Sütçü İmam kimdir ve ne yapmıştır?

Sütçü İmam kimdir kısa özet?

Sütçü İmam kimdir? – Yeni Akit. Sütçü İmam, Uzunoluk hamamından çıkan kadınları rahatsız eden işgalci askerlere ilk kurşunu sıkarak Kahramanmaraş’ta kurtuluş mücadelesini başlatmıştır. Sütçü İmam, 1871 yılında Kahramanmaraş’da doğdu. Geçimini uzunoluk semtinde süt satarak sağlıyordu.

Sütçü İmam kimdir uzun hayatı?

Süt satarak da geçimini sağlayan İmama “Sütçü” lakabı verilmiştir. Sütçü İmam 1871 yılında Maraş’ın Fevzipaşa (Bektutiye) Mahallesinde dünyaya geldi. Babası Kireçcioğullarından Ömer Efendi, Annesi Tiyeklioğullarından Emine Hanımdır. Sütçü İmam Maraş kurtuluş mücadelesini başlatan sütçü, imam ve Türk halk kahramanıdır.

Sütçü İmam nerelerde mücadele etmiştir?

Maraş’ın düşman işgali karşısında ilk kurşunu sıkan Sütçü İmam, mücadelesiyle 99 yıldır gönüllerde yaşıyor. Maraş’ta milli mücadelenin timsali olan Sütçü İmam, Fevzipaşa (Bektutiye) Mahallesi’nde 1871’de dünyaya geldi.

Maraş’ta düşmana ilk kurşunu atan kişi kim?

Kentin işgal edildiği dönem 31 Ekim 1919’da düşmana ilk kurşunu sıkan Sütçü İmam, düşmanın kovulmasından sonra belediyede işe başladı ve Maraş Kalesi’ndeki topun idaresi de ona bırakıldı.

Sütçü imamın gerçek ismi nedir?

Sütçü İmam (asıl adı İmam, süt satarak geçimini sağladığı için “Sütçü” lakabı verilmiştir) (d. 1871, Kahramanmaraş – ö. 25 Kasım 1922), Maraş kurtuluş mücadelesini başlatan Türk direnişçi.

Sütçü İmam neden asıldı?

Abdülmecit halife olunca 101 pare top atmak için kaleye çıkan Sütçü İmam, barutun ateş alması neticesi vücudunda yanıklar meydana gelmiş, kaldırıldığı Alman Eğitim Hastanesinde 25 Kasım 1922’de hayatını kaybetmiştir. Çınarlı Camisi Mezarlığı’na defnedilen Sütçü İmam‘ın 3 kız bir erkek çocuğu bulunmaktadır.

Sütçü imamın gerçek adı nedir?

Türkkorur, bazı kaynaklarda dedesi Sütçü İmamın isminin Sütçü İmam Ali olarak yanlış anıldığına dikkat çekerek, “Sütçü İmamın asıl ismi İmam. Tabi o zamanlar daha Soyadı Kanunu yok. Kireççioğlu sülalesinden geldiği için ismi Kireççioğullarından İmam diye geçiyor.

Maraş kurtuluş mücadelesi esnasında hangi ülke ile mücadele etmiştir?

Maraş Muharebesi
Tarih 21 Ocak – 12 Şubat 1920 Bölge Maraş Sonuç Türk zaferi. Maraş‘ın kurtuluşu.
Taraflar
Kuvâ-yi Milliye Fransa Ermeni Lejyonu
Komutanlar ve liderler

Maraş’ın düşman işgalinden kurtulmasını öne çıkan kahramanımız kimdir?

Kentin işgal edildiği dönem 31 Ekim 1919’da düşmana ilk kurşunu sıkan Sütçü İmam, düşmanın kovulmasından sonra harpteki fedakarlıklarına mükafat olarak belediyede odacılık görevine alındı, Maraş Kalesi’ndeki topun idaresi de kendisine bırakıldı.

Maraş’ta Fransızlara müdahale eden kahramanımız kimdir?

Maraşta düşmana karşı ilk kurşunu atarak, Milli Mücadele’nin timsali olan ve 25 Kasım 1922’de hayatını kaybeden Sütçü İmam, aradan geçen 97 yıla rağmen gönüllerde yaşıyor.

Kahramanmaraş Sütçü İmam mezarı nerede?

Sütçü İmam Türbesi, Kahramanmaraş, TürkiyeSütçü İmam / Defnedildiği yer

Sütçü İmam ilk kurşunu neden attı?

Üyesi Cengiz Şavkılı, AA muhabirine, Fransız askerlerinin hamamdan çıkan Türk kadınlarının peçesini açmaya teşebbüs etmesi sonucu Sütçü İmam‘ın silahını ateşlemesiyle Maraş Milli Mücadelesi’nin başladığını söyledi.

Kurtuluş Savaşında düşmana ilk kurşunu kim sıktı?

Sütçü İmam (asıl adı İmam, süt satarak geçimini sağladığı için “Sütçü” lakabı verilmiştir) (d. 1871, Kahramanmaraş – ö. 25 Kasım 1922), Maraş kurtuluş mücadelesini başlatan Türk direnişçi. Maraş’ta Fransız-Ermeni askerlerine karşı ilk kurşunu atmıştır.

Sütçü İmam’ın hikayesi nedir?

31 ekim 1919 da, düşmana ilk kurşunu atıp Kahramanmaraş’taki Kurtuluş hareketini başlatan Sütçü İmam, düşmanın Maraş’tan kovulmasından sonra, harpteki fedakarlıklarına mükafat olarak Belediyeye odacı alınmıştır. Ayrıca bu vazifesi dışında kaledeki topun idaresi kendisine verilmişti.

Kahramanmaraş Fransız işgalinden ne zaman kurtuldu?

Fransız askerlerinin Kışlayı ateşe verdikleri haberini alan Arslan Bey, Maraş’ın düşman işgalinden kurtulduğunu anladı. 11 Şubat 1920 sabahında Maraş’ta Türk milleti büyük bir zafer kazandı.