Seramik Dekor Teknikleri Nelerdir?

Seramik teknikleri nelerdir?

Seramik Şekillendirme Teknikleri

  • Çimdikleme Yöntemi ile Seramik Şekillendirme.
  • Kalıba Sıvama Yöntemi ile Seramik Şekillendirme.
  • Plaka Yöntemi ile Seramik Şekillendirme.
  • Sucuk Yöntemi ile Seramik Şekillendirme.
  • Döküm ile Şekillendirme.
  • Çömlekçi Tornası

Sır altı dekor nedir?

Sır altı dekor boyalar henüz fırınlanmamış (greenware) ya da bisküvi hâlindeki ürün sırlamadan önce renk vermek amacıyla uygulanmaktadır. Alt katmanın canlı renklerinin ve desenlerinin kapanmaması amacıyla, çoğu zaman üst katmana şeffaf sır uygulanmaktadır.

Seramikte ajur tekniği nedir nasıl yapılır?

Ajur seramikte; şekillendirilme işlemi bitmiş forma geçirilen desenlerin, form yaş iken yüzeyden kesilerek çıkarılması ya da delinmesiyle oluşturulan bir dekor yöntemidir. Bu dekor yönteminde genellikle belli bir düzende tekrar eden motiflerin, yan yana gelmesi ve ritmik uyumuyla delikli süslemeler oluşturulmaktadır.

Izleme dekoru nedir?

1.1- İZLEME DEKORLARI: İzleme, şekillendirmeden sonra rötuş kuruluğuna gelen parçaların üstlerine çeşitli biçim ve büyüklüklerde gereçlerin bastırılmasıyla yapılan bir dekorlama türüdür.

Mayolika tekniği nedir?

Mayolika”, bisküvi pişirimi yapılmış seramik form üzerine uygulanan ham sır yüzeyine yapılan dekorasyona verilen genel addır. “Mayolika” adı, bu tekniğin, 13. yüzyılda İtalya’ya taşındığı, İspanya kıyılarında bir ada olan “Mayorka”dan gelmektedir.

Sır çeşitleri nelerdir?

Sırlar genel olarak parlak, mat, yarı mat / satin mat şeklinde bulunur. Doku genel olarak sır hatası olarak kabul edilir ancak bazı sırlar kendine özgü dokulu bir bitiş sağlamak üzere tasarlanmıştır. Bunlar arasında en yaygın olanlar “çatlamalı sırlar”dır.

Sır altı boyama tekniği nedir kısaca?

1- Sıraltı tekniği: Pişmiş toprağın üstüne çekilen ince astar tabakasına süslemeler yapılır, süslerin üstüne sır sürüldükten sonra parça yeniden fırınlanır.Selçuklu ve Osmanlılarda en çok görülen yöntemdir.

Sır altı boyama tekniği nedir?

Sır altı boya, şeffaf sırrın ve yarı şeffaf sırrın altında kullanılan pigment bazlı ürünü ifade etmektedir. Ürün görselleri sır altı boyanın şeffaf sır kullanmış parlak halini ve uygulanmamış mat halini bir arada sunmaktadır. Deri sertliğindeki çamura ve bisküvi pişirimi yapılmış ürüne uygulanır.

Sgraffito tekniği nedir?

Sgraffito genel olarak seramik ürünlerinin dekorlanmasında ürünün üzerini kaplayan astar veya boyanın kazınarak uygulandığı bir dekor tekniğidir. Bu teknikte bünyenin renginden farklı renklerde astar veya boyalar kullanılır.

Ajur nedir nasıl yapılır?

Ajur; bir süs dikişi için kullanılan örnek modelidir. Herhangi bir örtünün veya bezin, bir kenarında birkaç paralel iplik çekerek ve çapraz dişleri küçük, eşit demetler halinde birbirine bağlayarak yapılır. Bu dikiş ile yapılan dekoratif dikişte ajur adı verilir.

Şeffaf sır kaç çeşittir?

Şeffaf sırlar, parlak, mat ya da saten mat /yarı mat olabilirler.

Artistik sırlar nelerdir?

Artistik sır adı altında toplanan sırlar, endüstriyel üretimde az kullanılan veya hiç kullanılmayan, buna karşın, endüstriyel yöntemler ile üretilen parçaları da kapsamak üzere, kullanıldığı her ürüne sanatsal değer katan sırlardır.

Renkli sır tekniği ne demek?

Renkli Sır Tekniği: Asurlular döneminde de kullanıldığı bilinen seramik bezeme tekniği. Çini yüzey üzerine desenlerin sırsız siyah boya ile konturlanarak, içlerinin renkli boya ile doldurulması ve fırınlanması şeklindeki teknik. Siyah konturlar sayesinde renkli yüzeylerin birbirine karışması engellenmiş olur.

Seramikte sır nasıl yapılır?

Hazır Toz Seramik Sırları Nasıl Hazırlanır?

  1. TOZ SIR HAZIRLAMA ADIMLARI. Suyu ölçün.
  2. Suya toz sırı ekleyin.
  3. Hazırladığınız sırı elekten geçirin.
  4. Yoğunluğu ve viskoziteyi kontrol edin.
  5. 24 saat bekleyin.

Sır altı ne demek?

Çini hamuru üzerinde oluşan desenler özel porselen boyaları ile renklendirilir. Bu boyalar üzerine tek katman halinde sır çekilir. Bu sır, boyaları görünme hale getirir. Çini sıraltı tekniği, son fırınlama işlemi ile son bulur. 900-940 derece sıcaklıkta yeniden pişirilen çinilerin renkleri gün yüzüne çıkar.