Tasavvufi Mesnevi nedir?

Mesnevi ne anlatir?

Mevlânâ’nın en büyük eseri Mesnevi‘sidir. Eser, aruz ölçüsünün fâ’ilâtün fâ’ilâtün fâ’ilün kalıbıyla Farsça yazılmış olup 6 cilt, 25618 beyittir. Varlıkta birlik (Vahdet-i Vücûd) anlayışını birtakım kurmaca/hayali veya gerçek olaylardan hareketle anlatmaya çalışan didaktik (öğretici) bir eserdir.

Mesnevi nasıl anlaşılır?

Beyitlerin ayrı ayrı olması yanında, her beyitin anlamının kendi içinde tamamlanması ve öteki beyitlere geçmemesi mecburidir. Beyitler arasında yalnızca konu bütünlüğüne dikkat edilmiştir. Mesnevi aruzun kısa kalıplarıyla yazılır; daha çok şu kalıplar kullanılmıştır: mefâ’îlün mefâ’îlün fe’ûlün.

Kaç çeşit mesnevi vardır?

Altı adet mesnevi türü vardır. Bunlar : 1.Aşk konulu mesneviler: Mesnevilerin konusu aşk, sevgi ve sevgililer hakkındadır. 2.Ahlaki ve öğretici mesneviler: Bu konuda yazılan mesneviler öğüt verici olarak yazılmaktadır.

Dini ve tasavvufi Mesnevilere ne denir?

Bu tür eserler hem divan edebiyatında hem de dinîtasavvufî Türk halk edebiyatında mirac-nâme adı ile anılır. Mesnevi nazım biçimiyle kaleme alınmışsa miraç-name; kaside nazım biçimiyle kaleme alınmışsa miracîyye olarak adlandırılır.

Mesnevi tefsir midir?

işte Mesnevî‘yi diğer tefsir kitaplarından ayıran fark da budur. Çünkü o ne bir rivayet ne bir dirayet ne de sadece bir işârî tefsir kitabıdır. O, gönül, ruh ve aşk adamı bir âlim ve ârif tarafından yazılmış, ayet, hadis ve diğer islamî ilimleri kapsayan bir sûfî tefsiridir.

Mesnevinin ilk harfi neyi temsil eder?

“Bişnev inney çün şikâyet mî küned/Ez cüdâyîhâ hikâyet mî küned.” Yani; “Şu neyin nasıl şikâyet etmekte olduğunu dinle. Onun feryadı ayrılıkların destanı, hikâyesidir” diyerek başlar Mesnevi.

Mesnevi ne ile başlar?

“Bişnev inney çün şikâyet mî küned/Ez cüdâyîhâ hikâyet mî küned.” Yani; “Şu neyin nasıl şikâyet etmekte olduğunu dinle. Onun feryadı ayrılıkların destanı, hikâyesidir” diyerek başlar Mesnevi.

Mesnevi kaç ciltten oluşur?

Mesnevi – 6 Cilt Takım.

Mesnevi türleri nelerdir kısaca?

Mesneviler konularına göre sınıflandırılır: Destansı mesneviler ve kahramanlık mesnevileri (İskendername), aşk konulu mesneviler(Hüsrev ü Şirin, Leyla ve Mecnun), din konulu mesneviler(Vesiletü’n – Necat, Hüsn ü Aşk) ahlaki konulu mesneviler(Kutadgu Bilig), eleştiri mesneviler(Harname)…

Mesnevi kaç bölümden oluşur?

Mesneviler aşk, dini ve tasavvufi, ahlaki-öğretici, savaş ve kahramanlık, bir şehri ve şehrin güzelliklerini anlatma, mizah gibi türlü konularda yazılmıştır. Divan edebiyatında roman ve hikâye gibi türler olmadığı için mesneviler bir bakıma bu türlerin yerini tutmuşlardır. On bölümden oluşur.

Mededname ne demek?

Mededname: Din büyüklerinden yardım isteme.

Tarikatname nedir?

Tarîkatnâme, tarikat ve tasavvuf dünyasının önde gelenlerinden Azîz Mahmûd Hüdâyî’nin kaleminden çıkmış bir eser. Tarikatlardaki adap ve usulü birinci ağızdan ortaya koyuyor ve bugün de akıllara takılan bazı sorulara ışık tutuyor.

Mesnevi Türkçe olarak kaleme alınmış mıdır?

Mevlânâ’nın Mesnevî adlı eseri yazıldığı tarihten bu yana manzum ve mensur olmak üzere Türkçeye defalarca tercüme edilmiş, bu eseri anlamak adına şerhler yazılmıştır.

Mesnevi ne anlama geliyor?

Mesnevinin sözcük anlamı ikişer ikişer, ikili demektir. Her beytin dizeleri kendi aralarında uyaklıdır. Aruz kalıplarının kısa kalıplarıyla yazılan uzun bir nazım biçimidir. Nazım biçimi olarak İran edebiyatından gelmiştir.

Mesnevi türünün ilk örneğini kim vermiştir?

İlk mesnevi yazarı Yusuf Has Hacip’tir. 11. yüzyılda yaşamış olan yazarın asıl adı ise Balasagunlu Yusuf’tur.