Takas beyanının hukuki niteliği nedir?

Takas tek taraflı bir hukuki işlem midir?

Borçlar Kanununda takas tek taraflı hukuki bir işlem olarak düzenlenmiştir. Bu nedenle karşılıklı alacakların, karşılıklı bir anlaşmayla yani taraflar arasında yapılan yazılı bir sözleşmeyle takas edilmesine engel olan bir düzenleme yoktur. Böyle bir sözleşme hukuki bir ibra anlaşması olarakta kabul edilmektedir.

Takas beyanı nasıl yapılır?

Takası gerçekleştirmek için irade açıklamasına takas beyanı denir. Bu beyan bir taraflı bir hukuksal işlemdir. Bu işlem bir yenilik doğuran hakka dayanır. Tarafların biri, borcu ile alacağını takas ettiğini karşı tarafa bildirerek, bu hakkını kullanmış olacaktır (BK. m. 122/I).

Hukukta takas ne demek?

A. Takas, karşılıklı, birbirine benzer ve istenebilir iki borcu, ayrı ayrı ödenmeksizin, bir beyanla, (borçların eşit olması durumunda tamamen, eşit olmamaları durumunda küçük olanı oranında) hesaben tahsil eden ve borcu sona erdiren bir yol olarak tanımlanabilir.

Takas her aşamada ileri sürülebilir mi?

Borçlar Kanunu’nun 118 vd. maddelerinde düzenlenmiş olan takas hakkı, dava dışında veya davada ileri sürülebilir.

Tek taraflı hukuki işlem nedir?

Sadece bir kişinin irade açıklamasıyla doğabilen işlemlere tek taraflı hukuki işlem denir. Örneğin, vasiyet, vakı kurma, tanıma, sözleşmeyi iptal etme, şüfa hakkını kullanma tek taraflı hukuki işlemlerdir.

Alacaklı hukukta ne demek?

· Alacaklı: borçludan bir edimde bulunmasını isteme yetkisine sahip bulunan kişidir.

Takas Mahsup talebi nasıl yapılır?

İCRA TAKİPLERİNDE TAKAS MAHSUP TALEBİ VEYA DAVASI

  1. Takasa konu alacağın İİK’nın 68. maddesindeki belgelere dayalı bulunması,
  2. Bu alacakla ilgili olarak icra takibinin yapılmış ve takibin kesinleşmiş olması,
  3. Alacağın ilama bağlanması hallerinde nazara alınabilir. Bu istem, takibin her safhasında ileri sürülebilir.

Takasın koşulları nelerdir?

Takastan bahsedilmek için, her şeyden önce iki ayrı kimsenin karşılıklı olarak birbirlerinden alacaklı olmaları gerekir. Henüz doğmamış veya takas anında sone ermiş alacaklar takas edilemez. Takas edilecek alacaklar aynı nitelikte, aynı türden olmalıdır.

Takasın şartları nedir?

Takastan bahsedilmek için, her şeyden önce iki ayrı kimsenin karşılıklı olarak birbirlerinden alacaklı olmaları gerekir. Henüz doğmamış veya takas anında sone ermiş alacaklar takas edilemez. Takas edilecek alacaklar aynı nitelikte, aynı türden olmalıdır.

Takas usulü ne demek?

Takas veya trampa, herhangi bir değişim aracı kullanılmaksızın, mal ve hizmetlerin diğer mal ve hizmetlerle değiş tokuş edildiği bir ticaret tipidir. Henüz parasal bir sistem kurmamış topluluklarda görülebileceği gibi, modern ekonomilerde de parasal sistemin yanı sıra varlığını sürdürmektedir.

Takas nasıl ileri sürülür?

Kural olarak takasın hâkim tarafından dikkate alınabilmesi için davada def’i olarak veya karşı dava açmak suretiyle ileri sürülmesi gerekmektedir. Konuya ilişkin Yargıtay bir kararında[6] “Def’iler, dava dilekçesine cevap verilirken ileri sürülmelidir.

Takasın özellikleri nelerdir?

Takas hukuki niteliği itibari ile bozucu yenilik doğuran bir haktır. Borçlunun takas hakkını kullanma isteğini, alacaklıya bildirmesi gerekir. Takas bir sözleşme olmadığı içi karşı tarafın kabulüne bağlı değildir. Takas aynı zamanda borcu sona erdirdiği için bir tasarruf işlemidir.

Hukuki işlemlerden hangisi tek tarafa borç yükleyen?

Sözleşmeler ya tek tarafa borç yükler ya da iki tarafa birden borç yükler. Tek tarafa borç yükleyen sözleşmeler, tek taraflı hukuki işlemler ile karıştırılmamalıdır. Örneğin, bağışlama sözleşmesi, tek tarafa borç yükler ancak bu da iki taraflı bir hukuki işlemdir.

Aşağıdakilerden hangisi tek taraflı hukuki işlemlerden biridir?

D) Fesih, iptal, sözleşmeden dönme bu tür işlemlere örnektir. E) Vakıf kurma ve mirasın reddi de tek taraflı hukuki işlemlerden kabul edilir.

Alacaklı kime denir?

Alacaklı, borç ilişkisine konu olan edimin yerine getirilmesini isteme hakkına sahip olan taraftır. Bu edimin yerine getirilmesini isteme hali, borçlunun edimi kendiliğinden yerine getirmemesi halinde ortaya çıkar ve alacaklının talep hakkı olarak tanımlanır.