Taşra ne demek örnek?

Tasra ne anlama gelir?

Bir ülkenin başkenti ya da en önemli kentleri dışındaki yerlerin tümü, dışarlık. Cümle içinde kullanımı: Taşrada öğretmenlik ede ede saçı başı ağarmış, tatlı sözlü bir adamdı.

Taşra insan ne demek?

Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre taşra ‘kırsal kesim’ anlamındadır. Yani merkezi şehirlerden ve başkentten ayrı kalan köy ve kasaba gibi birçok yerleşim gerine genel olarak ‘taşra‘ denilmektedir. Taşra kelimesinin mecazi anlamı yoktur ve genel olarak gerçek anlamda kullanılmaktadır.

Taşralı ne demek TDK?

a. (ta’şra) Bir ülkenin başkenti veya en önemli şehirleri dışındaki yerlerin hepsi, dışarlık: “Taşrada öğretmenlik ede ede saçı başı ağarmış, tatlı sözlü bir adamdı.” -Halikarnas Balıkçısı.

Taşra ne demek edebiyat?

‘Bir ülkenin başkenti ya da en önemli kentleri dışındaki yerlerin tümü,’ uzun süre ‘taşra‘ diye anılmıştır. Türkçe söylemeyi denersek ‘dışarlık’ diyebiliriz.

Taşra nereler?

Taşra‘nın anlamı veya ilk duyulduğunda zihinde yarattığı algı kişiden kişiye değiştiği gibi genel geçer bir tanımı da var elbette: Bir ülkenin başkenti ve büyük kentleri dışındaki tümüne taşra deniyor.

Taşra neresidir ne demek?

Taşra‘nın anlamı ya da ilk duyulduğu zaman zihinde yarattığı algı kişiden kişiye göre değiştiği gibi genel geçer bir tanımı da vardır. Bir ülkenin başkenti ve büyük kentleri dışında kalan tüm bölgelere taşra deniyor.

Taşra bölgesi ne demek?

Bazı kadroların yanında “taşra veya merkez” ifadeleri bulunmaktadır. Merkez ifadesi Bakanlık/Müşteşarlık/Genel Müdürlük merkez binasını, taşra ise bu genel bina dışındaki kamu kurumlarını ifade etmektedir. Taşra yazan her yer ilçe veya köy demek değildir.

Taşrada kalmak ne demek?

Bir kimse taşrada edindiği görgü, örf, ve âdetleri bırakmamak.

Taşra kelimesinin kökeni nedir?

Oğuz Türklerinden bu yana kullanılmakta olan taşra kelimesi ”taş” sözcüğünden türetilmiştir. Eski Türkçede taş sözcüğü, dışarısı anlamına gelirdi. Taşra kelimesinin sözlük anlamı ise ”dışarıya doğru”, ”merkezden uzakta olan”dır.

Taşra ne demek Osmanlı?

Osmanlılarda başkent merkez olarak sayılır, merkez dışında kalan yerlere ise taşra denirdi. Taşra eyaletlere, eyaletler sancaklara, sancaklar kazalara, kazalarda köylere ayrılarak yönetilirdi.

Taşra birimleri nelerdir?

Merkezi Yönetimin Taşra Örgütü; Vali, İl Müdürleri, İl İdare Kurulu Bilgileri. Merkezi yönetim, yürütmekle yükümlü olduğu hizmet ve görevleri yerine getirebilmek için coğrafya durumuna, ekonomik şartlara ve kamu hizmetlerinin gereklerine göre “il”, “ilçe” ve “bucak” biçiminde örgütlenmiştir.

Taşra teşkilatı türleri nelerdir?

Taşra teşkilatı il kuruluşlarında: • Vali, • İl müdürlüğü, • Şube müdürlüğü, • Şeflik, • Memurluk. Taşra teşkilatı ilçe kuruluşlarında: • Kaymakam, • İlçe müdürlüğü, • İhtiyaç bulunan İlçelerde şube müdürlüğü, • Şeflik, • Memurluk.

Taşra ve merkez arasındaki fark nedir?

Bazı kadroların yanında “taşra veya merkez” ifadeleri bulunmaktadır. Merkez ifadesi, Bakanlık/ Müsteşarlık/ Genel Müdürlük merkez binasını, taşra ise bu genel bina dışındaki kamu kurumlarını ifade etmektedir. Taşra yazan her yer ilçe veya köy demek değildir. Bazen bir il birimi dahi taşra olabilir.

Taşra teşkilatı nereler?

Bu sayede merkez dışındaki tüm bölgeler taşra olarak bilinir. Bakanlık ve müsteşarlık ile birlikte genel merkez dışında kalan her yer taşra olarak da ifade edilir.

Tüm ilçeler taşra ne demek?

Bazı kadroların yanında “taşra veya merkez” ifadeleri bulunmaktadır. Merkez ifadesi Bakanlık/Müşteşarlık/Genel Müdürlük merkez binasını, taşra ise bu genel bina dışındaki kamu kurumlarını ifade etmektedir. Taşra yazan her yer ilçe veya köy demek değildir. Bazen bir il birimi dahi taşra olabilir.