Siyasetname kime sunuldu?
Siyasetname adlı eser kime aittir?
Bu maddede Nizamülmülk tarafından yazılmış olan “Siyasetname” eseri konu edilmektedir. Genel olarak siyasetname türü ve eserleri için siyasetname maddesine göz atınız. Siyasetname (Farsça: سياست نامه) veya Siyeru’l-mülk (سیرالملوك), Nizamülmülk tarafından kaleme alınmış siyaset konulu eser.
Nizamülmülk Siyasetnamesini kime sundu?
Bu yapıt, sadece onun fikirlerini anlamak için değil, aynı zamanda döneminin özelliklerini de yansıtması itibariyle hala tarihçiler ve siyaset bilimciler için önemli bir kaynaktır. Siyasetname‘yi Sultan Melikşah’ın isteği üzerine yazmıştır. Orijinal dili Farsça olup, 51 bölümden (fasıldan) oluşmaktadır.
Nizamülmülk hangi Türk devleti döneminde vezirlik yapmıştır?
1063’ten itibaren görevine, Büyük Selçuklu Devleti‘nde Alparslan’ın Belh valisinin yanında devam etti. 1064 yılında Büyük Selçuklu Devleti‘ne vezir olarak atandı. Sultan Alp Arslan (hüküm süresi: 1063-1072) ve Melikşah (hüküm süresi: 1072-1092) dönemlerinde bu önemli vezirlik görevinde bulunmuştur.
Nizamülmülk hangi dönemde yazılmıştır?
Selçuklu sultanları Alparslan ve Melikşah döneminde 29 yıl vezirlik yapmış olan Nizamülmülk‘ün, Sultan Melikşah’ın isteği üzerine 1086-1092 yılları arasında Farsça kaleme aldığı Siyasetname, her fasılda ayrı bir konuyu işleyen, konuları hikâyelerle süsleyen bir eser.
Osmanlıda siyasetname nedir?
Siyâsetnâme, Arap, Fars, Hint ve Türk edebiyatlarında devlet adamlarına yöneticilik sanatına ilişkin bilgiler veren yapıtların genel adı.
Nizamülmülk siyasetname adlı eseri hangi amaçla yapılmıştır?
Siyasetname Neden Yazılmıştır? Siyasetname, Nizamülmülk tarafından dönemin sultanı Melikşah’ın isteği üzerine yazılmıştır. Eserde yalnızca yazarın fikirlerinden değil dönemin özelliklerinden de bahsedilmektedir. Bu sebeple günümüz siyasetçileri ve tarihçileri tarafından hala araştırılan bir eser konumundadır.
Nizamülmülk Siyasetname adlı eserini kimin isteği üzerine yazmıştır?
Siyasetname, Nizamülmülk tarafından dönemin sultanı Melikşah’ın isteği üzerine yazılmıştır. Eserde yalnızca yazarın fikirlerinden değil dönemin özelliklerinden de bahsedilmektedir. Bu sebeple günümüz siyasetçileri ve tarihçileri tarafından hala araştırılan bir eser konumundadır.
Siyasetname turu eserlerin genel Muhtevasi nedir?
Siyâsetnâme, Arap, Fars, Hint ve Türk edebiyatlarında devlet adamlarına yöneticilik sanatına ilişkin bilgiler veren yapıtların genel adı. Genel olarak hükümdarlar için kaleme alınmış olan siyâsetnâmelerde onların sahip olması gereken nitelikler, saltanatın koşulları ve kuralları anlatılır.
Selçuk veziri kimdir?
Büyük Selçuklu Devleti’nin ve Türk tarihinin meşhur devlet adamlarından biri olan Vezir Nizâmü’l-Mülk’ün gerçek adı Hasan b. Ali b. … Abbâsî Halifesi el-Kâim bi-emrillah kendisine “Nizâmü’l-Mülk” (devletin düzeni) lâkabını vermiş ve bu lâkap ile meşhur olmuştur.
Selçuklu veziri Alemşah tarihte kimdir?
Alemşah, Selçuklu Devleti’nin veziri olarak biliniyor ancak tarihte hakkında yerterli bilgi bulunmuyor. Sivrihisar’da XIV. yüzyıla ait Alemşah Kümbeti yer alıyor. Alemşah Kümbeti Anadolu Selçuklu türbe mimarisinin devamı sayılan bir yapı ve süslemesindeki bazı motifler de Orta Asya geleneklerini gösetriyor.
Melikler ne demek?
Melik, (Arapça: ملك) Arapça bir kelime olup kral anlamını taşır. Mülk kökünden türemiştir. Orta doğu bölgesinde konuşulan birçok dilde yer alır. Melike ise Arapça’da kraliçe anlamındadır.
Siyâsetnâme turu eserlerin genel Muhtevasi nedir?
Siyâsetnâme, Arap, Fars, Hint ve Türk edebiyatlarında devlet adamlarına yöneticilik sanatına ilişkin bilgiler veren yapıtların genel adı. Genel olarak hükümdarlar için kaleme alınmış olan siyâsetnâmelerde onların sahip olması gereken nitelikler, saltanatın koşulları ve kuralları anlatılır.
Ilk siyasetname hangisi?
Kutadgu Bilig. Karahanlı Devleti hükümdarı Ulu Kara Buğra Han’a, Kutadgu Bilig adlı eseri (ilk siyasetname ve ilk mesnevi örneğini) 18 aylık bir çalışma sonunda 1070 yılında sunmuştur.
Siyasetname türü nedir?
Geçmişte İslam dünyasında devlet yönetimi ve hükümdarlara dair yazılan eserlere genel olarak “Siyasetnâme” adı verilmektedir. Siyasetnâmeler, dönemin hükümdar ve devlet adamlarına pratik tavsiyelerde bulunmak ve adaletli bir yönetim oluşturmalarını sağlamak amacıyla yazılan siyasî, ahlakî ve dinî içerikli eserlerdir.
Siyâsetnâme ne amaçla kullanılır?
Siyâsetnâme, Arap, Fars, Hint ve Türk edebiyatlarında devlet adamlarına yöneticilik sanatına ilişkin bilgiler veren yapıtların genel adı.