Taftazani hangi Mezheptendir?
Mutavvel kimin?
Teftâzânî’nin Mutavvel adlı eseri, Osmanlı medreselerinde yüzyıllar boyunca belâgat öğretiminin temel kaynaklarından biri olarak kabul edilmiştir.
Şerhul makasıd kimin eseri?
Hem çağında hem de sonraki çağlarda geniş bir coğrafyada haklı bir ün elde eden Teftâzânî, özellikle kelâm alanında kazandığı şöhreti büyük oranda muhalled eseri Şerhu’l–Makâsıd‘a borçludur. Şerhu’l–Makâsıd, felsefi kelâm literatürünün ilk akla gelen örnekleri arasında yer alır.
Imam taftazani kimdir?
Teftazanî ya da tam adıyla Sadeddîn Messud b. Fahrüddîn Ömer b. Burhâneddîn Abdullâh el-Herevî el-Horâsânî et-Teftâzânî eş-Şâfiî (Arapça: التفتازاني) (d. 722/1322, Nesa – ö. 792/1390, Semarkand), 14. yüzyıl’da yaşamış Fars mutasavvıf ve İslam düşünürü.
Mutavvel ne demek?
mutavvel ne demek? (Tul. dan) Uzatılmış, uzun uzun.
Makasid kimin eseri?
14. yüzyıl âlimi Teftâzânî’nin kaleme almış olduğu el-Makâsıd, İslâm düşünce geleneği boyunca medreselerde kelâm alanında en çok okutulmuş kitaplar arasındadır. Eser, özellikle yine müellifin kaleme aldığı şerhiyle birlikte çokça istinsah edilmiş, yüzlerce âlim tarafından hâşiye çalışmalarına konu edilmiştir.
Makasıd ilmi nedir?
Ehl-i sünnet’in kelâm görüşlerini Eş’ariyye mezhebine göre ortaya koyan el-Maḳāṣıd ile bizzat müellifi tarafından yapılan şerhi kelâm ilmi tarihinde VIII. (XIV.) yüzyıldan itibaren başlayan, mütekaddimîn ve müteahhirînin görüşlerini bir araya getiren hacimli şerhler döneminin bir ürünüdür.
Telvih kimin eseri?
[10] Teftâzânî, Kitabü’t-Telvih (Sivas: Ziya Bey Kütüphanesi, 3996), 168b.
Akaid kimin eseri?
Şerhu’l-Akaid, Mâtürîdî âlim Ömer Nesefî’nin Akaid-i Nesefî adıyla bilinen meşhur akaid risalesine Eş’arî âlim Sa’düddin Taftâzânî tarafından yazılmış bir şerhtir.
Mutavvel gazel nedir?
15 beyitten uzun gazellere gazel-i mutavvel (=uzun gazel) adı verilir. Gazelde kafiye düzeni kasîdede olduğu gibidir: aa, xa, xa, xa, xa . . . Gazelin başlıca konusu “aşk”tır. Ancak farklı konularda yazılmış gazeller de vardır.
Makasıdı hamse nedir?
beş temel dinî gaye manasına makâsıd-ı hamse olarak isimlendirilen “dini, hayatı, aklı, nesli ve malı korumak” islâm hukuk felsefesinin ana sütunlarını oluşturur.
Mesaili ne demek?
(Tekili: Meş’al ve Meş’ale) Meşaleler.
Makasıd ilimler nedir?
Makâsıd kavramı, klasik usûlün sistematiği içerisinde ‘münasip vasfın’ taksimi bağlamında ortaya çıkmıştır. Gazâlî tarafından ise zaruriyyat, haciyyat ve tahsiniyyat adı altında üç başlıkta toplanmış, zaruriyyat kısmı da dinin, canın, neslin, aklın ve malın korunması şeklinde beş ana madde ile sınırlandırılmıştır.
Mekasiduş Şeria ne demek?
genelde dinin, özelde ibadetler ve hukuk alanındaki dinî hükümlerin gayeleri anlamında bir tabir.. kanun koyucunun hükümleri vaz” ederken, gözettiği ve he-deflediği, hikmet, hedef, gerekçe ve mânâlardır. hukuk felsefesine tekabul eder.
Tenkihu ne demek?
2. Tenkîhu‟l-Menât/طﺎﻧﻣﻟا ﺢﯾﻘﻧﺗ: Hüküm için illet olmaya elverişli vasfı, hükümle ilgili bulunan diğer vasıflar arasından seçerek belirlemektir/ortaya koymaktır.
Tenkihu l usul kimin?
Ali es-Sââtî (ö. 694 h./1294 m.). İbn Sââtî‟nin bu eseri, adından da anlaşılacağı gibi, Bezdevî‟nin usûlü ile Âmidî‟nin usûlünü bir araya getirmiştir. b. “Tenkîhu‟l-Usûl”, Sadruşşeria Ubeydullâh b. Mes‟ûd el-Hanefî (ö. 747 h./1346 m.).