Sosyal sorumluluk ile ilgili temel kavramlar nelerdir?

Sosyal sorumluluk kavramları nelerdir?

Sosyal sorumluluk, etik çerçevede bir kuruluşun ya da bir bireyin kendi çıkarlarının olduğu kadar toplumun genel çıkarlarının yararına da hareket etmesi durumu. Sosyal sorumluluk, her bireyin ekonomi ve ekosistem arasında bir denge sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği bir çeşit görevdir.

Sosyal sorumluluk alanlari nelerdir?

İşletme ve Kurumların Sosyal Sorumluluk Alanları Kurum içi sosyal sorumluluk alanları; hissedarlar, yöneticiler ve çalışanlardan oluşmaktadır. Kurum dışı sosyal sorumluluk alanlarını ise rakipler, müşteriler, tedarikçiler, çevre, toplum ve hükümet oluşturmaktadır.

Sosyal sorumluluk türleri nelerdir?

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Türleri Kurumsal sosyal sorumluluğun dört türü çevresel sürdürülebilirlik girişimleri, doğrudan hayırseverlik, iş etiği uygulamaları ve ekonomik sorumluluktur.

Sosyal sorumluluğun ahlaki bileşenleri nelerdir?

En genel anlamıyla kurumsal sosyal sorumluluk dört temel sorumluluk alanından oluşmaktadır. Bunlar, ekonomik sorumluluklar, yasal sorumluluklar, etik sorumlulukları ve hayırseverlik sorumluluklarıdır.

Sosyal sorumluluk ilkeleri nelerdir?

Sosyal sorumluluk uygulamalarımızda esas aldığımız temel ilkelerimiz şunlardır: Kurum içinde çalışanlar arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, inanç, din, mezhep, yaş, fiziksel engel ve benzeri nedenler ile ayrımcılık yapılmasını kabul etmeyiz.

Sosyal sorumluluk kavramı nedir Muhasebe?

Sosyal sorumluluk kavramı; muhasebenin organizasyonunda, muhasebe uygulamalarının yürütülmesinde ve mali tabloların düzenlenmesi ve sunulmasında; belli kişi veya grupların değil, tüm toplumun çıkarlarının gözetilmesi ve dolayısıyla bilgi üretiminde gerçeğe uygun, tarafsız ve dürüst davranılması gereğini ifade eder. 2.

Sosyal sorumluluk nedir ve örnekleri?

Sosyal sorumluluk bireylerin ve kurumların topluma duyarlı şekilde hareket etme şekline verilen isimdir. Sosyal sorumlulukta kültürel, ekonomik, sosyal ve çevresel problemlere çözümler aranır. Ve ihtiyaçlar doğrultusunda sorunlara duyarlı bir yaklaşım sergilemek temeli vardır.

Sosyal sorumluluk projeleri nelerdir?

Sosyal sorumluluk projesi kişisel bir çıkar gütmeden topluma fayda için yapılan projelerdir. Kişinin kazandığ bilgi beceri, deneyim ve kaynaklarını yine topluma geri vermesini hedefler.

Sorumluluk çeşitleri nelerdir?

Sorumluluk kavramının çeşitli açılardan farklı sınıflandırmalara tabi tutulması mümkündür: Şahısla Sorumluluk – Malvarlığıyla Sorumluluk. Akdi Sorumluluk – Akit Dışı Sorumluk. Kusurlu Sorumluluk – Kusursuz Sorumluluk.

Sorumluluk nedir türlerini açıklayınız?

Bir borç ilişkisinde borçlu, alacaklı olan tarafa karşı belli bir taahhütte bulunmuştur. Kendiliğinden bu taahhüdünü yerine getirmediği takdirde hukuk düzeni, alacaklının bu borç ilişkisinden doğan haklarını, borçlunun mal varlığına yönelerek karşılamasını sağlayacaktır. Buna hukuk düzeninde sorumluluk denilmektedir.

Carroll un sosyal sorumluluk piramidinde yer alan sorumluluk alanları nelerdir?

KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK PİRAMİDİ Carroll (1991) KSS‟nin ekonomik, yasal, etik ve hayırseverlik olmak üzere dört boyutu olduğunu belirtmiştir. İşletmelerin sosyal sorumluluk faaliyetlerinde bu dört farklı sorumluluk alanı belirli seviyelerde olmakla birlikte, etik ve hayırseverlik boyutu gün geçtikçe artmaktadır.

Ahlaki sorumluluk ne demek?

Genel olarak ahlaki sorumluluğun, insanların bilinçli ve özgür birer varlık olarak yapmış oldukları bütün fiillerin sonuçlarını göze almayı gerektirdiği ifade edilmektedir. Bu anlamda eylemin sonunda kendisine soru sorulan insanın verdiği bir yanıttır.

Sosyal sorumluluk yaklaşımları nelerdir?

KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK

  • İşletme odaklı yaklaşım: Güveni, kaliteyi ve maliyeti dikkate alan yaklaşımdır.
  • Tüketici odaklı yaklaşım: Üründe çeşit, fiyat ve erişebilirlik odaklıdır.
  • İlişki odaklı yaklaşım: Kurum ile paydaşlar arasındaki ilişkiye odaklıdır. Son yıllarda en yaygın olan yaklaşımdır.

18 Eki 2018

Muhasebe kavramı nedir?

Muhasebenin Tanımı: Ekonomik faaliyetlerde bulunan tüm kuruluşların mali nitelikteki işlemleri ve olayları para ile ifade edilmiş şekilde kaydeden, sınıflandıran, özetleyerek rapor eden ve sonuçlarını yorumlayan ve analiz eden bir bilim dalıdır.

Muhasebe kavramları nelerdir?

Muhasebenin temel kavramları şunlardır :

  • Sosyal Sorumluluk Kavramı,
  • Kişilik Kavramı,
  • İşletmenin Sürekliliği Kavramı,
  • Dönemsellik Kavramı,
  • Parayla Ölçülme Kavramı,
  • Maliyet Esası Kavramı,
  • Tarafsızlık ve Belgelendirme Kavramı,
  • Tutarlılık Kavramı,