Süne ve Kımıl nedir?
Süne hastalığı nedir?
Sünenin buğdayın teknolojik kalitesini bozmasının nedeni, bu zararlının buğdayı emerek beslenirken taneye bıraktığı enzim aktivitesine sahip sindirim salgısıdır. Bu enzim, gluten proteinlerini parçalayarak, buğday kalitesinin önemli düzeyde düşmesine yol açmaktadır.
Kımıl neye zarar veren bir böcektir?
Kımıl (Aelia rostrata), insanlığın hububat tarımına başladığı ilk bilenemez çağlardan beri en büyük zararı buğday ve diğer hububat ekili tarlalarda var olan ürünler bağlamında insanlığın emeğine ve geleceğine zarar vererek varlığını sürdürebilen bir tür küçük zararlı böcektir.
Süne ne işe yarar?
Sokucu emici bir ağız yapısına sahiptir. Sünenin zararı nasıldır? Tahılları erken dönemde sapından sokup içindeki özsuyu emerek tahılda başak oluşmasını engeller buna “Göbekkurusu” veya “Kurtboğazı” zararı adını veriyoruz. Daha ileriki dönemlerde sokup emme sonucu ise “Akbaşak” zararı oluşmaktadır.
Kımıl zararlısı kimdir?
Kımıl Zararlısı: Kendine acır sürekli, şanssızlığından dem vurur, feleğin tokadını yemiştir, doğuştan gariptir, ‘ona kim acısın’dır, ama o acımasızdır, acımak ya da merhametle, gülmeyi, makaraları koyvermeyi karıştırır sık sık.
Süne böceği nasıl yok edilir?
Süne mücadelesi devlet tarafından yürütülüyor ve %60’a ulaşan 2. dönem nimflere karşı ilaçlama yapılıyor. Nimf yoğunluğu 10 ve üzeri olduğunda ilaçlama gerekiyor. Ancak doğal düşmanlar aktifse ilaçlamaya gerek görülmeyebiliyor.
Süne mücadelesi ne zaman başlar?
Süne mücadelesine 2. dönem nimfler görüldüğünde başlanması ve 4. dönem nimfler görülünceye kadar devam edilmesi mücadele zamanı yönünden temel kriterdir. Bu süre yaklaşık 15 gündür. Ancak belirlenen bu süre içerisinde bitirilemediği takdirde 4. ve 5. nimf dönemlerinde de mücadeleye devam edilebilir.
Kımıl uçar mı?
Yaşayışı: Kımıl ergini yaz sonundan ilkbahara kadar geçn süreyi kışlak denilen dağ ve tepelerde, çam, meşe, geven, kirpi otu gibi bitkilerin dökülmüş yaprakları altında ve arasında geçirir. İlkbaharda ısınan hava ile birlikte kışlaklarından uçarak toplu halde ekili alanlara inerler.
Buğday böceği nedir?
Bilimsel adı Eurygaster spp. olan süne böceği, özellikle tahıllara zarar vermesi ile tanınıyor. Sokucu emici ağız yapısına sahip olan, hemen hemen 1 cm boylarındaki zararlı toprak renginde ve yassı vücutta görülüyor.
Süne ilacı ne zaman atılır?
Süne mücadelesine 2. dönem nimfler görüldüğünde başlanması ve 4. dönem nimfler görülünceye kadar devam edilmesi mücadele zamanı yönünden temel kriterdir. Bu süre yaklaşık 15 gündür. Ancak belirlenen bu süre içerisinde bitirilemediği takdirde 4. ve 5. nimf dönemlerinde de mücadeleye devam edilebilir.
Buğday biti nasıl yok edilir?
Evdeki tahıl bitleri çok rahatsız edicidir, bu nedenle onlarla savaşmanın en iyi yolu, içinde yaşadıkları ürünleri atmaktır. Ancak buzdolabında saklayarak saklamayı deneyebilirsiniz. Soğutmada larvalar 30 gün sonra ve yumurtalar 19 gün sonra ölür, bu yüzden zor olabilir ama gerçekten işe yarıyor.
Haşerelerden nasıl kurtulurum?
Suyla karıştırılmış vanilya özütü, lavanta, limon suyu, serpilmiş tarçın ve nane, evdeki böceklerden kurtulmanın yolları arasındadır. Kullanacağınız yere zarar vermeyeceğini kontrol ettikten sonra suyla karıştırılmış beyaz sirkeyi de sprey şeklinde sıkabilirsiniz.
En etkili böcek ilacı hangisi?
Chrysamed – İnsektisit Genel Böcek İlacı Tavsiye edeceğim en favori böcek ilaçları ise İnsektisit genel böcek ilacı. Sivrisinek, karasinek, kene, akrep kısacası aklınıza gelen tüm böcek ve haşerelerde etili harika bir ilaç. Hem öldürme hem uzaklaştırma özelliğine sahip ve 3 aya kadar etkili.
Süne ilaçlaması ne zaman yapılır?
Süne mücadelesi günün sakin zamanlarında yapılır. Bunun için yer aletleri ile yapacağınız ilaçlamayı sabah 4- 10 öğleden sonra 15- 18 saatlerinde uygulayınız.
Süne böceği nasıl?
Bilimsel adı Eurygaster spp. olan süne böceği, özellikle tahıllara zarar vermesi ile tanınıyor. Sokucu emici ağız yapısına sahip olan, hemen hemen 1 cm boylarındaki zararlı toprak renginde ve yassı vücutta görülüyor. … Bu böcekler familyaları gereği pis bir koku salgılıyor.
Buğday biti neden olur?
İstila genellikle buğday ya da tahıl ürünleriyle birlikte taşındıklarında meydana gelir. Ayrıca tahılı taşımak için kullanılan araçlarda ya da tahılların depolandığı binalarda istila ortaya çıkabilir. Dişiler, tahılın içine tek bir yumurta bırakır. Larva ve pupa evreleri burada gerçekleşir.