Süheyla kavunu nedir?
Süheyla kavunu nerede yetişir?
sadece bafra’da yetişen lezzeti yanında diğer kavunların haltettiği kavunmuş.muş diyorum çünkü henüz tatmadım. zaten daha bu yılın süheylaları olmamış. teknik olarak diğer türlere göre çok dayanıksız çabuk bozulan ve daha tatlı tip olarak olmamış kavunla kabak arası görünümde bir şey.
Süreyya kavunu nedir?
Samsun’un Bafra ilçesinde yetiştirilen, kendine has kokusu, tadı ve rengiyle yurt içi ve yurt dışından önemli ölçüde talep edilen Süreyya kavununda hava sıcaklıklarındaki artış nedeniyle hasat erken başladı. Bafra ilçesinde yaklaşık 5 bin dekar alanda üretilen Süreyya kavunu tezgahlardaki yerini aldı.
Karadeniz’de Kavun Yetişir mi?
Türkiye kavun üretim haritasına göre kavun ülkemizde 4 bölgede yetiştirilmektedir. Bu bölgeler Karadeniz, İç Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesidir.
1 kavun fidesi kaç kavun verir?
Bitki üzerinde 2- 6 adet meyve meydana gelebilir. Olgunlaşma süresi 90–130 gündür. Kavun tohumunun çimlenebilmesi için toprak sıcaklık isteği en az 15.5 ºC, optimum 24–35 ºC, maksimum 38 ºC dir.
Kavun hangi şartlarda yetişir?
Kavun, sıcak ve ılık bir iklim bitkisidir. Uzun yetişme süresi boyunca güneşli, sıcak ve kuru bir hava ile yeterli toprak nemi ister. Bu nedenle diğer yazlık sebzelerde olduğu gibi ilkbaharda soğuk tehlikesi kalktıktan sonra toprak ısısının 15°C’nin üzerine çıktığı zaman tohum ekimi yapılmalıdır.
1 dönüm tarladan kaç kilo kavun çıkar?
Normal şartlarda 1 dönümde 2 ton kavun elde ediliyor. Ama bu sistemle 1 dönümde 5 ton kavun elde ediyorum. 10 dönüm tarladan 50 ton kavun elde etmeyi hedefliyorum. Toprağa ekilen kavunun hasadı 4-5 ayda oluyor, bu sistemle 100 günde hasat yapıyoruz.
Kavun kaç günde meyve verir?
Bu yöntem, bitkinin besinlerini daha az sayıda meyveye aktarmasını sağlar; bu şekilde daha büyük ve daha tatlı meyve verir. Tohumdan kavun yetiştirdiğimizde, kavun hasadı için ortalama 100 ila 130 gün gerekir. Kavun çeşitlerinin çoğu dikim işleminden 78-90 gün sonra hasat edilmeye hazırdır.
En iyi kavun nasıl yetiştirilir?
Kavun sıcak ve kuru bir havayı sever. Soğuklarda kavun üretimi yapılamaz ancak yaz aylarında 15 dereceleri geçen ideal 25 derecede kavun üretimi yapılabilir. Toprağının ise PH değeri 6 ve 6.7 arasında olmalıdır. Tınlı ve kumlu topraklar tercih edilmeli ve bol sulanmalıdır.
Kavun fidesi suyu sever mi?
Her canlı gibi kavunun da suya ihtiyacı vardır. Ancak sulamada aşırıya kaçmamak gerekir. İri ve kaliteli meyve alabilmek için, bitkilerde uç alma ve meyve seyreltmesi yapılmalıdır. Sürgün uçlarının koparılması, bitkinin yeşil aksamının gelişimini durdurduğu için faydalıdır.
1 dönüm kavun ne kadar kazandırır?
Normal şartlarda 1 dönümde 2 ton kavun elde ediliyor. Ama bu sistemle 1 dönümde 5 ton kavun elde ediyorum. 10 dönüm tarladan 50 ton kavun elde etmeyi hedefliyorum. Toprağa ekilen kavunun hasadı 4-5 ayda oluyor, bu sistemle 100 günde hasat yapıyoruz. Tarlada şu an toptan fiyatı ise 2 ila 2,5 lira arasında değişiyor.”
1 dönümden ne kadar kavun çıkar?
Bir dekarda 1000 – 1200 kavun bitkisi olmalıdır. Mibzerle ekimde sıra üzeri sık tutulur. Sonra da sıra üzeri 40 – 60 cm de bir bitki olacak şekilde seyreltilir. Kavunun doğrudan ekimi yapılabildiği gibi fideden de dikilebilir.
Kavun çok su ister mi?
Kavun bitkisi büyüme ve meyvelerin olgunlaşma zamanlarında bol suya ihtiyaç duyarlar. Kavunun yatay kökleri hafif topraklarda 20-25 cm derinlikte yayıldığından bu tip topraklar daha sık sulanmalı ve her sulamada kök derinliğine inilmelidir.
Türkiyenin en iyi kavunu nerede yetişir?
Ülkemizde kavun en çok Ege Bölgesi’nde yetişir. Manisa ve Kırkağaç bölgesinde yetişen Kırkağaç kavunu dünyanın dört bir yanına ihraç edilmektedir. Manisa dışında; Ankara, Diyarbakır, Konya ve Balıkesir illerinde de kavun yetişir.
Kavun kaç günde bir sulanır?
Kavunun yatay kökleri hafif topraklarda 20-25 cm derinlikte yayıldığından bu tip topraklar daha sık sulanmalı ve her sulamada kök derinliğine inilmelidir. Toprak sıcaklığını korumak için çimlenmeden çiçeklenmeye hatta ilk meyve tutumuna kadar sulamadan kaçınılmalı 10–15 günde bir sulama yapılır.
Kavun hangi aralıklarla sulanır?
Kavun‘unuzu ilk sulama sonrasında yapacağınız sulamalar çok önemlidir. İkinci sulamayı yapmak için kavunun su ihtiyacı belirtileri göstermediği sürece yapmayın. Meyveler yumurta büyüklüğüne geldiğinde 2. sulamayı da yapabilirsiniz. 3. sulama ise ilk sulamadan bir hafta sonra yapılmalıdır.