Sulh hukuk mahkemeleri ne tür davalara bakar?

Sulh hukuk mahkemesinin hangi kararları kesindir?

Kural olarak sulh hukuk mahkemesi kararlarına karşı verilen istinaf kararları kesindir ve bu kararlara karşı temyiz yoluna başvurulamaz. Ancak kira ilişkisinden doğan uyuşmazlıklar için miktar ve değeri 2021 yılı için 78.630 TL’yi aşması halinde temyiz kanun yoluna başvurulabilir.

Asliye sulh mahkemesi neye bakar?

Asliye hukuk mahkemesi ve sulh hukuk mahkemesi özel hukuk uyuşmazlıklarına bakmakla görevli temel iki mahkemedir. Genel mahkemelerden olan asliye hukuk mahkemesinin görevi asıl, sulh hukuk mahkemesinin görevi ise istisnadır.

Sulh hukuk ne yapar?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre sulh hukuk mahkemesinin görevli olduğu davalar şu şekildedir; Kira sözleşmesine dayanan davalarda görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir. Taşınır ve taşınmaz mal veya hakkın paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin davalarda görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir.

Mahkeme türleri nelerdir?

Adli Yargı Mahkemeleri

  • Hukuk Mahkemeleri.
  • Ceza Mahkemeleri.
  • Bölge İdare Mahkemeleri.
  • İdare Mahkemeleri.
  • Vergi Mahkemeleri.
  • Askeri Ceza Yargısı Mahkemeleri.
  • Anayasa Mahkemesi.
  • Danıştay.

Sulh hukuk kararları kesin mi?

Kural olarak sulh hukuk mahkemesi kararları ile ilgili verilen istinaf mahkemesi kararları kesin olup bu kararlar aleyhine temyiz kanun yoluna başvurulamaz.

Sulh hukuk mahkemeleri kaldırıldı mı?

Türk hukuk sisteminde ilk derece karar organı olarak kabul edilen Sulh Ceza Mahkemeleri 2014 yılının Haziran ayında kaldırıldı. Bu kaldırma işlemi sonucunda karışıklığın önlenmesi istendi. Bu nedenle bu mahkemenin görev alanına giren tüm dosyalar bir ay içinde Asliye Ceza Mahkemeleri‘ne devredildi.

Asliye ve sulh ne demek?

Asliye hukuk mahkemesi ve sulh hukuk mahkemesi özel hukuk uyuşmazlıklarına bakmakla görevli temel iki mahkemedir. Genel mahkemelerden olan asliye hukuk mahkemesinin görevi asıl, sulh hukuk mahkemesinin görevi ise istisnadır.

Asliye ticaret mahkemesi hangi davalara bakar?

Aksine hüküm bulunmadıkça, dava olunan şeyin değerine veya tutarına bakılmaksızın tüm ticari davalar ile ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işlerine bakmakla görevli mahkeme asliye ticaret mahkemeleridir. (TTK md.5).

Sulh ceza mahkemesinin görevleri nelerdir?

Sulh ceza hakimliği, diğer bir deyişle sulh ceza mahkemesi, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre yapılan bazı soruşturma işlemleri ile bu işlemlere yapılan itirazlar ve idari nitelikte bazı işlemlere (Örn, idari para cezasına itiraz) itirazları inceleyen bir hakimlik/mahkeme olarak görev yapmaktadır.

Mahkemelerin görevleri nelerdir?

Mahkemelerin görevi kanunla düzenlenmiş olup, görev kuralları, kamu düzenine ilişkindir ve temyiz dahil, yargılamanın her aşamasında resen olup, görev kuralları, kamu düzenine ilişkindir ve temyiz dahil, yargılamanın her aşamasında resen dikkate alınır, İhtisas Mahkemeleri ile diğer hukuk mahkemeleri arasındaki ilişki, …

Mahkeme türleri kaça ayrılır?

Kendi İçerisinde; Hukuk Mahkemeleri ve Ceza Mahkemeleri olarak iki kısma ayrılırlar. Hukuk Mahkemeleri: Sulh Hukuk, Asliye Hukuk ve Özel Kanunla Kurulan Hukuk Mahkemelerinden meydana gelir. Özel Kanunla Kurulan Hukuk Mahkemeleri ise; Ticaret, İş, İcra, Aile ve Kadastro Mahkemeleri şeklinde ayrılırlar.

Ne tür mahkemeler vardır?

Buna göre Türk yargı sistemi; adli yargı (ilk derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay), idari yargı (ilk derece mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay), anayasa yargısı (Anayasa Mahkemesi) ve uyuşmazlık yargısı (Uyuşmazlık Mahkemesi) olarak kollara ayrılmaktadır.

Sulh hukuk mahkemesi kararları ne zaman kesinleşir?

Sulh Hukuk Mahkemelerinde tebliğden itibaren 8 gün, İcra Hukuk Mahkemelerinde kararın öğrenilmesinden (tebliğ veya tefhimden) itibaren 10 gün, İş Mahkemelerinde kararın öğrenilmesinden (tebliğ veya tefhimden) itibaren 8 gündür.

Sulh Hukuk Mahkemesinde savcı olur mu?

Sulh ceza hâkimlikleri soruşturma aşamasında sadece tutuklamaya sevk durumunda şüphelinin sorgusu için duruşma yapar. Sorgu duruşmalarında Cumhuriyet savcısı bulunmaz. Sulh ceza hâkimlikleri tek hâkimlidir.

Sulh Hukuk mahkemesi mi Hakimliği mi?

Sulh hukuk mahkemeleri, tek hakimli olup her yargı çevresinde (adliyede) kurulması gereken mahkemelerdendir.