TAP nedir ne işe yarar?

TAP Derneği ve görevleri nelerdir?

TAP Derneği olarak ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeler çerçevesinde Türkiye’de taşınabilir pil sektörünün gelişmesi ve atık pillerin çevreyle uyumlu yönetiminin sağlanması ve ekolojik dengenin bozulmasını önlemek için atık pillerin toplanmasına, taşınmasına, geri kazanılmasına ve/veya bertarafına dair …

TAP açılımı ne demek?

Tap – Taşınabilir Pil Üreticileri Ve İthalatçıları Derneği.

Pili çöpe atarsak ne olur?

Ömürlerini tamamladıktan sonra gelişigüzel çöpe atılan piller zamanla toprağı ve suyu kirletmeye başlıyor. Piller çöpe atıldıktan itibaren 15 yıl boyunca içindeki zehirli maddeleri dışarı sızdırıyor ve 1 adet kalem pil 4 m2 toprağı kirleterek üretim yapılamaz hale getirebiliyor.

Neden atık pilleri çöpe atmamalıyız?

Piller kullanım sırasında herhangi bir zarara yol açmasa da, kullanımı bittikten sonra diğer çöplerle beraber atılırsa, dış kaplarının delinme olasılığı oluşuyor. Bu da içerdikleri metal ve kimyasal maddelerin toprağa ve suya karışmasına ve çevreyi kirletmesine yol açıyor.

TAP kuruluşu ne işe yarar?

Atık pillerin toplanması, taşınması ve bertarafı konusunda, Türkiye’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş tek kuruluş TAP Derneği’dir. Atık pil toplama kutuları derneğimiz tarafından ücretsiz olarak verilmektedir. … Ulusal zincir marketler yasal olarak atık pilleri toplamakla yükümlüdür.

Pil atıklarını kim alır?

TAP, ülke genelinde aşağıdaki yerlerde oluşturduğu toplama noktalarında bulunan çeşitli şekillerdeki kutular vasıtasıyla atık pilleri toplamaktadır. Odalar, birlikler, federasyonlar, Organize sanayi bölgeleri ve fabrikalar, Özel sektör kuruluşları (hizmet, inşaat, vs.)

TAP hangi kuruluş?

Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP), pil ithalatçılarının katılımıyla Ağustos 2004 yılında kuruldu. TAP; atık pillerin toplanması, taşınması, geri kazanılması ve bertarafına yönelik, “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği” (APAK) çerçevesinde çalışmalar yürütüyor.

Kullanılan pilleri nereye atmamalıyız?

Yeni getirilen yasa ile birlikte pil satan yerler, artık pil saklama kutusu bulundurmak zorundadır. Pilleri kesinlikle yere ya da normal bir çöp kutusuna atmamalıyız. Çevre konusunda hassas ve bilinçli davranmalıyız.

Pilleri nereye atabiliriz?

PTT Şubeleri, okullar, üniversiteler, organize sanayi bölgeleri, muhtarlıklar, camiler, marketlerde (BİM, TESCO, KİPA, CARREFOUR, MİGROS, METRO GROSMARKET, TEKNOSA, KOÇTAŞ, PRAKTİKER gibi) atık pil toplama noktaları bulunmaktadır.

Kullanılmaz hale gelen pilleri atmamız gereken yer neresidir?

Toplanan atık piller bulunduğunuz yere en yakın market, muhtarlık, okul, hastane vb yerlerdeki atık pil toplama kutularına atılmalı veya satın alındıkları yerlere götürülmelidir.

Pilleri neden toprağa atmamalıyız?

Ancak yine de pillerin içerisindeki karbon, çinko, demir, mangan, nikel, lityum, kobalt, kadmiyum, bakır, alüminyum vb kimyasal maddelerin çevremizi ve doğamızı kirletmemesi için çevreye veya çöpe atmamalıyız, toprağa gömmemeliyiz; akarsulara, göllere, denizlere atmamalıyız ve yakmamalıyız.

Atık pillere ne oluyor?

Taşınabilir türdeki atık pillerin geri dönüşümünden çinko ve çinko bileşikleri, manganez birleşikleri,ferromangan, ferronikel, nikel, kadmiyum ve kadmiyum birleşikleri, lityum, gümüş, kobalt ve büyük kapasiteli birkaç tesiste de az miktarlarda nadir toprak elementleri geri dönüştürülmektedir.

Atık pil nereden alınır?

PTT Şubeleri, okullar, üniversiteler, organize sanayi bölgeleri, muhtarlıklar, camiler, marketlerde (BİM, TESCO, KİPA, CARREFOUR, MİGROS, METRO GROSMARKET, TEKNOSA, KOÇTAŞ, PRAKTİKER gibi) atık pil toplama noktaları bulunmaktadır.

Pil geri dönüşüm kutusuna atılır mı?

#11 Pil ve ilaçlar Zehirli onlarca madde içeren pil ve ilaçlar kesinlikle çöp ve geri dönüşüm kutularına atılmamalı, pil ve tıbbi atık kutularında toplanarak bertaraf edilmelidir.

TAP kuruluşu nedir?

Atık pillerin toplanması, taşınması ve bertarafı konusunda, Türkiye’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş tek kuruluş TAP Derneği’dir. Atık pil toplama kutuları derneğimiz tarafından ücretsiz olarak verilmektedir.