Su Kasidesi özellikleri nelerdir?
Su Kasidesi ne anlatıyor?
Su Kasidesi Fuzûlî’nin kasidelerinden biridir. Aruzun “fâ’ilâtün fâ’ilâtün fâ’ilâtün fâ’ilün” kalıbıyla yazılmıştır. Redifi “Su” olduğu için bu şekilde adlandırılır. Fuzûlî bu kasidesini İslam peygamberi Muhammed’i övmek amacıyla yazmıştır.
Su kasidesinin anlamı nedir?
(Dostu yılan zehri içse (bu zehir onun dostu için) âb- ı hayat olur. Aksine düşmanı da su içse (o su, düşmanına) elbette yılan zehrine döner.) (Abdest (almak) için el uzatıp gül (gibi olan) yanaklarına su vurunca (sıçrayan) her bir su damlasından binlerce rahmet denizi dalgalanmıştır.)
Fuzûlî su kasidesi türü nedir?
Su kasidesi bir naat’tır. 5. Yazılan her beyit bir övgü içermektedir.
Su kasidesinin vezni nedir?
Su Kasidesi, konusu itibarıyla peygamber sevgisini anlatan Fuzûlî’ye ait naat türünde bir kasidedir. … Nazım türü: Naat, Beyit sayısı: 32, Ölçüsü (vezni): Fâ’ilâtün fâ’ilâtün fâ’ilâtün fâ’ilâtün (aruz).
Serv ser Keşlük ne demek?
Serv ser–keşlük kılur kumrî niyâzından meger Dâmenin duta ayağına düşe yalvara su (Servi kumrunun yalvarmasından dolayı dikbaşlılık ediyor. Onu ancak suyun eteğini tutup ayağına düşmesi (yalvarıp aracı olması bu dikbaşlılığından) kurtarabilir.)
Fuzûlî su kasidesi kaç beyitten oluşur?
Su Kasidesi toplamda 32 beyitten meydana gelmektedir. Kasidede bulunan kelimeler aruz ölçüsüne uygun olan seslerden oluşturulmuştur. Su Kasidesinde Hz. Muhammed su olarak düşünülür.
AB gündür ne demek?
(ﺁﺑﮕﻮﻥ) sıf. (Fars. āb “su” ve gūn “renk” ile āb-gūn) Su renginde, mâvi, gök mâvisi: Bir zaman çün kim bu çarh-ı âbgûn / Geh ser-efrâz oldu vü geh ser-nigûn (Ahmedî). Âbgûndur günbed-i devvâr rengi bilmezem / Yâ muhît olmuş gözümden günbed-i devvâra su (Fuzûlî).
Su Kasidesi hangi kaside türü?
Kaside Türleri, Kaside Çeşitleri Münacat: Allah’a yalvarıp, ondan yardım dilenen kasidelerdir. Naat: Hz. Muhammed’i övmek amacıyla yazılan kasidelerdir. Su Kasidesi buna örnektir.
Naat türü nedir?
Naat, İslam Peygamberi Muhammed’i övmek veya niteliklerini aktarmak amacıyla yazılan şiirdir. Kelime anlamı olarak “övmek, methetmek” gibi anlamlara gelir. Naatları yazan kişilere na’t-gü, naatları dinsel törenlerde okuyan kişilere de na’t-han denir. Arif Nihat Asya’nın “Naat” adlı şiiri bu türe bir örnektir.
Su Kasidesi hangi Kaside türü?
Kaside Türleri, Kaside Çeşitleri Münacat: Allah’a yalvarıp, ondan yardım dilenen kasidelerdir. Naat: Hz. Muhammed’i övmek amacıyla yazılan kasidelerdir. Su Kasidesi buna örnektir.
Kuze eylen toprağım sunun anınla yare su ne demek?
Kûze eylen toprağım sunun anınla yâre su. … dostlarım eğer sevgilinin elini öpmeden , bu arzuyla ölürsem, toprağımdan testi yapıp onunla sevgiliye su verin.
Gam güni itme dil i Bîmârdan Tîgun Dirîğ Hayrdur Virmek Karanu Gicede Bîmâra su ne demek?
Gam güni itme dil-i bîmârdan tîgun dirîğ Hayrdur virmek karanu gicede bîmâra su (Gamlı günümde hasta gönlümden kılıç gibi keskin olan bakışını esirgeme; zira karanlık gecede hastaya su vermek hayırlı bir iştir.)
Su kasidesinin nazım biçimi nedir?
Nazım birimi beyittir. Beyit sayısı 33-99 arasında değişir. Kasidenin ilk beyitine matla denir. Şair kasidesi içinde matlayı tekrar ederse tecdid-i matla denir.
Saçma ey göz Eşkden gönlümdeki odlare su Kim bu denlü Dutuşan odlare kılmaz çâre su?
Saçma ey göz eşkden gönlümdeki odlara su Kim bu denli dutuşan odlara kılmaz çare su. Ey göz! Gönlümdeki ateşlere su saçma. Çünkü bu kadar tutuşan ateşe su çare olmaz.
Saçma ey göz Eşkden gönlümdeki odlara su Kim bu denlü tutuşan odlara kılmaz çâre su?
Saçma ey göz eşkden gönlümdeki odlara su Kim bu denli dutuşan odlara kılmaz çare su. Ey göz! Gönlümdeki ateşlere su saçma. Çünkü bu kadar tutuşan ateşe su çare olmaz.