Sudur teorisi ne demek?

Sudur teorisinin amacı nedir?

Sudur teorisinde, kainattaki her şeyin Tanrı’nın varlığından taştığı ve her şeyin özünün bir olduğu savunulur. Plotinus ”birden bir çıkar” önermesiyle sudur teorisini ortaya atan ilk düşünür olmuştur. Ancak Aristoteles’in Metafizik adlı kitabında öne sürdüğü fikirler de bu teorinin gelişmesinde etkili olmuştur.

Südur teorisi kimin?

İbn Sînâ, her biri, aynı zamanda sebeplik teorisinin özelliklerinden olan bu ilkelere dayalı olarak sudûr teorisini ortaya koyar. Böylece İbn Sînâ, kendisinden önceki Yeni-Eflâtuncu filozofların ve Fârâbî’nin (ö. 339/950) sudûr şemalarına nispetle sebeplikle irtibatı daha belirgin bir sudûr açıklaması sunar.

Sudur etmek ne demek?

Sudur kelimesi Türkçe’de “çıkma, öne çıkma, ileri gitme, bir kaynaktan kaynama, türeme, yayılma, (ferman) yayımlanma” anlamına gelir. Arapça ṣdr kökünden gelen ṣudūr صدور z “çıkma, öne çıkma, ileri gitme, bir kaynaktan kaynama, türeme, yayılma, (ferman) yayımlanma” sözcüğünden alıntıdır.

Sudur teorisi nedir makale?

Sudur teorisi, bu filozoflarca anlaşıldığı şekliyle iki esas prensibe dayanır. Birinci- si; öz ve varlık meselesini içeren mümkün varlık vevacip varlık arasındaki ayırımdır. İkinci olarak, vacip varlıktan mümkün varlığın oluşa gelişi ya da vacip varlıkla mümkün varlık arasındaki ilişki sorunudur.

Fârâbî evrendeki varlıkların meydana gelişini hangi teori ile açıklamıştır?

Tanrı’nın âlem ve âlemdeki çokluk ile bağlantısını sudûr teorisi ile çözme yoluna giden Fârâbî, bu teoriyle, ezeli olanla sonradan olan, değişmeyenle değişikliğe uğrayan, bir ve mutlak olanla çok ve mümkün varlıklar arasındaki ilişkiyi belirlemek, böylece bütün kâinatı hiyerarşik bir sistem içinde yorumlamak istemiştir …

Sudur sadır ne demek?

(ﺻﺪﻭﺭ) i. (Ar. ṣudūr) Meydana gelme, ortaya çıkma, sâdır olma. ѻ Sudur etmek (eylemek): 1. Meydana gelmek, hâsıl olmak, ortaya çıkmak, sâdır olmak: Mazhar-ı feyz-i ilâhî olmayan câhil kalır / Tab’-ı câhilden sudûr etmez makāl-i dil-küşâ (Rûhî-i Bağdâdî).

Yoktan yaratma teorisi nedir?

Her şeyin sudan yaratıldığı bunlardan biridir. Filozoflar yoktan yaratmanın açıklanabilir ve tutarlı bir teori olmadığı görüşündedirler. Onlara göre alem, varlığın kendisi zorunlu varlık olan Allah’tan sudur etmesiyle meydana gelmiştir. Bu durumda filozoflara göre alem kadimdir.

15 17 yüzyıl felsefesi nedir?

15-17. yüzyıl felsefesi, bir önceki dönemin düşünsel yapısından kopuşun başladığı ancak hâlâ izlerinin görüldüğü geçiş dönemidir. Skolastik felsefe, Hristiyan inancı öğretilerini akılla anlaşılır kılma çabasının sonucudur. Skolastik felsefede teoloji egemendir.

Sudur teorisi kimin?

Yaratılış teorileri arasındaki yerini Helenistik dönemde alan Sudûr nazariyesi, Yeni Platoncu akımın kurucusu Plotinos’un geliştirdiği bir teoridir. Plotinos’a göre evren, varlığa kaynaklık eden Tanrı’dan Nous (Zekâ)’un taşması ve aşağıya doğru gitgide somutlaşarak çeşitli katmanlar meydana getirmesiyle meydana gelir.

15 ve 17 yüzyıl felsefesi nedir?

1517. yüzyıl felsefesi, bir önceki dönemin düşünsel yapısından kopuşun başladığı ancak hâlâ izlerinin görüldüğü geçiş dönemidir. Skolastik felsefe, Hristiyan inancı öğretilerini akılla anlaşılır kılma çabasının sonucudur. Skolastik felsefede teoloji egemendir.

Sudur ne demek?

Kelime anlamı itibarıyla “doğmak, meydana çıkmak, sâdır olmak, zuhur etmek” (Kaya, 2009: 467) anlamına gelen sudûr (emanation-feyz-türüm) kelimesi, felsefî bir terim olarak ise, “bütün türemiş veya ikincil şeylerin temel ya da ilksel olan bir şeyden çıkmaları, varlığa gelmeleri işlemi ya da süreci”ni (Cevizci, 2013: …

Sudur ne demek Osmanlıca?

sudur / sudûr / صدور / صُدُورْ Olma, meydana gelme. Sâdır olma.

Dehriyye nedir?

“Mutlak zaman” anlamına gelen dehr kelimesine nisbeti sebebiyle bu isimle anılan ve İslâm dünyasında genel olarak ateist ve materyalist düşünce akımlarını temsil eden dehriyye, belirgin şahsiyetlerin oluşturduğu bir felsefî akımı ifade etmesi yanında çeşitli felsefe akımlarındaki inkârcı tezlerin de ortak adıdır.

Ontoloji ne anlama gelmektedir?

Ontoloji ya da varlık felsefesi ya da varlıkbilim, temel sorunu varlık olan felsefi disiplin. Varlık ya da varoluş ile bunların temel kategorilerinin araştırılmasıdır.

Işraki düşünce nedir?

İşrâkıyye terimi, İslâm düşünce tarihinde bilginin kaynağı olarak akıl yürütmeyi (istidlâl) temel alan rasyonalist Meşşâî felsefeye karşı mistik tecrübe ve sezgiye (keşf, zevk, hads) dayanan teosofik düşünce sisteminin adıdır. İşrâkıyyûn da bu düşünceyi izleyenlerin oluşturduğu akımı ifade etmektedir.