Soğuk Depo nedir?

Soğuk odalara ne denir?

Bir soğutma odası veya soğuk oda, belirli bir sıcaklığın yapay olarak üretildiği bir depodır. Genellikle ürünleri dış sıcaklığın altındaki bir ortamda depolamak için tasarlanmıştır. Soğutmaya ihtiyaç duyan ürünler meyveler, sebzeler, deniz ürünleri, et,pasta,daha birçok ürün için dizayn edilirler.

Soğuk depolarda taze havaya niçin ihtiyaç duyulur?

Soğuk hava depolarında havanın istenilen ısıda tutulup tüm alana eşit bir şekilde yayılmasını sağlanarak, soğuk ortamlarda saklanması gereken ürünlerin bozulmasının önüne geçilir. Soğuk hava deposu çalışma prensibi, ısı değişimine bağlı olarak bozulabilecek ürünlerin güvenli ve hijyenik bir şekilde saklanmasını sağlar.

Soğuk hava deposuna ne konur?

Olmakla birlikte bunların tek tek açıklamalarını vereceğiz.

  • Elma. Elma, soğuk hava depolarında en çok korunan meyvelerden biridir. …
  • Üzüm. Soğuk hava depolarında depolanan ürünler arasında elmadan sonra en önemli ürün üzümdür. …
  • Armut. …
  • Portakal. …
  • Limon. …
  • Mandalina. …
  • Şeftali. …
  • Çilek.

Soğuk hava deposu ne iş yapar?

Soğuk hava deposu adı verilen yalıtımlı ve iklimlendirme sistemlerine sahip odalarda saklanarak gıda ürünlerinin tüketiciye taze bir şekilde ulaştırılması sağlanır. Soğuk depolama ile birçok farklı ürün saklanabilir. Meyve ve sebzeler, et ürünleri, süt ürünleri ve balık gibi farklı gıda ürünleri depolanabilir.

Soğuk Oda ne ise yarar?

Soğuk oda‘nın yararları nelerdir? Sıfırın altında 65 (-65) ve sıfırın altında 110 (-110) dereceye sahip iki kabini bulunan soğuk oda, yoğun antrenman temposundan sonra vücudun yenilenme süresini kısaltır. Ağrıların giderilmesini sağlar. Kronik uyku problemlerinin önüne geçer.

Soğuk depolamaya neden ihtiyaç duyulur?

Sebze ve meyve gibi gıdaların bozulmasını engellemek ve tüketim ömrünü uzatmak, özel olarak tasarlanan soğuk odaların temel işlevidir. Soğuk Odalar, gıda ve diğer ürünleri normal oda sıcaklığından çok daha soğuk tutacakları için en iyi saklama koşullarına sahiptirler.

Soğuk hava deposu kaç derece olmalı?

Ürünler; doğal yapılarının bozulmayacağı koşullarda tekniğine uygun olarak saklanmalıdır. Dondurulmuş ürünlerde -18° C’den daha düşük sıcaklıklarda depolama yapılmalıdır. Soğuk depolamada ise ürün donma sıcaklığından 1-2° C yüksek sıcaklıklarda depolanmalıdır.

Soğuk hava deposu ne kadara mal olur?

Ürünleri depolamak oldukça karlı bir yatırımdır. Ticari amaçlı kullanılacak bir soğuk hava deposu ücreti en az 500.000 dolardır. 1000 m2 büyüklüğündeki bir alanda soğuk hava deposu yapımı, arsanın maliyeti dışında 800.000 TL gerektirmektedir. İnşaat maliyeti için ise yaklaşık 200.000 TL harcandığını söyleyebiliriz.

Soğuk Oda hesabı nasıl yapılır?

Soğuk bir oda için basitleştirilmiş bir soğutma yükü hesaplama örneği yapalım:

  1. İletim yükü hesabı
  2. Q = U x A x (Dış Sıcaklık – İç Sıcaklık) x 24 ÷ 1000.
  3. Q = U x A x (Dış sıcaklık – İç Sıcaklık) x 24 ÷ 1000.
  4. Q = m x Cp x (Ürün giriş sıcaklığı – Depo içi sıcaklık) / 3600.
  5. Q = m x resp / 3600.

Soğuk hava deposu nasıl para kazandırır mı?

Yatırımları bu alanda yapmak oldukça karlıdır. Öncelikle 1000 m2 büyüklüğündeki bir deponun 1.8 milyon TL’den alıcı bulması, durumun avantajını gözler önüne sermektedir. Eğer sizlerde soğuk hava deposuna yatırımınızı yaparsanız, yaklaşık 2 yıl içerisinde, oldukça kısa bir zamanda kar sağlayabilirsiniz.

Soğuk hava deposu kaç TL?

Soğuk hava deposu metrekare maliyeti 2000 tl ile 3000 tl arasındadır.

Soğuk depolamaya niçin ihtiyaç duyulur?

Sebze ve meyve gibi gıdaların bozulmasını engellemek ve tüketim ömrünü uzatmak, özel olarak tasarlanan soğuk odaların temel işlevidir. Soğuk Odalar, gıda ve diğer ürünleri normal oda sıcaklığından çok daha soğuk tutacakları için en iyi saklama koşullarına sahiptirler.

Buz odası ne işe yarar?

Sıfırın altında 65 (-65) ve sıfırın altında 110 (-110) dereceye sahip iki kabini bulunan soğuk oda, yoğun antrenman temposundan sonra vücudun yenilenme süresini kısaltır. … Vücudun enerji metabolizmasının ve ağrı kontrolünün geliştirilmesini sağlar, performansı ve yenilenme (rejenerasyon) hızını artırır.

Soğuk hava depolarında soğuk depolamada dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Soğuk Hava Deposu Tasarlanmasında Dikkat Edilecek Hususlar

  • 1- Soğuk hava deposunun tipinin belirlenmesi. …
  • 2- Depolanacak ürünlerin cinsi. …
  • 3- Ürün saklama sıcaklığı ve bağıl nemi. …
  • 4- Ürünün depoya giriş sıcaklıkları …
  • 5- Ürünlerin depoya günlük giriş miktarı …
  • 6- Ürünlerin ambalaj türleri. …
  • 7- Soğuk hava deposu boyutları

Kaç derece soğuk sayılır?

Serin sıcaklık:15°C-5°C arasındaki sıcaklık değerlerine serin sıcaklık denir. Soğuk sıcaklık: 5°C- 1°C arasındaki sıcaklık değerlerine soğuk sıcaklık denir. Dondurucu sıcaklık: 0°C ve 0 °C’nin altındaki sıcaklık değerlerine dondurucu sıcaklık denir. Su sıfır derecede donar.