme olarak nitelendirilir. Mukabele kelimesinin üçüncü anlamı da topluluk alanlarında hatim okunurken insanların Kur’an’ı takip etmesi anlamındadır. Dolayısı ile mukabele kelimesinin son anlamı karşılıklı olarak yapılan okuma anlamına gelir.

Sema hangi tasavvufi akımdır?

13. yüzyıl mutasavvıflarından Mevlânâ tarafından da dinî ve tasavvufi bir coşkunlukla icra edilen sema, bilhassa Mevlânâ’dan sonra gittikçe gelişmiş ve başlı başına bir ayin halini almıştır. Günümüzde mevlevi ayini kısaca “sema” olarak adlandırılır.