Taşınır mülkiyetin aslen kazanılması yolları nelerdir?

Mülkiyetin kazanılması yolları nelerdir?

Taşınmaz mülkiyetinin kazanılmasında asıl olan tescile dayanan kazanmadır, ancak bu kural mutlak olmayıp tescilsiz kazanma halleri de vardır. Tescilsiz kazanma halleri Medeni Kanunun 705. maddesinin ikinci fıkrasında sayılmıştır. Bunlar; miras, mahkeme kararı, cebri icra, işgal ve kamulaştırmadır.

Taşınır mülkiyetin devri için hangi işlem?

Kural olarak devir zilyetliğin devri ile gerçekleşir. (Kanuna göre miras yolu ile de zilyetlik geçmektedir). KTK’a göre trafik siciline tescil edilmiş motorlu taşıtlar taşınır olmalarına rağmen noterde devir işlemiyle, resmi senetle devredilir.

Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması yolları nelerdir?

B. Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması, tescille olur. Miras, mahkeme kararı, cebrî icra, işgal, kamulaştırma hâlleri ile kanunda öngörülen diğer hâllerde, mülkiyet tescilden önce kazanılır. Ancak, bu hâllerde malikin tasarruf işlemleri yapabilmesi, mülkiyetin tapu kütüğüne tescil edilmiş olmasına bağlıdır.

Hukukta taşınır nedir?

Taşınır eşya, taşınmaz eşya ayrımı, eşyanın yerinin değişip değişmemesi yönünden yapılır. Özüne zarar vermeksizin bir yerden başka bir yere taşınabilen eşya, taşınır eşyadır. … Medeni Kanun’un 998. maddesi ise “Tapu siciline taşınmaz olarak şunlar kaydedilir:” diyerek taşınmaz kavramını aynı şekilde belirtmiştir.

Taşınır mülkiyetinin kazandırıcı zamanaşımı ile kazanılması nedir?

Başkasının taşınır bir malını davasız ve aralıksız beş yıl iyiniyetle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kimse, zamanaşımı yoluyla o taşınırın maliki olur. … Kazandırıcı zamanaşımı süresinin hesaplanmasında, kesilmesinde ve durmasında Borçlar Kanununun zamanaşımına ilişkin hükümleri kıyas yoluyla uygulanır.

Taşınır mülkiyetinin devren kazanılması nedir?

Taşınır mülkiyeti kural olarak zilyetliğin devri yoluyla kazanılır. … MK m. 763/2’ye göre, ‘Bir taşınırın zilyetliğini iyiniyetle ve malik olmak üzere devralan kimse, devredenin mülkiyeti devir yetkisi olmasa bile, zilyetlik hükümlerine göre kazanmanın korunduğu hâllerde o şeyin maliki olur.

Aslen kazanma halleri nelerdir?

Aslen kazanma, hukuki olaylar ve hukuki fiiler sonucunda veya kanun gereği olabilir. İhraz, işgal, zamanaşımı gibi yollarla aslen kazanma söz konusu olabilir. Gayrimaddi mallar üzerinde tesis edilen telif, patent, ihtira beratı gibi haklar da aslen kazanmaya konu teşkil eder.

Taşınır mülkiyetin devri nasıl olur?

MK m. 763/1’e göre, ‘Taşınır mülkiyetinin nakli için zilyetliğin devri gerekir. ‘ Taşınır mülkiyeti kural olarak zilyetliğin devri yoluyla kazanılır. Taşınır mülkiyetinin zilyetliğin devri yoluyla karşı tarafa geçirilebilmesi için, zilyetliği devreden kişinin tasarruf yetkisi bulunmalıdır.

Taşınır malın konusu nedir?

Belirli bir arazi üzerinde kalıcı olmayacak şekilde yapılan yapılara taşınır mal denir. Gayrimenkul yatırımcıları tarafından önemli bir yere sahip taşınır ve taşınmaz mallar arasında yer alan bu kavram, baraka, kulübe gibi yapıları temsil eder.

Taşınmaz mülkiyetin konuları nelerdir?

Taşınmazlar ve taşınmaz mülkiyetinin konusu, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 704. maddesine (ayrıltısına) göre şunlardır:

  • Arazi.
  • Tapu kütüğünde ayrı sayfalara yazılan bağımsız ve sürekli haklar.
  • Kat mülkiyeti kütüğüne yazılan bağımsız bölümler.

Taşınır mallar nelerdir?

Belirli bir arazi üzerinde kalıcı olmayacak şekilde yapılan yapılara taşınır mal denir. Gayrimenkul yatırımcıları tarafından önemli bir yere sahip taşınır ve taşınmaz mallar arasında yer alan bu kavram, baraka, kulübe gibi yapıları temsil eder.

Taşınır davası ne demek?

Eski zilyedin halihazır zilyedin “hak karinesini çürüterek” kendi zilyetlik karinesine dayanarak taşınır eşyayı geri almak için açacağı davaya “taşınır davası” denir.

Kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği nedir?

Kazandırıcı Zamanaşımı ise, Hukuk Düzeninin öngördüğü belirli bir Sürenin belirli şartlar altında geçirilmesiyle birlikte, Zilyetlik altında bulundurulan Eşya üzerinde Ayni Hak kazanılmasıdır.

Taşınır mülkiyetler nelerdir?

Taşınır Mülkiyeti. MK m. 762’ye göre, ‘Taşınır mülkiyetinin konusu, nitelikleri itibarıyla taşınabilen maddî şeyler ile edinmeye elverişli olan ve taşınmaz mülkiyetinin kapsamına girmeyen doğal güçlerdir.

Aslen kazanma nedir örnek?

bir hakkın aslen kazanılması demek, bir kimsenin o zamana kadar hiç kimseye ait olmayan bir hakkı kendi fiiliyle elde etmesi demektir. hak maddi olsun manevi olsun bu böyledir. başkasına ait olmayan bir hakkın kişinin kendi fiiliyle elde etmesidir. örn: gölden tutulan balık. afiyet olsun!