Tedavi amaçlı kişisel koruma kararı ne demek?

Tedavi amaçlı kişisel koruma kararı nedir?

Bu kurumun amacı, ruhsal veya ağır bedensel hastalıkları nedeniyle toplum için tehlike oluşturan kişilerin, kişisel korunmalarının başka şekilde sağlanamaması halinde, tedavileri, eğitimleri veya ıslahları için elverişli bir kuruma yerleştirilmelerini veya orada alıkonulmalarını sağlamaktır.

Koruma amaçlı kısıtlama nedir?

Koruma amacıyla özgürlüğü kısıtlanacak kişi, kısıtlanarak velayet altına konulmuş ergin bir kişiyse, ana ve babasının; ana ve babanın ortak yerleşim yeri yoksa, çocuğun kendisine bırakıldığı ana veya babanın yerleşim yerindeki vesayet makamı (sulh hukuk mahkemesi) yetkilidir (MK m. 21/I).

Özgürlüğün kısıtlanması ne demek?

Koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanması bireyi ve toplumu korumayı amaçlayan bir hukuki düzenlemedir. Bu çalışmada koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanması konusu çerçevesinde vesayet hukuku ile ilgili olarak genel bilgiler bulunmaktadır.

Koruma amaçlı özgürlüğün kısıtlanması nedir?

Koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanmasının şartlarını aşağıdaki şe- kilde incelemek mümkündür. Koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanması sebepleri MK m. 432’de tek tek sayılmıştır. Bunlar, akıl hastalığı, akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturu- cu madde bağımlılığı, ağır tehlike arzeden bulaşıcı hastalık ve serseriliktir4.

Kişisel koruma kararı nedir?

Korunan kişinin, şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin haller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmaması. Korunan kişinin şahsi eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermemesi. Korunan kişiyi iletişim araçlarıyla veya sair surette rahatsız etmemesi.

Zorunlu tedavi kararı nasıl alınır?

İşleyişleri birbirinden farklı kurumlardır. Eğer kişi zorunlu tedavi kararı istiyorsa Sulh Hukuk Mahkemelerine TMK (Türk Medeni Kanunun) 432.maddesi gereğince dilekçe verilerek başvuru yapılabilir. Kaymakamlık üzerinden yapılan tedavi başvurularında kanunen zorunlu tedavi için bağlayıcılığı yoktur.

432 kanun nedir?

Madde 432 – Akıl hastalığı, akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, ağır tehlike arzeden bulaşıcı hastalık veya serserilik sebeplerinden biriyle toplum için tehlike oluşturan her ergin kişi, kişisel korunmasının başka şekilde sağlanamaması hâlinde, tedavisi, eğitimi veya ıslahı için elverişli bir …

Vesayet makamı ne demek?

Vesayet makamı, sulh hukuk mahkemesi; denetim makamı, asliye hukuk mahkemesidir. Özel Vesayet Nedir? Vesayet altındaki kişinin menfaatinin haklı gösterdiği, özellikle bir işletmenin, bir ortaklığın veya benzeri işlerin sürdürülmesi gerektiği takdirde vesayet istisnaî olarak bir aileye verilebilir.

Temel hak ve hürriyetler kim tarafından sınırlandırılır?

MADDE 13.- Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz.”

4721 sayılı TMK gereğince tedavi amaçlı kişisel koruma kararı nedir?

Maddesi “Akıl hastalığı, akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, ağır tehlike arz eden bulaşıcı hastalık veya serserilik sebeplerinden biriyle toplum için tehlike oluşturan her ergin kişi, kişisel korunmasının başka şekilde sağlanamaması hâlinde, tedavisi, eğitimi veya ıslahı için elverişli bir kuruma …

Koruma kararı kimlere verilir?

Tecavüz, enseste ya da fuhuşa zorlamak gibi cinsel şiddet ya da çalışmaya izin vermemek, paranın elinde alınması gibi ekonomik şiddet de söz konusu olabilir. Şiddete uğrayan aile bireyi veya buna tanık olan diğer kişiler konu ile ilgili şikâyet ve ihbar başvurusunda bulunarak koruma kararı alabilir.

Koruma kararı ne demek?

Gerek psikolojik gerek fiziki şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi içerisinde bulunan kişiler, bu önleyici koruma tedbirinden yararlanabileceklerdir. Hakkında bu karar verilen kişi, ortak konuta veya talepte bulunan kişinin konutuna yaklaşamayacaktır. Uzaklaştırma kararı sadece evden uzak durmayı gerektirmez.

Zorunlu yatış kararı nasıl alınır?

1. “Ruhsal yönden zorunlu yatış”larda Sulh Hukuk Mahkemesi’nce bir ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı görevlendirilerek duruma ilişkin rapor istenir. 2. Mahkemece görevlendirilmiş ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı zorunlu yatışın önerildiği hastanede görevli olmamalıdır.

Zorunlu tedavi kaç gün sürer?

Tedavi süresi kişiden kişiye değişir. Kişilerin 6 ay boyunca madde kullanmasına tıbbi literatür içerisinde “kısmi düzelme” denir. Bu sebeple, bağımlılık tedavisinin belirli aralıklar ile en az 6 ay sürmesi gerekir.

432 Raporu Nedir?

Madde 432 – Akıl hastalığı, akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, ağır tehlike arzeden bulaşıcı hastalık veya serserilik sebeplerinden biriyle toplum için tehlike oluşturan her ergin kişi, kişisel korunmasının başka şekilde sağlanamaması hâlinde, tedavisi, eğitimi veya ıslahı için elverişli bir …