SGK ve SSK aynı şey mi?
SGK ne anlama gelir?
Sosyal Sigortalar Kurumu yani SGK-SSK’nın amacı, sosyal sigortacılık ilkelerine bağlı olarak, sigorta risklerine ve istatistiklerine dayalı, adil, etkin ve mali açıdan sürdürülebilir olan modern standartlarda sosyal güvenlik sistemini yürütmektir.
4a SSK mı bağkur mu?
4a sigorta: 4a sigortası, Eskiden Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) çatısı altında olan ve SSK‘ya prim ödeyenleri dahil eden bir sigortaydı. Ancak SSK, SGK’ya bağlandığında halk arasında bilinen SSK sigortası da 4a sistemi adını aldı. 4a sisteminin kapsamı ise özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerdir.
SSK ve Bağkur farkı nedir?
SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) kapsamı dışında kalan, herhangi bir işverene bağlı Bağ-Kur sigortalısı olmaksızın kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan kişiler sayılmıştır. Bağkur, işveren tarafından yapılmayan, kişilerin kendi adlarına başvurdukları ve primlerini kendileri ödedikleri bir sigorta türüdür.
Sigortalı olunca ne oluyor?
Sigorta/Sigortası Kurumlarla sağlanan bir anlaşma türü olan sigorta, kişinin yaşamının, sağlığının veya mallarının karşılaşabileceği zararları en aza indirme konusunda kişilere yardımcı olur. Karşılaşacağınız zararlarda tazminat alma hakkı önceden ödemiş olduğunuz primle elde edilir.
Kimler SGK lıdır?
SGK‘nın özel onayı ile kurulmuş olan banka, sigorta, emekli sandıklarına tabii kurum çalışanları hariç herkes SGK‘lıdır.
SSK neleri karşılar?
Sosyal güvenlik sistemimiz iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve analık sigorta kollarını kapsayan kısa vadeli sigorta kolları ile, malullük, ölüm ve yaşlılık sigorta kollarını kapsayan uzun vadeli sigorta kollarından oluşmaktadır.
Devlet memuru 4 a mı?
4A memur olarak bilinen çalışanlardır. Görevi “Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler, bu Kanunun uygulanmasında memur sayılır.” şeklinde tanımlanmıştır.
SSK Bağ-Kur hangisi avantajlı?
Emeklilik bakımından BAĞ-KUR’a göre SSK statüsünde çalışmak çoğunlukla daha avantajlıdır. Daha erken ve daha kolay emekli olunur. Ancak, özellikle 8 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 tarihleri arasında geç yaşta çalışmaya başlayanlar açısından BAĞ-KUR’dan emeklilik SSK‘ya göre daha kolaydır.
Hem sigorta hem Bağ-Kur olur mu?
Biz size şimdiden yanıt verelim; 2011’de yapılan değişiklik sonrası kişi hem Bağ-Kur‘lu hem de SSK’lı olabilir. 6111 sayılı torba yasa ve 5510 sayılı kanunda bulunan 53. maddede kişi hem kendi primini ödeyebilir hem de başka yerde çalışarak SSK’lı olabilir.
Bağ-Kur ne işe yarar?
Bağ-Kur, kapsamına aldığı sigortalılarına sigorta kollarından olan malullük, yaşlılık, ölüm ve sağlık sigortası yardımı yapmakta, cenaze masrafları karşılığı toptan ödeme ve sosyal yardım zammı vermektedir.
Sigortalı olmak ne demek?
Sigortalı, belirli bir konuda belirli bir prim karşılığı kendini güvence altına almış kişidir.
Sigortalı çalışan nedir?
4A eski adıyla SSK’ya prim ödeyenleri kapsamaktadır. Bu da bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerin çalışma alanını ifade eder. Şimdilerde 4A olarak adlandırılan sistem 5510 sayılı yasa gereği Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) altında yer almıştır.
SGK’dan kimler faydalanır?
Kimler SGK‘lıdır?
- Bir işverenin emrinde hizmet akdiyle çalışanlar,
- Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar,
- Kamu idarelerinde kamu görevlisi olarak çalışanlar,
- Tarımda kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar,
- Tarımda hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar,
- İsteğe bağlı sigorta primi ödeyenler sigortalılık kapsamındadır.
Sigortalı kime denir?
Sigortacı ile sigorta sözleşmesini yapan ve prim ödeyen taraftır. Sigorta ettiren ile sigortalı aynı kişi olabilir.
SGK gelir ve giderleri nelerdir?
Kurumun gelirleri Madde 4 – Kurumun gelirleri şunlardır: a) Sosyal Sigortalar Kurumu Sigorta İşleri Genel Müdürlüğünün gelirleri: 1) Prim gelirleri, 2) Menkul kıymet gelirleri, 3) Kurumun sahibi veya ortağı bulunduğu müessese ve işletmelerden, iştiraklerden ve bağlı işletmelerden elde edilecek her türlü gelirler, 4) …