Su kirliliğinin sebepleri ve sonuçları nelerdir?

Su Kirliliğinin Nedenleri Nelerdir?

Plastik şişeler, metal kutular, lastikler, kontaminasyon ve suya atılan her türlü atık su kütlesinin kirlenmesine neden olur. Aynı zamanda fabrikalardan, arabalardan, hava kirliliğinden, çiftliklerden, kanalizasyonlardan ve arıtma tesislerinden su yoluna karışan kimyasallar da su kütlesini kirletir.

Su kirliliği sonuçları nelerdir kısaca?

Kuraklık ve çölleşme oluşturması, Ormanlık alanların azalmasına, böylelikle dünyadaki oksijen oranının azalmasına sebep olması, Kalitesiz su sebebiyle tarımda azalma, sağlıksız ürünlerin yetişmesi gibi durumlar su kirliliği sebebiyle meydana gelir.

Su kirliliğine neden olan elementler?

İnorganik su kirleticileri:

  • Kükürt dioksit gibi asidik fabrika atıkları
  • Gıda işleme atıkları arasında yer alan amonyak.
  • Kimyasal fabrika atıkları
  • Gübrelerdeki azotlu ve fosforlu bileşikler.
  • Ağır metaller.
  • Çeşitli insan kaynaklı alüvyonlar.

Su kirliliğinin çevreye etkileri nelerdir?

Zehirli suların doğada serbest halde dolaşması, toprağı zehirler ve özellikle yeraltı sularını kirletir. Toprağın zarar görmesi, bölgedeki canlıların yaşamlarını tehdit eder. Zararlı bitkiler dolayısı ile tarımsal faaliyetlerde kalite azalır ve doğada yaşayan canlıların beslenmelerinde sorun yaşanır.

Su kıtlığına neden olan etkenler?

Değerli su kaynaklarını kurtarmak için çalışılacak önemli dört alan:

  1. Tarım. Global ve yerel ölçekte temiz su kaynaklarının yüzde 70’i tarımsal sulamada kullanılmaktadır. …
  2. İklim değişikliği. İklim değişikliğinin bir sonucu olarak su kıtlığının artması beklenmektedir. …
  3. Gıda kaybı ve israfı …
  4. Gıda sistemleri.

2 Oca 2021

Su kıtlığının nedenleri nelerdir?

Bilinçsiz tarımsal sulama, kirlilik ve nüfus artışı su kıtlığının başlıca nedenleri arasında gösteriliyor. Dünyanın erişilebilir tatlı sularının yüzde 70’i tarımda kullanılırken, verimsizlik ve yanlış tarım yöntemleri nedeniyle kullanılan suyun yüzde 60’ı israf ediliyor.

Su kirliliği nedir su kirliliğine sebep olan etkenler nelerdir?

Kimyasal olarak arıtılmış içme suları Gıda işleme atıkları Böcek ilaçları ve bitki ilaçları Petrol hidrokarbonları, benzin, dizel yakıt, jet yakıtı, fuel oil ve motor yağı

Hava kirliliği sonucu ne olur?

Hava kirliliği öldürür; kişilerin amfizem, astım ve bronşit, kanser gibi hastalıklara yakalanmasını kolaylaştırır; akciğer kanserine yol açabilir. Hava kirliliğine bağlı olarak boğaz tahrişi, göz yaşarması ve baş ağrısı gibi belirtiler sık görülebilir.

Suda hangi zararlı maddeler bulunabilir?

Suda sağlığa zararlı kimyasal maddeler bulunmamalıdır. Bazı kimyasal maddeler zehirli etki yapabilir; arsenik, kadmiyum, krom, selenyum, kurşun, cıva gibi. Bunun yanında baryum, nitrat, florür, radyoaktif maddeler, amonyum, klorür gibi maddeler sınır değerlerinin üzerinde sağlığa olumsuz etkileri olan maddelerdir.

Su kirliliğine neden olan etkenler madde madde?

Kanalizasyon suları, fabrika atıkları ile havayı kirleten etkenlerin yağmur ve yüzey akışlarıyla taşınması, tarımsal faaliyetler sonucu oluşan pestisit ve gübre gibi kimyasal atıklar, su kirliliğini neden olan başlıca etkenlerdir.

Denizlerin kirlenmesi hayvanları nasıl etkiler?

Bu yağ tabakaları denizin yüzeyi kaplar ve ekosistemin bozulmasına sebep olur. Deniz kirlilikleri denizlerdeki doğal yaşamı oldukça kötü bir şekilde etkilemektedir. Buna örnek verecek olursak bir yosun denizlerin kirlenmesi nedeni ile ölürse o yosunu yiyerek beslenen balık da bundan olumsuz olarak etkilenir.

Su kirliliğin çevre sağlığı ve insan sağlığı üzerine etkileri nelerdir?

Su kirliliği insanlar ve hayvanlarda kanseri tetikleyerek kanser gelişiminin bir veya daha fazla evresini hızlandırabilir. Suyun içinde bulunan DDT ve PCB kanserojen maddelerdir. Günümüzde su kirliliğinin ciddi bir hızla artmasının en önemli nedenleri arasında artıma tesislerinin yeterli düzeyde olmaması gelmektedir.

Su kıtlığında ne olur?

Su kıtlığı ve kuraklık, yoksulluğu ve ekonomik büyümeyi, sağlığı ve refahı, cinsiyet eşitsizliğini ve çevreyi etkiler. Mahsuller tükenir, hayvanlar ölür, aileler gıda kıtlığı ve kıtlıkla karşı karşıya kalır, insanlar göçe zorlanır ve çatışmalar çıkar.

Su kıtlığı ne zaman olacak?

Projeksiyonlara göre şu an 1346 metreküp olan kişi başına düşen su miktarı, 2040 yılında 100 milyonluk nüfusla 1116 metreküpe düşecek ve ülkemiz su fakiri bir ülke olacak. Su miktarı düşüşü ve nüfus artışı bu şekilde sürerse de 2050’lerde 1069 metreküp ve aşağısı ile ‘kıtlık-kuraklık’ çeken bir ülke haline geleceğiz.

Ülkemizde su kıtlığına karşı neler yapılmalıdır?

Su sıkıntısına karşı köklü önlemler

  1. Rezervuarlara yatırım yapmak.
  2. Deniz suyunu arıtmak.
  3. Atık suyu arıtmak.
  4. Bireylerin daha az su tüketmesini sağlamak.
  5. Su saati takmak ve su fiyatını arttırmak.
  6. Su şirketlerinin sızıntıları durdurmasını sağlamak.
  7. Bölgeler arasında su aktarımı yapmak.