Soruşturma nasıl başlar?

Soruşturma açılınca ne olur?

Cumhuriyet savcılığı, soruşturma neticesinde suç işlendiğine dair yeterli şüphe sebeplerinin varlığına kanaat getirirse şüpheli hakkında iddianame düzenleyerek bir ceza davası açar. Soruşturma neticesinde görevli ve yetkili mahkemeye hitaben düzenlenen iddianamede aşağıdaki hususlara yer verilir (CMK m.170);

Hakkımda açılan soruşturmayı nasıl öğrenebilirim?

Şahsınız adına dava açılıp açılmadığını UYAP Vatandaş Portala e devlet şifrenizle giriş yaparak öğrenebilirsiniz. Ancak hakkınızda şikayet olup olmadığını bu şekilde öğrenebilmeniz mümkün değildir. Zira soruşturma dosyaları gizli olarak yürütülür ve e devlet sisteminde gözükmez.

Soruşturma aşamaları nelerdir?

İki evreyi birbirine bağlayan bir de ara muhakeme evresi bulunur. Yetkili mercilerce suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin mahkemece kabulüne kadar olan evre soruşturma, iddianamenin kabulünden hükmün kesinleşmesine kadar olan evre ise kovuşturma evresidir.

Savcılık soruşturması nereden öğrenilir?

Soruşturma Dosyalarına Nasıl Erişilecek? Avukatlar, vekili veya müdafisi oldukları soruşturma dosyalarıyla ilgili UYAP üzerinden “soruşturma dosyasını inceleme” talebi gönderecek. Bu talebin Cumhuriyet savcısı tarafından onaylanması üzerine izin verilen evrak, avukatların UYAP sayfalarından görülebilecek.

Soruşturma hangi şüphe ile başlar?

Soruşturma evresinin başlayabilmesi açısından gerekli olan şüphe basit şüphe olarak şüphenin en hafif derecesidir. Ceza Muhakemesi Kanununun 160. maddesinde bu şüphe “bir suçun işlendiği izlenimini veren hal” olarak ifade edilmiştir 7.

Savcılık işlemleri ne kadar sürer?

Soruşturma Ne Kadar Sürer ? Soruşturma süreleri suç türü ve fail sayısına göre değişir. Ekonomik malvarlığına yönelik dolandırıcılık, hırsızlık gibi suçlarda yaklaşık 1,5 yıl sürer. Kişilik haklarına yönelik hakaret, tehdit, iftira ve şantaj gibi suçlarda yaklaşık 5-6 ay sürer.

Soruşturma asamasi nedir?

Soruşturma evresi, bir suçun işlendiği şüphesinin öğrenilmesiyle başlamış olan ve iddianamenin kabulü ile yada iddianamenin düzenlenmesine yer olmadığı kararı ile sonlanmış olan evredir. Kovuşturma evresine hazırlık niteliğindedir.

Savcılığa ifade verdikten sonra ne olur?

İfadeden sonra kişi genellikle savcı tarafından tutuklama veya adli kontrol istemiyle sulh ceza hakimliğine sevkedilir. Burada sulh ceza hakimi şüphelinin yargılama süresince tutuklu veya serbest şekilde yargılanacağına karar verir. Bu sorgunun konusu tamamen kişinin tutuklanmasının gerekli olup olmadığı üzerinedir.

Hakkımda dava Acilsa ne zaman haberim olur?

İddianame ile ceza mahkemesine dava açıldıktan yaklaşık olarak 30-45 gün sonra duruşma davetiyesi elinize ulaşmış olur.

Hakkımda soruşturma olup olmadığını nasıl anlarım?

Hakkında şikayet olup olmadığını adliyeye gidip savcılık ön büro bölümünden sorgulatabilirsiniz. Ama bazen başka adliyelerde şikayetler söz konusu olabiliyor. Sürekli takibini yapmak ve profesyonel olarak ifade anlamında yardım almak için bir avukat yardımıyla bu işi yapmanız daha sağlıklı olacaktır.

Savcı dosyayı ne kadar bekletebilir?

Soruşturma Ne Kadar Sürer ? Soruşturma süreleri suç türü ve fail sayısına göre değişir. Ekonomik malvarlığına yönelik dolandırıcılık, hırsızlık gibi suçlarda yaklaşık 1,5 yıl sürer. Kişilik haklarına yönelik hakaret, tehdit, iftira ve şantaj gibi suçlarda yaklaşık 5-6 ay sürer.

Savcılık soruşturması e devlette görünür mü?

Hakkınızdaki şikayeti edevlet üzerinden göremezsiniz. Çünkü soruşturma gizlidir. Her soruşturma gizli yürür. Bu sebeple bunu avukatınız dışında UYAP sisteminden görüntüleyemezsiniz.

Soruşturma dosyası nasıl sorgulanır?

Sürmekte olan davanızla ilgili bilgi almak istediğinizde yapmanız gereken tek şey e-devlet üzerinden dosya sorgulama işlemi yapmak olur. Dilerseniz Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın web sitesi olan www.yargitaycb.gov.tr adresine giriş yaparak sayfadaki dosya sorgu bölümüne de tıklayabilirsiniz.

Soruşturma aşaması ne zaman başlar?

Soruşturma, suç işlendiğine dair yapılan ihbar veya şikayet üzerine başlar. Bazı suçların soruşturulması ve kovuşturulması için mağdurun şikayeti gerekir. Bazı suçlarda ise şikayete gerek olmaz. Herhangi bir şekilde suçun işlendiğini öğrenen savcılık derhal ve re’sen soruşturma başlatır.

Savcılığa giden dosya ne zaman sonuçlanır?

Suç duyurusunun ne zaman sonuçlanacağı hakkında kesin bir süre vermek doğru değildir. Şikayet dosyalarına sıra ile bakıldığından dolayı çeşitli kriterlere bağlı olarak minimum 1 ay maksimum 1 yıl içerisinde şikayete konu olan suç duyurusuna bir cevap gelir.