Sulama teknikleri nelerdir?

Sulama yöntemleri nelerdir?

Sulama Sistemleri (Yazar: Dr. Sami Süzer)

  • Tarımda Sulama : Tarımda sulama, bitkinin ihtiyaç duyduğu ve yağışlarla karşılanamayan suyun toprakta bitkinin kök bölgesine gereken yer ve zamanda verilmesidir. …
  • 3.Yağmurlama Sulama Yöntemi: …
  • Mini-spring Yöntemi: …
  • Toprak Altı Sulama Yöntemi: …
  • Damla Sulama Yöntemi:

Sulama yöntemleri kaça ayrılır?

Sulama yöntemleri iki büyük guruba ayrılır. Bunlar, Yüzey Sulama Yöntemleri ve Basınçlı Sulama yöntemleridir.

Geleneksel sulama yöntemleri nelerdir?

Yüzey Sulama Yöntemleri

  • Karık Sulama Yöntemi. Suyun akıtılması esasına dayanır. …
  • Tava Sulama Yöntemi. Tava sulama yönteminde, sulanacak tarla parselinde etrafı toprak seddelerle çevrilmiş eğimsiz tavalar oluşturulur. …
  • Uzun Tava (border) Sulama Yöntemi. …
  • Damlatıcılar.

15 Nis 2019

Yüzey sulama sistemleri nedir?

Yüzey sulama yöntemlerinde su, arazi yüzeyinde belirli bir eğim doğrultusunda yerçekiminin etkisi ile ilerlerken bir yandan da infiltrasyonla toprak içerisine sızar ve istenen miktarda sulama suyu bitki kök bölgesinde depolanır.

Tarımda sulama yöntemleri nelerdir?

Sulama metodu olarak %92 oranında salma sulama, %8 oranında yağmurlama, %1 oranında da damla sulama yöntemi kullanılmaktadır. Tarımsal sulamalarda su, toprağa değişik yöntem ve sistemlerle verilebilir.

Modern sulama yöntemleri nelerdir?

Tasarruflu modern sulama; damlama yöntemi, yağmurlama yöntemi, mikro yağmurlama yöntemi ve sızdırma yöntemi olarak dört tercih sunuyor. Çiftçilerin arazi yapısı, üretilen bitki yapısı ve su kaynağına yakınlığı ile seçebileceği opsiyonlar, gübre ve su tüketimini azaltıyor.

Tarımda sulama sistemleri nelerdir?

Sulama metodu olarak %92 oranında salma sulama, %8 oranında yağmurlama, %1 oranında da damla sulama yöntemi kullanılmaktadır. Tarımsal sulamalarda su, toprağa değişik yöntem ve sistemlerle verilebilir.

Tarımda sulama nasıl olmalı?

Sulama sistemi olarak kök bölgesine suyu ileten teknikler kullanılmalı. Damla sulama sistemi veya yağmurlama sulama sistemi tercih edilmelidir. Salma sulama organik tarımda kullanılmaz. • Sızdırma sulama (karık sulama) sistemi ise KSK kuruluşunun iznine bağlı olarak kullanılabilir. Makine kullanımı azaltılmalıdır.

Tarımda kullanılan en tasarruflu sulama yöntemi hangisidir ve nasıl yapılır?

Damla sulama yöntemi diğer yöntemlere oranla daha fazla su tasarrufu ile daha yüksek verim ve kalite sağlayan, toprak ve su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliğini sağlayan, gübrenin sulama suyu ile birlikte uygulanmasına imkan veren, daha az enerji kullanan, diğer yöntemlerin uygulanamayacağı koşullarda …

Modern basınçlı sulama nedir?

Kaynağından alınan suyun tarla içine dağıtılması amacıyla; damla, yağmurlama veya mikro yağmurlama sulama sistemleri kurulmasına yönelik olarak sunulan kredilerimizdir.

Yağmurlama sulama hangi bitkilerde kullanılır?

Yağmurlama sulama yöntemi, yapraklarının ıslanmasından kaynaklanan hastalıklara duyarlı bitkiler dışındaki tüm bitkilerin sulanmasında kullanılabilir.

Tarımda kullanılan sulama yöntemleri nelerdir?

Sulama metodu olarak %92 oranında salma sulama, %8 oranında yağmurlama, %1 oranında da damla sulama yöntemi kullanılmaktadır. Tarımsal sulamalarda su, toprağa değişik yöntem ve sistemlerle verilebilir.

Tarımda su tasarrufu nasıl sağlanır?

Sürdürülebilirliğin sağlanması için şu hususların dikkate alınması gerekir: • Su israfının önlenerek suyun korunması, • Sulama sistemlerinin etkinliğinin arttırılması, • Su kalitesinin arttırılması • Yüzey suyu kullanım miktarının toprak ve ürün tipi ile sulama yönteminin gerektirdiği miktar ile sınırlandırılması, • …

Basınçlı sulama sistemi nedir?

Basınçlı sulama sistemlerinde ise suyun yolculuğu kapalı boru içerisinde ve basınçla gerçekleşir. Suyun tarla içi dağıtımında yağmurlama veya damla sulama dediğimiz teknik kullanılır. Bunun için damlatıcıların yer aldığı boru içerisinde en az 0,5 atülük basınca ihtiyaç duyulmaktadır.

Basınçlı sulama yöntemi nedir?

Yağmurlama Sulama Yöntemi Kaynaktan bir pompa aracılığı ile alınan su, kapalı boru hatları içerisinde basınçlı olarak sulama alanına kadar iletilir. Alanda belirli aralıklarla yerleştirilmiş yağmurlama başlıkları aracılığı ile önce atmosfere verilir.