Sualtı Hekimliği hangi hastalıklara bakar?
Su altı hekimliği ne yapar?
Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Anabilim Dalı, dalışa uygunluk muayenelerini gerçekleştiren, dalışa bağlı hastalıkların tanı ve tedavisi, çeşitli hastalıklarda yardımcı tedavi olarak Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT) uygulayan uzmanlık dalıdır.
Su Altı Hekimliği hangi hastalıklara bakar?
Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Bölümü hangi hastalıklarla ilgilenir? HBOT ile tedavi edilen hastalıklar arasında, diyabet, kemik enfeksiyonları, damar tıkanıklıkları, yanık ve radyoterapi, yani ışın tedavisi, sonucu ortaya çıkan yaralar gibi iyileşmek için oksijene ihtiyaç duyulan hastalıklar yer almaktadır.
Hiperbarik oksijen tedavisi hangi hastalıklara iyi gelir?
HBOT hangi hastalıklarda kullanılır?
- Dekompresyon hastalığı (vurgun)
- Hava ve gaz embolisi.
- Karbonmonoksit, siyanid zehirlenmesi, akut duman inhalasyonu,
- Gazlı gangren.
- Yumuşak dokunun nekrotizan enfeksiyonları (derialtı, kas, fas, fasya)
- Crush yaralanmaları, kompartman sendromu ve diğer akut travmatik iskemiler.
Hiperbarik neye iyi gelir?
Hiperbarik Oksijen Tedavisi hipoksi nedeni ile ortaya çıkmış olan kapiller geçirgenliğin düzenlenerek ekstravasküler kompartmana sıvı geçişini önler. Venöz lenfatik dönüş artar. Crush, kompartman sendromu, reperfüzyon hasarı, beyin ödemi, yanık gibi olgularda Anti Ödem Etkiden yararlanılır.
Sualtı tedavisi nedir?
Sualtı hekimliği ve hiperbarik tıp bölümü tarafından uygulanan oksijen tedavilerine, Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT) adı verilir. Bu tedavinin amacı, hücre ve dokulara iletilen saf oksijen miktarının arttırılmasıdır. Bunun için bir ya da birkaç kişilik özedl basınç kabinlerinden yardım alınır.
Sualtı Hekimliği nerelerde var?
Sağlık Bakanlığı’na bağlı Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gaziantep Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Bodrum Devlet Hastanesi’nde de Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uzmanı hekimler görev yapmaktadır. Ülkemiz çapında yaklaşık 15 özel hiperbarik oksijen tedavi merkezi de hizmet vermektedir.
Sualtı Hekimliği hangi hastanelerde var?
Sağlık Bakanlığı’na bağlı Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gaziantep Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Bodrum Devlet Hastanesi‘nde de Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uzmanı hekimler görev yapmaktadır. Ülkemiz çapında yaklaşık 15 özel hiperbarik oksijen tedavi merkezi de hizmet vermektedir.
Oksijen tedavisi hangi hastalıklarda kullanilir?
Oksijen Tedavisi Hangi Hastalıklara Uygulanmaktadır
- Dekompresyon hastalığı (vurgun)
- Karbon monoksit, siyanid zehirlenmesi, akut duman inhalasyonu (Soba- şofben zehirlenmeleri)
- Gazlı gangren.
- Yumuşak dokunun nekrotizan enfeksiyonları (derialtı- kas- fasya)
Basınç odası hangi hastalıklara iyi gelir?
Hiperbarik Oksijen Tedavisi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Uygulanır?
- Ani işitme kaybı
- Osteonekroz.
- Radyasyon nekrozları
- Tutması şüpheli deri flepleri ve greftleri.
- Kronik Osteomyelit.
- Kafa kemikleri, sternum ve vertebraların akut osteomiyelitleri.
- Yara iyileşmesinin geciktiği durumlar (diyabetik ve non-diyabetik)
Hiperbarik oksijen tedavisine kimler giremez?
Akciğer ameliyatı geçirenler dikkatle ve gerektiğinde ileri radyolojik yöntemlerle değerlendirilir. Gebelik durumunda acil (hayati) tedavi gerektiren durumlarda hastaya Hiperbarik Oksijen Tedavisi uygulanabilir. Aktif kanser ve yaygın metastazlı hastalarda rutin tedaviler tercih edilmez.
Oksijen tedavisi uygularken nelere dikkat edilmeli?
- yükseltilir. Dikkat Edilecek Noktalar.
- 7.1. …
- bulundurulmalı, sarsılmadan ve düşürülmeden taşınmalıdır. …
- malzemeler (hood vb.) …
- Odada ısıtıcı, yünlü battaniye/ giysi bulunmamalı …
- 7.6.Tüpler, odadaki radyatör ya da ısıtıcılardan uzakta olmalı …
- 7.7.Hazne içinde 2/ 3 distile su bulunmalı …
- ucuna yağlı madde sürülmemelidir.
Hiperbarik oksijen tedavisi işe yarıyor mu?
Hiperbarik oksijen tedavisi (HBOT), özellikle erken evre avasküler nekroz saptanan hastalarda oksijenlenmeyi artırarak etkili olmaktadır. Erken evrede HBOT uygulanan hastaların %93’ünde hastalığın ilerlemesinin durduğu veya tamamen iyileşme sağlandığı bildirilmiştir.
Sualtı hekimi nasıl olunur?
Sualtı hekimliği ve hiperbarik tıp uzmanı unvanı almak için öncelikle tıp fakültelerinde verilen 6 senelik temel tıp eğitiminin başarılı bir şekilde tamamlanması gerekir. Ardından Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ile 3 senelik Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uzmanlık Eğitimi alınır.
Hiperbarik oksijen tedavisi hangi şehirlerde var?
Bugüne kadar Doğu Anadolu Bölgesinde Erzurum ve Van illerinde, çevre illerde ise Kayseri, Gaziantep ve Adana gibi illerde verilmekte olan Hiperbarik Oksijen Tedavisinin İlimizde de uygulanması için girişimlere başlanmış bu kapsamda Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Özellikli Planlama Gerektiren Sağlık Hizmetleri …
Hiperbarik oksijen tedavisini SGK karşılıyor mu?
Hiperbarik oksijen tedavisi giderleri, sosyal güvenlik kuruluşlarınca (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı) karşılanmaktadır.