TDK da kayyum ne demek?

Kayyum Türkçesi ne?

Kayyum kelime anlamı olarak ‘Her şeyin varlığı kendisine bağlı olan; kainatı idare eden.” biçiminde tanımlanmaktadır. Bunun üzerinden El-Kayyûm kelimesi kısa manası ile bu anlamın Allah’a ithaf edilmesidir.

Kayyum mu kayyum mu?

Kayyım veya kayyum, yasalarla belirlenen bazı durumlarda, başkasına ait bir işi görmek veya bir malı idare etmek için tayin edilen kimse. Arapça kama (durmak) kökünden gelir ve kıyam (yerine geçmek, yürütmek) kelimesinden türemiştir. Kayyım olarak atanan kişi “kamu görevlisi” sayılır.

Kayyum Rektör ne demek TDK?

Hukuki bir kelime olan kayyum, Arapçadan dilimize geçmiştir. … Kayyum kelimesinin sözlük anlamı, belli bir işin veya malın yönetilmesi için görevlendirilen kimse demektir. Vasi gibi vesayet organlarından biri olan kayyum, devletin usulsüzlük yapan bir kuruma veya şirkete atadığı yöneticidir.

Kayyım nasil yazilir?

Hangi yazılış şekli doğru? TDK‘nin ve Dil Derneği’nin sözlüklerinde “kayyum” ve “kayyım” yazımlarının ikisi de doğru sayılıyor.

Kayyum ne demek örnek?

Kayyum, yasalarla belirlenen bazı durumlarda, başkasına ait bir işi görmek veya bir malı idare etmek için tayin edilen kimsedir. Arapça kama (durmak) kökünden gelir ve kıyam (yerine geçmek, yürütmek) kelimesinden türemiştir. Kayyum olarak atanan kişi “kamu görevlisi” sayılır.

Hay ve kayyum ne demek?

Hayy ismi “her şeyin varlığı kendisine bağlı olup bütün varlıkları ayakta tutan” anlamındaki Kayyûm ismi ile bir arada olunca hayatın başlatılmasını da sürdürülmesini de elinde tutan, yüceler yücesi bir gücü anlatır. Kayyûm, kâim’in mübalâğasıdır. “Her şey üzerinde kâim” demektir.

Kayyım atanması davası nedir?

Çocuk ile yasal temsilcisi arasında yarar çatışması olması durumunda kayyım atanması; Bir işin görülmesinde çocuk ile yasal temsilcisi arasında yarar çatışması meydana gelmesi durumunda ilgilisinin isteği üzerine veya kendiliğinden vesayet makamı temsil kayyımı atar.

Cami kayyumu ne demek?

Cami ve mescid vakıflarının mütevellileri veya mütevellinin emrinde vakıf malını koruyan kişilerin kayyım diye anılması, zamanla cami ve imaretlerin bakım ve temizliğini üstlenen görevlilere de kayyım denilmesini açıklayıcı mahiyettedir.

Kayyumun görevi nedir?

Kayyum kelimesinin hukuki karşılığı, ”Belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması hususunda görevlendirilmiş olan kimse”dir. Kayyum genel olarak, usulsüzlük yapılmış olduğu tespit edilen şirketlerde veya özel kurumlarda, devletin el koyması sonrasında atamış olduğu yöneticidir.

Kayyım kim olabilir?

Medeni Kanunda belirtilen bazı durumların meydana gelmesi durumunda mal varlığının yönetimi için atanan kimseye kayyım deniyor. Kayyum olarak da ifade edilen kayyımların görev ve yetkisi, mahkeme tarafından kendisine verilen görev ve yetkiler ile sınırlanıyor.

Bir iş yerine kayyum atanırsa ne olur?

Kayyum, bir ticaret şirketinde organ yokluğu nedeniyle atanmışsa, kayyumun görevi bu organın seçiminin tamamlanması ile son bulur. Bir ticaret şirketine atanan kayyum ticaret şirketi organı yerine geçip, şirket organı gibi karar veremez.

Ya hayyu ya kayyum fazileti nedir?

Ya Hayy ismi şerifini zikretmeye devam eden kişinin hem ömrü uzun hem de afiyette olduğu gibi kalbi de Allah ın nuru ile nurlanır. Hasta olanlar okuması halinde şifaya kavuşurken, Ya Hayyu Ya Kayyum isimlerini 184 defa zikredenin her muradı Allah ın izni ile gerçekleşir.

Ya Hayy ne icin cekilir?

El-Hayy esmasının zikrine devam edenin ömrü uzun ve sıhhatli olur. Hasta bir kimseye ” El-Hayy” esması 18 defa yahut 324 defa okunursa Allah’ın izniyle hasta şifa bulacaktır. Ya Hayyu Ya Kayyum isimleri birlikte 184 defa zikredildiğinde kişi her muradına Allah’ın izniyle erişir.

Kayyum ataması hangi mahkeme yapar?

Kayyum, bazı durumların ortaya çıkması halinde sulh hukuk yargıcı tarafından atanır. Kayyum olarak atanan kimse, veyaset kurumunun kendisine verdiği yetki ve görevlerle sınırlı olmak üzere çalışır.

Kimlere kayyım atanabilir?

Yönetim kayyımı da temsil kayyımlığında olduğu gibi vesayet makamı tarafından atanır. Her ne kadar yukarıda vesayet makamlarınca re’sen kayyım tayini ele alınmışsa da ‘isteğe bağlı kısıtlama sebepleri’nin varlığı halinde ergin bir kişiye kendi isteği üzerine de bir kayyım atanabilir.