Takısız isim tamlaması nedir ve örnekler?
Takısız ad takımı nedir?
Takısız isim tamlamaları, diğer tamlama çeşitlerinden farklı olarak ek almayan sözcüklerden oluşur. Sıfat tamlamalarının bazıları ek almaz. Bu nedenle takısız isim tamlamaları ile sıfat tamlamaları sıklıkla birbirine karıştırılır. Yeşil kapıda tamlamasındaki tamlayan yeşildir.
Takısız isim tamlaması ne demek?
Takısız isim (ad) tamlamasının tanımı: Tamlayanın da tamlananın da ek almadığı isim tamlamalarıdır.
İsim tamlaması nedir örnek cümleler?
Belirtili isim tamlaması, belirtisiz isim tamlaması, takısız isim tamlaması ve zincirleme isim tamlaması, isim tamlaması çeşitlerindendir. İsim tamlamasına örnekler şu şekildedir: Duvarın üstünden atlarken öldü. Ceketimin cebinden para çıktı.
Takısız isim tamlaması sıfat tamlaması mıdır?
Türkiye Türkçesinde ise altın saat, çelik dolap, demir pençe, kâğıt mendil, elmas yüzük, gümüş kaşık, ipek çorap, tahta masa, taş köprü, yün kazak gibi şekilleri bazı araştırmacılar takısız isim tamlaması olarak değerlendirirken bazı araştırmacılar ise bu örnekleri sıfat tamlaması olarak ele almaktadır.
Takısız isim Tamlamasına hangi sorular sorulur?
Fırtınanın gücü, Bizim köyümüz. 2)Belirtisiz Ad Tamlaması: Tamlayanı yalın halde bulunan,tamlananı 3.kişi iyelik ekini alan tamlamalardır. NOT: Belirtisiz isim tamlamasını bulmak için tamlanana “-ne” sorusunu sorarız.
Benim kalemim isim tamlaması mı?
Not: Belirtili isim tamlamalarının tamlayanı veya tamlananı zamir olabilmektedir. Benim kalemim, kalemlerin bazısı gibi. Belirtili isim tamlamalarında tamlayan ile tamlanan arasına bir ya da birden fazla sözcük girebilir.
Ösym takısız isim tamlamasını kabul ediyor mu?
ÖSYM, bu yapıların içinde sıfat- fiil ve isim-fiil bulunduğu için -ilgi hâli eki ve iyelik ekleri görmezden gelerek- bunları “isim tamlaması” olarak kabul etmemiştir.
İsim tamlaması nasıl anlarız?
İsim Tamlamaları Tanımı Aralarında anlamca ilgili bulunan ya da sonradan ilgi kurulan, birinin diğerini iyelik yönünden bütünlediği iki isimden oluşan kelime gruplarına isim tamlaması denir. En az iki isimden oluşan isim tamlamalarında ilkine tamlayan ikincisine tamlanan denir.
İsim tamlaması ne sorulur?
Ve bu tamlamalarda tamlanana, “Nasıl, hangi, kaç?” gibi soruları sorarak tamlayanı bulabiliriz. İsim tamlamalarında ise tamlanana “Ne, neyin, kim, kimin?” gibi soruları sorarak tamlayanı bulabiliriz. İsim tamlamaları ile sıfat tamlamalarının farkı budur.
İsim ve sıfat tamlamaları nasıl ayırt edilir?
İsim ve sıfat tamlaması arasındaki farkı eklerde görebiliriz. Sıfat tamlamalarında tamlanandaki çekim ekleri silindiğinde anlam bozulmaz, değişmez. Ancak isim tamlamalarında tamlanandaki çekim ekleri silindiğinde tamlama yapı olarak bozulur. Örneğin kapı kolu yerine kapı kol denilemez.
Ne sorusu hangi Tamlamayı buldurur?
NOT: Belirtisiz isim tamlamasını bulmak için tamlanana “-ne” sorusunu sorarız. “Nasıl,ne kadar,kaç,hangi” gibi sorular sıfat tamlamasını buldurur.
Tamlanana ne sorusu sorulur?
NOT Sıfat tamlamalarında, tamlanana (isme) sorduğumuz “nasıl, hangi, kaç, kaçıncı?” sorularıyla tamlayanı (sıfatı) bulabiliriz. NOT Sıfat tamlamalarında, tamlayan da tamlanan da birden çok sözcükten oluşabilir. » Kitapta güzel öyküler ve şiirler var.
Benim kalemim ne tamlaması?
Not: Tamlayanı zamir olan isim tamlamalarında, zamir düşürülerek “tamlayanı düşmüş isim tamlaması” oluşur. (Benim) / Kalemim kırıldı. (Tamlayanı düşmüş isim tamlaması vardır.) Not: İsim tamlamasında tamlayan ya da tamlanan birden fazla olabilir.
Benim arabam ne tamlaması?
İsim tamlaması, esasen her iki ögesi isim olan iyelik grubunun üçüncü kişisinden başka bir şey değildir: benim arabam, senin araban, onun arabası, bizim arabamız, sizin arabanız, onların arabası biçiminde kişilere göre yapılan iyelik çekiminde birinci ve ikinci kişilerde tamlayan yerine sadece kişi zamiri (ben, sen; …
Takısız isim tamlaması neye benzediği?
Belirtisiz isim tamlamalarında, tamlayan ek almaz; fakat tamlanan yine iyelik eki alır. Örneğin “gül kokusu” belirtisiz isim tamlamasıdır ve tamlanan yine “-(s)u” iyelik ekini almıştır. Öyle tamlamalar vardır ki, hem tamlayanı hem de tamlananı ek almaz. İşte bu tamlamalara takısız isim tamlaması denir.