Susam bitkisi türkiyede nerede yetişir?
Susam türkiyede nerede yetişir?
Türkiye’de en fazla susam üretimi yapılan iller sıralamasında ise ilk 3’ü Manisa, Antalya ve Adana oluşturmaktadır. Susamı ile ünlü olan Muğla ise ekim alanı olarak Türkiye’nin 5. şehridir.
Susam en çok hangi ilde yetişir 2021?
Geleneksel yöntemler ile organik sarı susamın yetiştiği tek yörenin Gökova Bölgesi olurken, ülke genelinde üretilen susam miktarında Antalya ve Manisa’dan sonra Muğla üçüncü sırada yer alıyor.
Susamın anavatanı neresi?
Susam, Pedeliaceae familyasına ait, (Sesamum indicum)Sesamum cinsinden anavatanı Afrika olan çiçekli bir bitki türüdür. Afrika’da çok sayıda vahşi akrabası vardır ve Hindistan’da ise daha az sayıdadır.
Susam nasıl bir ortamda yetişir?
Susam toprak isteği bakımından fazla seçici değildir, her toprak koşullarında yetiştirilebilirse de, en iyi şekilde kumlu-killi allüviyal topraklarda yetişir. Orta derecede ağır, humuslu topraklarda iyi gelişmesine karşın fazla killi ve kireçli ağır toprakları sevmez.
1 kg susam kaç kilo tahin?
Toptan satışlar 22- 23 kiloluk bidonlarla yapılıyor. 1 kilo 300 gram yerli susamdan 1 kilo tahin elde ediliyor. Değirmende günde yaklaşık 400 kilo tahin öğütülüyor. Yerli susamın kilosunu 17- 18 liradan satın alınıyor. Doğal tahinin kilosu piyasada 35- 40 lira arasında satılıyor.
1 kg susam ne kadar?
Simidin gelen zamlarla birlikte 3.5 TL’den satışa sunulmasının ardından simidin vazgeçilmezi susamdaki fiyat artışı da dikkat çekti. Yaklaşık yüzde 150’lik artışla kilosu 13 liradan 35 liraya kadar yükselen susam fiyatı fırıncı ve satıcıları kara kara düşündürüyor.
Susam en fazla nerede yetişir Türkiye?
SUSAM TARIMI Ülkemizde en çok Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde ekilir. Susam sıcak bölgelerde yetişir, bu bölgelerde yetişme döneminde aylık sıcaklık ortalaması 20 dereceden az olmaması gerekir.
Karadeniz’de susam yetişir mi?
Türkiye’de nemli iklimlerde yetişen Mısır Karadeniz ve Marmara bölgesinde sıklıkla yetiştirilmektedir.
Yerli susam nasıl anlaşılır?
Yerli susam fark etmek için dış kabuğun rengine bakabilirsiniz. Eğer dış kabuk koyu renkli ise, bu susam doğrudan yerli susam olduğu ve dünyaca ünlü, birçok ülkenin de Türkiye’den talep ettiği yerli susam tohumudur.
Susam su ister mi?
Susam su isteği aşırı olamayan bir bitkidir. Ancak yetiştirme sürecinde yapılacak düzenli sulamanın verimi arttıracağı bilinmektedir. Kıraç ve kışlak arazilerde ana ürün olarak susuz yetiştirilirse de, ikinci ürün ekilişlerinde mutlaka sulama yapılmalıdır.
Susam ekimi ne zaman yapılır?
Bu nedenle, susam tohumlarının ekimi için iyi bir toprak hazırlığı ve dolayısıyla iyi bir tohum yatağı gerekmektedir. Ana ürün ekilişleri nisan – mayıs ayı içinde; ikinci ürün ekilişleri ise, hububat hasadını takiben haziran ayı içinde veya temmuzun ilk haftasında yapılır.
1 ton susamdan ne kadar tahin çıkar?
1 ton susamdan 800 kilogram tahin çıkıyor.
Susam fiyatı kaç lira?
Simidin gelen zamlarla birlikte 3.5 TL’den satışa sunulmasının ardından simidin vazgeçilmezi susamdaki fiyat artışı da dikkat çekti. Yaklaşık yüzde 150’lik artışla kilosu 13 liradan 35 liraya kadar yükselen susam fiyatı fırıncı ve satıcıları kara kara düşündürüyor.
Susam fiyatları kaç lira?
Benzer Ürünler
- 500 gr Simitlik Susam. 157,95 TL.
- Bağdat 1 kg Susam Simitli… 76,73 TL.
- Bağdat 500 gr Simitlik Su… 32,00 TL.
- Astronut 500 gr Simitlik … 41,00 TL.
- Bağdat 600 gr Susam Simit… 44,90 TL.
En çok susam nerede yetişir?
Ülkemizde en çok Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde ekilir. Susam sıcak bölgelerde yetişir, bu bölgelerde yetişme döneminde aylık sıcaklık ortalaması 20 dereceden az olmaması gerekir. bitkisi ile ekim nöbetine girebilmesi susam tarımını daha cazip hale getirmektedir.