T.C numaraları kaç ile başlar?
TC kimlik numarası 0 ile başlar mı?
Tc Kimlik Numarası aslında 9 haneden oluşmaktadır, son 2 hanesi de kontrol/doğrulama amaçlı eklenmiştir. Kimlik numarası 0 ile başlayamaz. İlk 9 rakam kullanılarak 10. hane, ilk 10 rakam kullanılarak da 11. hane elde edilmektedir.
T.C kimlik numarasındaki rakamlar neyi ifade ediyor?
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün uzun yıllardır yürüttüğü Mernis uygulamasının hayata geçmesiyle her vatandaşın nüfus cüzdanında bulunan bir numaradır. 28 Ekim 2000’de her Türk vatandaşına tek bir Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası verilerek uygulamaya alınmıştır.
TC kimlik numarasından önce ne vardı?
İl Nüfus Müdürlüğünden alınan bilgilere göre, halk arasında kimlik, kafa kağıdı, kafa koçanı, nüfus kağıdı, nüfus tezkeresi gibi adlarla da anılan nüfus cüzdanları, ülkemizde ilk kez günümüzden 132 yıl önce yapılan nüfus sayımından sonra ‘Aliye-i Osmaniye Tezkeresi’ adıyla kullanılmaya başlandı.
TC kimlik numarası nasıl hesaplanır?
TC Kimlik Numarasını, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilmiş 11 rakamdan oluşan kişiye özgü bir sayıdır. Üzerinde basit bir pariteyle hata bulma özelliği bulunmaktadır; ilk 10 rakamın toplamının birler basamağı, 11. rakamı vermektedir.
T.C kimlik no neye göre başlar?
11 hane bulunan kimlik numaramızdaki sayılar rastgele değildir. Asıl kimlik numaramız olan bölüm ilk 9 hanedir. Sonradan gelen 2 rakam ise bu 9 haneyi doğrulamak adına konulmuştur. Şöyle de bir ilginç bilgi verecek olursak kimlik numaraları “tek sayı” ile bitmez ve 0 ile başlamaz.
T.C kimlik no paylaşmak tehlikeli mi?
hiç bir riski yoktur.
TC kimlik numarası ile hangi bilgilere ulaşılır?
İnternet sitesinin sisteminde kayıtlı olan T.C. numarası ile kişinin adı, soyadı, doğum tarihi ve ikametgah adresi gibi bilgilere erişilebiliyor. Adres bilgileriyle de bir başka kurumun internet sitesinden nüfus cüzdanı bilgilerine, vergi numarasına, SSK veya Bağ-Kur numarası gibi bilgilere ulaşılabiliyor.
99 ile başlayan TC nedir?
Türkiye’de altı aydan fazla ikamet eden yabancı uyruklu kişilere T.C. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Yabancı Kimlik Numarası verilmektedir. Bu numara, ikamet tezkerenizi aldığınızda tarafınıza tahsis edilir ve kartınızın üzerinde 99 ile başlayan numaradır.
TC kimlik numarası ilk kime verildi?
Bonus: Mustafa Kemal Atatürk’ ün TC Kimlik numarası ‘0’ ile başlamayacağı için ‘1’ ile başlamıştır. İlk TC Kimlik Numarası olduğu için ‘100000001’ numarası verilmiştir. Doğrulama teknikleri ile 10. ve 11. rakamlar hesaplanarak bulunan ‘10000000146’ Atatürk’ün TC Kimlik numarası olarak kayıtlara geçmiştir.
T.C Kimlik No neye göre başlar?
11 hane bulunan kimlik numaramızdaki sayılar rastgele değildir. Asıl kimlik numaramız olan bölüm ilk 9 hanedir. Sonradan gelen 2 rakam ise bu 9 haneyi doğrulamak adına konulmuştur. Şöyle de bir ilginç bilgi verecek olursak kimlik numaraları “tek sayı” ile bitmez ve 0 ile başlamaz.
Kimlik numarası nerede yazar?
Yeni kimliklerde cüzdan no nerede yazar sorusunun cevabı için kimliğin ön yüzüne bakmak gerekir. Yeni kimlik kartlarında sıra no ve seri no peş peşe doğum tarihinin hemen altında ve fotoğrafın yanında bulunmaktadır. Yeni çipli kimlikte seri numarası bir harf iki rakam, bir harf ve beş rakam şeklinde düzenlenmiştir.
T.C. no ile kimlik bilgilerine nasıl ulaşılır?
TC kimlik No sorgulama ve kimlik bilgilerini öğrenmek için şu adımları takip edin; Öncelikle tarayıcınızdan https://tckimlik.nvi.gov.tr/Modul/TcKimlikNoDogrula bu linke giriş yapın. Ardından karşınıza çıkan sayfada T.C kimlik no doğrulama ve nüfus cüzdanı doğrulama işlemleri çıkmaktadır.
Kimlik kartı ön yüzünde hangi bilgiler bulunur?
Akıllı kimlik kartı ön yüz ve arka yüz olmak üzere iki yüzden oluşur. Akıllı kimlik kartının ön yüzünde T.C. numarası. ad ve soyadı, kişinin fotoğrafı, doğum tarihi, seri no, son geçerlilik tarihi, cinsiyet, uyruğu, kişinin imzası bulunur.
TC kimlik numarası ne zamandan beri var?
Türkiye’deki tüm vatandaşların nüfus kayıtlarının bilgisayar ortamında saklanmasını sağlayacak “Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi” (MERNİS) Projesi çerçevesinde, 28 Ekim 2000 tarihinde, nüfus kütüklerine kayıtlı, yaşayan ve hayatta olmayan yaklaşık 120 milyon kişiye T.C. Kimlik Numarası verilecek.
Sadece TC kimlik numarası ile ne yapılabilir?
T.C kimlik no ile yapılabilen işlemlerin bazıları şunlardır:
- e-Devlet hizmetlerinden faydalanma.
- ÖSYM, MEB, AÖL, AÖF gibi eğitim kurumlarından faydalanma.
- Vergi, ceza, ödemeler gibi sorgulama hizmetlerinden yararlanma.
- Üyelik, kayıt, hastane ve birçok özel kurumlarda işlem yapmaya yarar.
14 Ara 2021