SSK nedir ne işe yarar?

SSK ve SGK arasındaki fark nedir?

SGK, yani Sosyal Güvenlik Kurumu, 2006 yılı itibarıyla SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın tek çatı altında birleşmesi ile oluşmuş bir kurumdur. 5510 sayılı yasa ile, tüm sigorta kollarında bulunan çalışanlar tek bir kurum aracılığıyla sigorta primlerini takip edebilir hale gelir.

SSK ve SGK aynı şey mi?

Genellikle SGK olarak ifade edilen Sosyal Güvenlik Kurumu, SSK, Bağkur,emekli Sandığı ve SSK‘nın, 2006 yılı itibarıyla tek çatı altında birleştirilmesiyle ortaya çıkmış bir kurumdur. 5510 sayılı Kanun ile tüm sigorta branşlarında çalışanlar tek bir sigorta primi takibi yapabilmektedir.

SSK neleri karşılar?

Sosyal güvenlik sistemimiz iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve analık sigorta kollarını kapsayan kısa vadeli sigorta kolları ile, malullük, ölüm ve yaşlılık sigorta kollarını kapsayan uzun vadeli sigorta kollarından oluşmaktadır.

SGK görevi nedir?

Sosyal Sigortalar Kurumu yani SGK-SSK’nın amacı, sosyal sigortacılık ilkelerine bağlı olarak, sigorta risklerine ve istatistiklerine dayalı, adil, etkin ve mali açıdan sürdürülebilir olan modern standartlarda sosyal güvenlik sistemini yürütmektir.

SGK kimlere verilir?

Kimler SGK‘lıdır?

  • Bir işverenin emrinde hizmet akdiyle çalışanlar,
  • Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar,
  • Kamu idarelerinde kamu görevlisi olarak çalışanlar,
  • Tarımda kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar,
  • Tarımda hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar,
  • İsteğe bağlı sigorta primi ödeyenler sigortalılık kapsamındadır.

1 aylık sigorta ücreti ne kadar?

Asgari ücret, sigorta primleri alt ve üst sınırları

01.01.2021 – 31.12.2021
Günlük Aylık
Taban Tutarı 166,80 TL 5.004,00 TL
Tavan Tutarı 1.251,00 TL 37.530,00 TL

30 Ara 2021

SGK prim kaç TL?

2021 yılı kapsamında 4b çalışanlarının primleri, Asgari ücret üzerinden indirimsiz sigorta primleri: 1234,25 TL olarak hesaplanmıştır. Asgari ücret üzerinden indirimli sigorta primleri: 1055,36 TL olarak hesaplanmıştır.

SGK hangi mahkemeye verilir?

5510 sayılı Kanun’un uygulanmasına ilişkin olarak Kurum tarafından yapılan tüm iş ve işlemlere karşı İş Mahkemesi‘nde dava açılması gerekmektedir. İş Mahkemesi olmayan yerlerde bu mahkemenin görev alanına giren dava ve işlere o yerdeki Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlendirilmektedir.

SSK ne anlama gelir?

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı bir sosyal güvenlik kurumuydu. 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik …

SGK gelir ve giderleri nelerdir?

Kurumun gelirleri Madde 4 – Kurumun gelirleri şunlardır: a) Sosyal Sigortalar Kurumu Sigorta İşleri Genel Müdürlüğünün gelirleri: 1) Prim gelirleri, 2) Menkul kıymet gelirleri, 3) Kurumun sahibi veya ortağı bulunduğu müessese ve işletmelerden, iştiraklerden ve bağlı işletmelerden elde edilecek her türlü gelirler, 4) …

SGK özel hastanenin ne kadarını karşılıyor?

Bu durumda özel hastane hastadan en fazla %200 oranında fark ücreti talebinde bulunabilir. Yani hastanın, hastaneye ödeyeceği toplam maksimum tutar 200 TL olurken, kalan 100 TL’yi ise SGK öder. SGK özel hastane ödemelerinde fark ücreti yatırmamak için ise Tamamlayıcı sağlık sigortası devreye girer.

SSK’lı olmak ne demek?

Eski sistemde 4/a olarak yer alan, SSK‘ya prim ödeyen çalışanları kapsayan sistem, işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişileri kapsamaz. 4/a olan kavram daha sonrasında 5510 sayılı yeni çıkan yasa ile birlikte SGK kapsamına alınarak bu yeni düzenleme sonucunda bu sınıfa 4A adı verilir.

SSK ve Bağkur arasındaki fark nedir?

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) kapsamı dışında kalan, herhangi bir işverene bağlı Bağ-Kur sigortalısı olmaksızın kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan kişiler sayılmıştır. Bağkur, işveren tarafından yapılmayan, kişilerin kendi adlarına başvurdukları ve primlerini kendileri ödedikleri bir sigorta türüdür.

SGK’da kimler çalışır?

SGK memur alımı için başvuru koşulları ise; 18 yaşını tamamlamış olmak, T.C. vatandaşı olmak, haklarından mahrum olmamak, 657 sayılı devlet memurları kanununun 48 inci maddesinin 6. Fıkrasındaki şartları taşımak, kadrolarda istenilen niteliklere sahip olmak gerekmektedir.

SGK’lı olmak nedir?

4a sigorta: 4a sigortası, Eskiden Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) çatısı altında olan ve SSK’ya prim ödeyenleri dahil eden bir sigortaydı. Ancak SSK, SGK‘ya bağlandığında halk arasında bilinen SSK sigortası da 4a sistemi adını aldı. 4a sisteminin kapsamı ise özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerdir.