Stoa felsefesi neyi savunur?
Stoa felsefesinin temel görüşleri nelerdir?
Stoa felsefesi, ahlakı felsefenin merkezine alan pratik bir felsefedir. Bu felsefeye göre erek, doğaya uygun yaşamdır. Doğa’ya uygun yaşam ise kutsal doğayı bilmek, tanımak ve onun iradesine boyun eğmektir.
Epiktetos neyi savunur?
Epiktetos ahlak konusunun üzerinde eski Stoacılardan daha çok durmuştur. Fikirlerini tekrar tekrar Sokrates’e atfederek amacımızın kendi hayatlarımızın efendisi olmak olduğunu savunur.
Stoacıların doğal hukuk öğretisi nedir?
Stoacılara göre doğal hukuk, doğayla uyum içinde bulunan, sabit ve ebedi, temel adalet ilkelerinden oluşmaktadır. Bu teorinin insan haklarına katkısı büyüktür. İnsan haklarına kaynaklık eden insan özgürlüğü ve eşitlik gibi temel hakları tanımakta ve bunlara bir koruma alanı sağlamaktadır.
Stoacıların Tanrı anlayışı nedir?
Stoacı Tanrı görüşü aktif ve pasif üzerine kuruludur. Pasif, dülgerin biçim verdiği nesnesi tomruk gibi kâinattaki bütün maddeleri kapsarken; Tanrı olarak aktif ise, bir cümle ile ifadesini bulan veya bir yasa ile sergilenen düşünce veya iradedir.
Stoacı kime denir?
stoacilik düşüncesini benimsemiş kişi. stoik (stoique) de denir. fransızca’da “rester stoique” diye bir deyim vardir, kararsiz kalmak, ne düşüneceğini bilememek anlamindadir. elbetteki stoacilik düşüncesi sadece kararsizlik veya süphecilik olarak açiklanamaz.
Doğaya uygun yaşamak nedir?
Doğaya uygun yaşamak, kişinin kendisiyle uyumlu olmasıdır. Kişi ne ise onu yapmalı ya da yaptıkları kendisiyle uyumlu olmalıdır. İnsan doğasında akıl vardır ve insan aklı sayesinde aşırılıklar yaşamaktan kaçınabilir. Ölçülü bir yaşam kurabilir.
Stoaizm nedir?
Stoacılık ya da stoaizm de bir tür yaşam ve ahlak felsefesi aslında. Ortaya çıkış hikayesi ise hem oldukça ilginç hem de etkileyici… Stoaizmin tarihi M.Ö 300’lü yıllara Atina’ya dayanıyor.
Epikürcülük ve Stoacılık Nedir?
Stoacılık adil ve erdemli bir yaşamın kişinin deneyimleyebileceği en yüksek iyi olduğunu, acı ve hazza aynı şekilde yaklaşılması gerektiğini söylerken Epikourosçuluk ise temelde hayattan acıyı çıkararak kişisel hazzı maksimumuma çıkarmayı öğütler. Epikouros’un tanımıyla haz, mutlu bir yaşamın başlangıcı ve sonudur.
Epiküros felsefesi nedir?
Epikür bir ahlak felsefesi geliştirmiştir ve felsefenin ana düşüncesi mutluluktur (eudaimonia). Ona göre insan, tabiatı itibarıyla acıdan, üzüntüden, kaygıdan kaçıp neşe ve haz peşinde koşar. Bu yüzden bireyin temel amacı da mutluluk ve hazza ulaşmaktır.
Sokrates septik mi?
Doğa filozoflarının birbirleriyle çelişen düşüncelerine itibar etmeyip dikkatini insana veren ilk ahlak filozofu Sokrates, en meşhur sözün de hiçbir şey bilmediğini belirtiyordu. Yine Sokrates‘in soruşturma yönetimini kullanan Platon’u da öncü septiklerden sayabiliriz.
Diogenes kimdir felsefe?
MÖ 412 – MÖ 323 yılları arasında yaşamış Kinik felsefesinin öncüsü ünlü filozoftur. Diyojen, MÖ 412 yılında Sinop’da doğmuştur. Sinoplu Diogenes(Diyojen) diye ün yapan bu Kinik filozof, asıl mesleği kuyumculuk olan ve parayı çok sevdiği için kalp para basan bir kalpazanın oğludur.
Epiktetos kimin hocası?
Epiktetos efendisine hizmet ettiği yıllarda Stoacı filozof Musonius Rufus’tan felsefe dersleri alır. Aldığı bu eğitim onu itibarlı bir insan haline getirir.
Stoacıların en temel savunusu nedir?
Stoacılar için insanın temel amacı mutluluktur. Mutluluğa ulaşmak içinse doğaya uygun yaşamak gerekir. Dolayısıyla doğaya uygun yaşamayı felsefi olarak benimsemişler ve dünya vatandaşlığını savunmuşlardır. “Mutluluk, dış koşullara bağlı olmamalıdır” önermesini dile getirmişlerdir.
Stoa Okulu ile ilgili hangisi vurgulanmaktadır?
Stoa Okulunda insanın temel amacı mutluluktur. Mutluluğa ulaşmak içinse, doğayla uyum içinde, doğanın yasalarına uygun olarak yaşamak gerekir. Mutluluk dış koşullarda aranmamalıdır. Mutluluk, insanın iç huzuru ve hürriyetidir.
Stoacıların etik hakkındaki görüşleri nelerdir?
Stoacılar için insanın temel amacı mutluluktur. Mutluluğa ulaşmak içinse doğaya uygun yaşamak gerekir. Dolayısıyla doğaya uygun yaşamayı felsefi olarak benimsemişler ve dünya vatandaşlığını savunmuşlardır. “Mutluluk, dış koşullara bağlı olmamalıdır” önermesini dile getirmişlerdir.