Sosyal mühendislik kavramı nedir?

Sosyal mühendislik kavramı kimin?

Sosyal mühendisliğin mucidi olarak tanımlanan Kevin Mitnick bu alanda yazdığı kitapta sosyal mühendislik saldırılarına dikkat çekmektedir.

Sosyal mühendislik terimi nedir?

Bilgi güvenliği bağlamında sosyal mühendislik, eylemleri gerçekleştirmeye veya gizli bilgileri ifşa etmeye yönelik olarak insanların psikolojik manipülasyonudur.

Sosyal mühendisliğin amacı nedir?

Sosyal Mühendislik (Social Engineering), internet korsanlarının hedeflerinde yer alan kişiyi aldatarak, istediği bilgileri ele geçirmesini sağlayan bir saldırı tekniğidir. Diğer siber korsanlık terimlerinin aksine sosyal mühendislik teknik olmayan bir terimdir.

Sosyal mühendislik yöntemi nelerdir?

Dolandırmak istedikleri kişi/kişilerin sosyal ağ hesaplarını ele geçiren ve bu ağlar aracılığıyla o kişinin yakınlarına acil durum mesajları atan hacker’ların yeni yöntemi, insanların iyi niyetlerini suistimal etmek. Bu tip dolandırıcılık yöntemlerine günümüzde sosyal mühendislik saldırıları deniyor.

Sosyal mühendisler kimlerdir?

Sosyal mühendislik, saldırganın istediği şekilde davranmanızı sağlayan psikolojik bir saldırı türüdür. İnsanların tanımadıkları biri için yapmayacakları şeyleri yapmalarını sağlama sanatıdır. Teknoloji kullanımından çok insanların hile ile kandırılarak bilgi elde edilmesidir.

Kurumlara yönelik sosyal mühendislik saldırılarında hedef kişiler kimlerdir?

Sosyal Mühendislik Saldırılarının Hedefleri Kimlerdir? b) Üst düzey yöneticiler ve önemli personel: Kurum– daki görevleri gereği zorunlu olarak ayrıcalıklı yet- kiye sahip olan veya gizli bilgiye çeşitli nedenlerle erişim hakkı olan çalışanlar.

Sosyal mühendislik kaça ayrılır?

Sosyal Mühendislik Sızma Çeşitleri

  • Fiziksel Sosyal Mühendislik.
  • Telefon İle Sosyal Mühendislik.
  • Mail Yoluyla Sosyal Mühendislik.

Sosyal mühendislik dolandırıcılığı nedir?

Sosyal Mühendislik Yöntemleriyle Dolandırıcılık Bu yöntemde dolandırıcılar, sizden bilgi almak ya da istenilen işlemleri yapmasını sağlamak amacıyla taklit (polis, savcı, banka), etkileme (kampanya, chip puan, aidat iadesi) ve ikna etme kabiliyetleri kullanırlar.

Sosyal mühendislik nedir örnek hikaye?

Örneğin bir kişinin mailini veya herhangi bir sitedeki oturumunu hacklemek için göndermiş olduğunuz fake* sosyal mühendisliğin basit bir yöntemidir veya mailinize, cep telefonunuza sürekli gelen “müjde x kazandınız” temalı mesajların da temel prensibi sosyal mühendisliktir, sizi aldatmaya yöneliktir.

Sosyal mühendislik saldırıları nelerdir?

Sosyal Mühendislik (Social Engineering), kurbanın güvende veya baskı altında hissedip şifre, banka kartı bilgileri gibi hassas verileri paylaşması için manipülatif uygulamalarla kandırılmasıdır. Sosyal mühendislik, çoğu siber saldırıda olduğu gibi bir kişi ya da kuruluşun güvenlik önlemlerini atlamayı amaçlar.

Sosyal mühendislik saldırı tekniği ne ne ad verilir?

Bu yüzden de saldırı anında yöntemlerin doğal işleyişi özel durumlara göre farklılaşabilir. Günümüzde büyük oranda başarıya ulaşmış sosyal mühendislik saldırı teknikleri; omuz sörfü, çöp karıştırma, truva atı, rol yapma, oltalama ve tersine sosyal mühendislik olarak ortaya çıkmaktadır.

Sosyal mühendislik saldırılarında hangi teknik kullanılır?

Sosyal Mühendislik Teknikleri

  • Omuz Sörfü
  • Çöp Karıştırma.
  • Truva Atları
  • Rol Yapma.
  • Oltalama.
  • Tersine Sosyal Mühendislik.

Oltalama ne demek?

Phishing (oltalama) kötü amaçlar doğrultusunda bazı kurum ve kuruluşların, güvenli gibi görünerek kullanıcıların kredi kartı, kimlik bilgileri gibi hayati önem taşıyan kişisel verilerinin çalınmasını amaçlar. İnsan hatasına dayanan bu siber saldırılar aynı zamanda sosyal mühendislik saldırısı olarak da adlandırılır.

Telefon görüşmeleri yoluyla yapılan sosyal mühendislik saldırısının türü nedir?

Vishing, telefonla gerçekleştirilen phishing saldırıları için kullanılan teknik bir kavramdır. Hedef net olarak belirlenerek, doğrudan kurbana ulaşılır. Telefon ile yapılan bu saldırı türünde duygusal tetikleyiciler kullanılır.

Dolandırılan bir kişi ne yapmalı?

Dolandırıcılık mağduru olan, dolandırılan kişiler Cumhuriyet savcılığına suç duyurusuna bulunarak soruşturma başlatılmasını sağlayabilirler. Soruşturma sonunda yeterli şüphe elde edilirse Cumhuriyet savcısı tarafından kamu davası açılacaktır.