Talasemi hastalığı belirtileri nedir?
Talasemi hastalığı nasıl anlaşılır?
Tanı, hemoglobin elektroforezi adı verilen test ile konur. Bu testte HbA2 düzeyi %3-7 arasındadır.
Talasemi hastalığı neden olur?
Talaseminin en yaygın nedeni bozuk hemoglobin molekülleridir. Anneden veya babadan aktarılan bozuk genler, çocuklarda genellikle Akdeniz anemisi rahatsızlığına neden olur. Kandaki alyuvarlar içinde “hem” ve “globin” olmak üzere 2 kısım vardır.
Talasemi hastaları ne kadar yaşar?
Talasemi hastalarının geçmişteki ortalama yaşam süresi 18-20 yıl iken günümüzde 45 yaş civarına ulaşmış durumda. Talasemi taşıyıcılığı kuşaktan kuşağa geçebiliyor, talasemi taşıyıcısı oldukları önceden bilinmeyen ailelerde talasemili çocuk olduğunda ailede talasemi taşıyıcılığı olduğu ortaya çıkıyor.
Talasemi tanısı nasıl konur?
Talasemi tanısı, tam kan sayımı, periferik yayma (kan hücrelerinin mikroskopta bakılması), hemoglobin elektroforezi gibi çok basit ve kolay kan testleri ile konulabilmektedir. Doktorunuz prenatal tanı gerekliliği gibi bazı özel durumlarda hastalığın tanısını doğrulamak için genetik çalışmalar isteyebilir.
Talasemi kan testinde nelere bakılır?
Bu test eritrositler içindeki mevcut hemoglobinin tipi ve göreceli miktarlarını ölçer. Hemoglobin A hem alfa hem de beta globini içeren ve yetişkinlerde bulunan normal bir hemoglobin tipidir. Beta talasemi kalıtı olanlarda genellikle büyük bir yüzde de HbA2 ve/veya F bulunmaktadır.
Talasemi kanda hangi değer?
Talasemili hastanın hemoglobini 9,5 g/dl’nin üzerinde tutulmalıdır. Kansızlığı düzeltmek için verilen kan transfüzyonları vücutta demir birikmesine yol açar ve kalp, karaciğer, tiroid, pankreas ve dalak gibi organlarda hücre hasarına yol açar.
Talasemi hastaları ne yememeli?
Buğday, mısır, yulaf, pirinç ve fasulye, mercimek ve bezelye gibi baklagiller, hem demirin emilimini azaltır.
Talasemi hastalığını önlemek için neler yapılmalıdır?
Talasemi de doğum öncesi tanı yöntemlerinin geliştirilmesi, taşıyıcıların taramalarla ortaya çıkartılması koruyucu tedavi bakımından çok etkili olmuş ve gelişmiş ülkelerde talasemi sorunu büyük ölçüde çözülmüştür. Anne veya babadan biri taşıyıcı ise hasta çocuk olmaz ancak yüzde 50 taşıyıcı çocuk doğma riski vardır.
Akdeniz anemisi ölüm riski var mı?
Akdeniz anemisi ölümcül bir hastalık değildir.
Talasemi hastasının çocuğu olur mu?
Düzenli kan transfüzyonu ve demir birikimi için tedavi uygulanan hastalar çocuk sahibi olabilir. Beta talasemi hastası olan bir kişi ile taşıyıcı olmayan bir kişinin çocukları taşıyıcı olur. Taşıyıcı bir kişi ile evlenirse her bir çocuk için %50 talasemi hastası, %50 taşıyıcı olma ihtimali vardır.
Talasemide Hangi kan değeri yüksektir?
Tam kan sayımı: Bu test, belirli bir kan hacmindeki farklı kan hücrelerinin boyutu, sayısını ve olgunluğu hakkında bilgi verir. Hemoglobin elektroforezi: Bu test HbA, HbA2 ve HbF düzeyi hakkında bilgi verir. Talasemi hastalarında HbA düşük, HbA2 yüksektir.
Talasemi hangi kan değerleri?
Talasemili hastanın hemoglobini 9,5 g/dl’nin üzerinde tutulmalıdır. Kansızlığı düzeltmek için verilen kan transfüzyonları vücutta demir birikmesine yol açar ve kalp, karaciğer, tiroid, pankreas ve dalak gibi organlarda hücre hasarına yol açar.
Talasemi olanlar ne yemeli?
· Talasemi hastalarının beslenme düzenlerine dikkat etmesi gerekir. Et, balık gibi besinler düzenli miktarda tüketilmelidir. · Talasemi hastalarında kemik kaybı görülebileceğinden kalsiyum alımına özen gösterilmelidir. Örneğin; süt ürünleri çok iyi bir kalsiyum kaynağıdır.
Talasemi hastalığına ne iyi gelir?
Bu durum ancak yapılacak kan tetkiki ile belirlenebilir. Talasemi, kan aktarımına bağımlı bir hastalıktır. Hastalığın tedavisi için ilaç desteği ve kemik iliği nakli yapılır. Teşhis, hemoglobin düzeyinin ölçülmesi ve hemoglobin elektroforezi yapılarak konulur.
Akdeniz anemisi tehlikeli bir hastalık mıdır?
Akdeniz anemisi insan yaşamını etkileyen ciddi bir hastalıktır. Ayrıca hastalığın tedavisi çok zor ve pahalıdır. Talesemi taşıyıcısı olan kişilerin yaşam kalitesini düşürücü kansızlık belirtileri ve şikayetleri ortaya çıkar.