Tarihi TDK nasıl yazılır?

Tarihi nasıl yazılır?

Tarih atılırken her zaman günün, ay ve yıldan daha önce yazılması gerekiyor. İlk olarak gün, sonra ay ve daha sonra yıl yazılır. 01.01.2021 şeklinde tarih atılma işlemleri gerçekleştirilmelidir. Gün, ay ve yıl tarihlerinin karıştırılarak yazılması, başka tarihi ifade edebileceğinden doğru yazılması gerekir.

17 Haziran günü nasıl yazılır?

Cümle içinde geçen gün ve ay isimleri küçük harfle başlar;ancak gün ve ay isimleri bir tarihe bağlanmışsa yani yanında bir rakam varsa büyük harfle başlatılır.

Şehrimizin tarihi nasıl yazılır?

Yazdığımız bir metin içinde tarih yazımı yaparken, zaman birimi en kısa olandan en uzun olana doğru sıralamamız gerekir. Yani bu sıralamanın gün, ay ve yıl şeklinde yazılması doğru olanıdır.

Türk tarihi nasıl yazılır TDK?

Türk tarihin yazılması ile ilgili esasları özetleyecek olursak; – Türk tarihi coğrafyaya dayalı kronolojik esaslara göre yazılmalıdır. – Onomastik, Tamga, Etimoloji ve Dil gibi tarih çalışması yöntemleri kullanılması ve bu alanlarda uzmanlar yetiştirilmelidir.

18 Haziran 2016 nasıl yazılır?

d) Cümle içinde geçen gün ve ay isimleri küçük harfle başlar; ancak gün ve ay isimleri bir tarihe bağlanmışsa yani yanında bir rakam varsa büyük harfle başlatılır: 24 Ekim Pazartesi günü Ankara’da olacağım. Bu yıl okullar 18 Haziran‘da kapanacak. Bu yıl okullar Haziran‘nın 18‘inde kapanacak.

17 Aralık a nasıl yazılır?

Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adlarına gelen ekleri ayırmak için konur: Başvurular 17 Aralık’a kadar sürecektir. Yabancı Sözlere Karşılıklar Kılavuzu’nun veri tabanının genel ağda hizmete sunulduğu gün olan 12 Temmuz 2010 Pazartesi’nin TDK için önemi büyüktür.

Tarihe gelen ekler nasıl yazılır?

e) Tarih bildiren sayılardan sonra gelen ekler, kesme işaretiyle ayrılır; gelen ekler sayının okunuşuna göre yazılır: 19 Mayıs 1919’da. 19.10.1975’de değil 19.10.1975’te (bin dokuz yüz yetmiş beşte) (ünsüz sertleşmesi)

Şehrinin mi Şehirinin mi?

işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Şehirinde şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Şehrinde şeklinde olmalıdır.

Tarihi cümle içinde nasıl yazılır?

  • kesinlik bildiren bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle yazılır. …
  • Tarihler yazı içinde gün/ay/yıl şeklinde sıralanırlar. …
  • Ay ve gün adları tek başlarına kullanıldıklarında cümle içinde küçük harfle başlarlar. …
  • Tarih yazılırken gün/ay/yıl rakamlarının arasına nokta (.)

Türk tarihi nasıl yazılır büyük mü?

Tarihî olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele, Cilalı Taş Devri, İlk Çağ, Lale Devri, Cahiliye Dönemi, Buzul Dönemi, Millî Edebiyat Dönemi, Servetifünun Dönemi’nin, Tanzimat Dönemi’nde vb.

19 Mayıs 1919 nasıl yazılır?

e) Tarih bildiren sayılardan sonra gelen ekler, kesme işaretiyle ayrılır; gelen ekler sayının okunuşuna göre yazılır: 19 Mayıs 1919‘da. 19.10.1975’de değil 19.10.1975’te (bin dokuz yüz yetmiş beşte) (ünsüz sertleşmesi)

Ayşe Teyze nasıl yazılır?

TDK ise bu konuda iki ayrı kural koyuyor: 1) Lakap ve unvan durumunda olan akrabalık adları büyük harfle yazılır: Nene Hatun, Gül Baba… 2) Bunlar dışındaki akrabalık adları küçük harfle yazılır: Tülay abla, Ayşe teyzemin…

17 Aralık a yazımı doğru mu?

Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adlarına gelen ekleri ayırmak için konur: Başvurular 17 Aralık’a kadar sürecektir.

Kısaltmalarda ek nasıl yazılır?

TDK‘ye göre:

  1. Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm’yi, kg’dan, mm’den, kr.un vb.
  2. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT’ye, TDK‘den, THY’de, TRT’den, TL’nin vb.

Tarihler kesmeyle ayrılır mı?

9. Ay ve gün adları, tarihteki önemli bir olayı bildiriyorsa, bu tarihe gelen durum, iyelik ve bildirme ekleri kesme işareti ile ayrılır. Burada önemli olan tarihin gün – ay – yıl olarak yazılmış olmasıdır. Örneklersek: 29 Ekim 1923’ün Türk milleti için ayrı, Batı için ayrı, Doğu için ayrı bir değeri vardır.