Söke Ovasi nerede?

Söke Ovası hangi ilimizdedir?

Söke, Ege Bölgesi’nde Aydın ilinin batısında yer alan Ege Denizi’ne kıyısı olan bir ilçe. 1064 km²’lik yüzölçümü bakımından ilin en büyük, nüfus bakımından ise Efeler ve Nazilli’den sonra 3. büyük ilçesidir.

Söke Ovası nasıl oluşmuştur?

2500 yıl önce iyon-pers deniz savaşının yapıldığı, bugün büyük menderes yüzünden ova olan verimli toprak.

Söke ovasında ne yetişir?

Verimli Söke Ovası’nda ana ürün pamukun dışında buğday, yem bitkileri, narenciye, meyve bitkileri, incir ve en önemlisi zeytin yetişir. Söke‘nin Dağlarından Yağ, Ovasından Bal Akar. Tarımda Arıcılık, Balıkçılık ve Hayvancılık da yer sahibidir.

Söke Ovası kaç dekar?

Yaklaşık 450 bin dekar araziye sahip Söke Ovası‘nda Türkiye’nin en kaliteli pamuğu olan Ege pamuğu üretiliyor. Yılda ortalama 160 bin ton pamuk üretme kapasitesine sahip olan Söke Ovası‘nda son yıllarda ne yazık ki sadece 100 bin ton pamuk üretilebiliyor.

Söke nereye bağlı?

Söke, Türkiye’nin batısında Ege Bölgesinde bulunan Aydın ilinin yaklaşık 116 bin nüfuslu bir ilçesidir. Söke ilçesi, Aydın’ın ilçelerinden güneyde Didim, doğuda Koçarlı, kuzeydoğuda Germencik ve kuzeybatıda Kuşadası ilçeleriyle birlikte güneydoğuda da Muğla’nın Milas ilçesiyle komşudur.

Sökenin denize kıyısı var mı?

Söke, Aydın ilinin batısındaki ve Ege Denizine kıyısı olan şirin bir Ege Bölgesi ilçesidir. Bol otelli lüks bir tatil bölgesi değildir ancak Didim gibi tatil noktalarına çok yakın olduğu için tatil havasını yoğun bir biçimde hissettirir.

Türkiye’deki ovaların nasıl oluştuğunu araştırınız?

Tektonik yapılı ovalar, yer kabuğunda yaşanan hareketlilik sonucunda ortaya çıkar. Bu hareketler ile ortaya çıkan çukurluk alanlarda alüvyon birikir ve bu şekilde tektonik yapılı ovalar meydana gelmiş olur. Türkiyede delta ovalarından daha çok tektonik yapılı ovalar bulunmaktadır.

Ovaların oluşumunda neler etkilidir?

Ovalar akarsuların taşıdığı alüvyonların birikmesi sonucu oluştuğu için verimli topraklardır. … Zaman içerisinde depremler, akarsular, buzullar ve rüzgarlar gibi dış kuvvetler yeryüzünün şekillenmesinde etkili olmuştur. Bu değişimler neticesinde ovalar, platolar ve dağlar oluşmuştur.

Soke ovasi kac donum?

Söke Ovası 400 bin dönüm ile tüm Aydın Ovası‘nın yüzde 7’si büyüklüğündedir. Aydın’da var olan incir ve zeytin ağaçlarının yüzde 65 kadarı Aydın Ovası‘nın yer aldığı Menderes Havzası’nda bulunmaktadır.

Söke’de kar yağar mı?

Söke‘ye 2001 yılında yağan karın ardından 11 yıl geçmiş ve 2012 yılı Şubat ayında Söke kar yağışlı bir sabaha uyanmıştı. 3 yıl sonra Söke yeniden kar heyecanı yaşıyor.

Söke Ovası ne kadar?

Doğusunda Koçarlı, Kuzey doğusunda Germencik, Kuzeybatısında Kuşadası ve Batısında Milas ilçelerine sınırdır. Sökeovasının yüz ölçümü 1088 km² olup, deniz seviyesinden yüksekliği 23 metredir.

Aydın Söke nereye yakın?

Söke ilçesi, Aydın‘ın ilçelerinden güneyde Didim, doğuda Koçarlı, kuzeydoğuda Germencik ve kuzeybatıda Kuşadası ilçeleriyle birlikte güneydoğuda da Muğla’nın Milas ilçesiyle komşudur. Batısıyla Aydın‘ın Ege Denizi kıyısındaki ilçelerinden olan Söke‘nin il merkezinden uzaklığı ise yaklaşık 51 kilometredir.

Söke’den ne alınır?

14 Maddeyle Aydın’ın Güzide ve Mizah Dolu İlçesi Söke

  • Meşhur Çarşamba Pazarı Söke‘de Çarşamba günü adeta bayram günü gibidir. …
  • Söke Ovası Söke denilince akla ilk gelen şey tabii ki de Pamuk Ova’daki pamuk. …
  • 3. Öz Tiryaki Kahvehanesi. …
  • Deve Güreşleri. …
  • 6. Pide. …
  • 7. Tatlı Maya Ekmeği. …
  • 8. Kemal Paşa Mahallesi. …
  • 9. Neşen Gazozu.

Söke’de neler var?

Söke Gezilecek Yerler

  • M.Ö. 5000’li yıllardan bu yana yerleşim yeri olarak kullanılan Aydın’ın ilçesi Söke‘de farklı uygarlıklar, imparatorluklar ve beylikler bulunmuştur. …
  • Milet. …
  • Karina. …
  • Priene Antik Kenti. …
  • Eski Doğanbey Köyü …
  • Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı …
  • Aziz Nikolas Kilisesi. …
  • Tarihi Kemalpaşa Evleri.

Ovalar nasıl oluşmuştur?

Ovalar akarsuların taşıdığı alüvyonların birikmesi sonucu oluştuğu için verimli topraklardır. Tarım faaliyetleri için oldukça elverişli olduğundan bu bölgelerde yerleşim de çoktur. Maden suları ve sıcak su kaynakları yönünden zengindirler. … Bu değişimler neticesinde ovalar, platolar ve dağlar oluşmuştur.